fbpx

Omtale: Omega #Speedy Tuesday “Ultraman”

Omega har, i samarbeid med Fratello Watches og Rober-Jan Broer i spissen, som kjent gjentatt fjorårets suksess med en limitert utgave av Speedmaster, spesielt ment til bruk hver tirsdag. Årets utgave, #Speedy Tuesday “Ultraman”, har nå også begynt å bli levert ut til norske kunder og her er mitt inntrykk!

Jeg innrømmer gjerne at jeg ikke falt helt pladask for dette uret da de første bildene kom på det store internett. Ei heller falt jeg spesielt for historien rundt Ultraman, en japansk tv-figur fra 60-70 tallet jeg nærmest aldri hadde hørt om. Imidlertid hadde jeg et stort ønske om å få sett på denne litt spesielle utgaven på nært hold og klarte å sikre meg et eksemplar da Omega slapp klokken for bestilling. Tidligere denne uken var det derfor duket for å hente ut klokken fra en forhandler i Oslo.

I sedvanlig stil sendte Omega ut hint i forkant, og man trengte tross alt ikke være rakettforsker for å skjønne at det ville komme en ny utgave av Speedmaster. For å gjøre en lang historie kort: Jeg angrer ikke på at jeg satt på tastaturet for noen uker siden. Speedy Tuesday “Ultraman” er kort og godt mye kulere i virkeligheten enn den er på bilder. Oppskriften til Omega var nemlig lik forrige gang. Salget foregikk utelukkende på nett via Omega sine egne sider og da nettsiden åpnet for reservasjon var samtlige av de 2012 utgavene borte i løpet av noe over en time.

Annonse

Førsteinntrykket…
For å ta det viktigste aller først; Omega Speedmaster “Ultraman” ble for meg en kjempestor positiv overraskelse. Dette er solid levert fra Omega og Fratello Watches!

Først og fremst er DNA’et til Speedmaster beholdt. Det hersker ingen tvil om at dette er en Speedmaster. Her finner man også de “riktige” detaljene som glass i hesalite og den ikoniske NASA-teksten på baksiden. Jeg var veldig spent på de oransje detaljene i kombinasjon med “vintage-looken” Omega har gitt markørene. “In real life” funker dette etter min mening overraskende bra, og mantraet om at en klokke må ses i virkeligheten før en kan gjøre seg opp en mening har slått til igjen.

Inspirasjonskilden til Ultraman er en Speedmaster som Omega kom med i 1968. Denne hadde oransje sekundviser og fikk kallenavnet Ultraman etter at den dukket opp på armen til skuespilleren i serien som het “The Return of Ultraman”.

Man kan selvfølgelig innvende at dette (kun) er enda en limitert utgave av Speedmaster, og jeg er til tildels enig. Omega har kommet med (svært) mange limiterte utgaver de siste årene, og kombinasjonen Speedmaster og reiser til månen ser ut til å være en konstant melkeku for Omega, nesten på grensen til det kjedsommelige. Konseptet #SpeedyTuesday og samarbeidet mellom Omega og Fratello Watches tiltaler meg imidlertid så mye at dette forblir kult. Denne klokka er også full av detaljer som tilfredsstiller et samlerhjerte.

På armen føles denne klokka som…. en Speedmaster. Ultraman er en Speedmaster og Speedmaster er et ikon i klokkeverden. Det visuelle er derimot litt annerledes på denne, og denne gangen er annerledes ment positivt. Urverket i Ultraman er det samme og velkjente verket som står i en standard Speedmaster, og skal som kjent trekkes for hånd.

I boksen 
Den “vanlige” Speedmasteren blir levert i stor og svært gjennomført boks, som er nesten like kjent som klokka selv. Boksen til “Ultraman” er også meget solid, og vil nok ikke skuffe mange. Formen på boksen er lik kapselen Ultraman bruker til å forvandle seg til figuren som skal redde jorda.

Inni boksen finner vi, foruten klokka, en ekstra skinnreim og en UV-lykt. Denne lykten vil, når du lyser på skiva, bringe frem selveste Ultraman i den ene underskiven. Vrir man i andre enden på denne lykta kommer det frem verktøy for å bytte rem. Nettopp det at det følger med en ekstra rem i skinn er etter mitt syn meget fornuftig. Ikke alle er like komfortabel med NATO konseptet og skinnremmen løser til dels dette. For de som ønsker skal den vanlige stållenken til Speedmaster også passe fint på Ultraman.

Avsluttende tanker 
Omega fikk forholdsvis kraftig kritikk i forbindelse med levering av Speedy Tuesday nr. 1. Leveringen av nr. 2 ser, i det minste foreløpig, ut til å gå på skinner. Det tok ikke mange ukene fra reservasjonen var gjort til man kunne hente klokken i butikk og dette ser ut til å være gjeldende stort sett over hele verden. Jeg har heller ikke fått med meg at det er rapportert om feil på urene, noe det var litt av på skivene på førsteutgaven. Omega ser dermed ut til å ha lært av feil fra runde 1.

Jeg er usikker på i hvilken grad en japansk TV-helt fra 60-70 tallet slår an her hjemme i Norge. Det er lett å dra paralleller til andre helter som også har fått klokker oppkalt etter seg, og man kan vel trygt si at Ultraman ikke har samme “standing” i Norge som en del av de andre. Når det er sagt er det noe tiltalende ved at Omega faktisk har turt å gjøre dette. Dette er behagelig uformelt, og ulik konservativt og stivt sveitsisk klokkemiljø. Som nevnt var første utgave en stor suksess, og i følge Omega skal interessen i Norge for Ultraman ha vært omtrent like stor som forgjengeren.

Prismessig ligger denne forholdsvis høyt med en norsk pris på 58.000 kroner. Dette er rimelig høyt sammenlignet med en standard utgave av Speedmaster. Om det er verd mellomlegget må hver enkelt vurdere. For meg ble det det da jeg fikk uret på armen. Dette er imidlertid å anse som et samlerobjekt og prisen på bruktmarkedet vil kanskje krype sakte, men sikkert opp med årene?

Mer om klokken på de offisielle sidene til Omega!

Fakta
Modell / Referanse: Omega Speedmaster “Speedy Tuesday 2 – Ultraman” – Ref: 311.12.42.30.01.001 (limitert til 2012 eksemplarer)
Urkasse: 42 millimeter (diameter) – Rustfritt stål – Hesalite (plexi) foran – Tett bakside – Vanntett til 50 meter
Urverk: Omega 1861 – Håndtrukket kronografurverk – 42 timer gangreserve
Lenke/reim: Sort/Oransj NATO-reim & Sort/Oransje skinnreim
Veilende pris: 58.000,-

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.