fbpx

Zenith “Pilot Cronometro Tipo CP-2 Flyback”

Samtidig som mange store urmerker var samlet på årets SIHH under taket av Palexpo i Genéve, holdt et knippe merker fra LVMH sitt eget arrangement i samme by. Her lanserte Zenith flere nye modeller, herunder en ny vintage-inspirert klokke, som ser ut til å bli et spennende tilskudd til en allerede ganske omfattende kolleksjon.

Det siste året har Zenith først og fremst vært omtalt i klokkemedier på grunn av sin nye patent for lagring og overføring av energi, med tilhørende svært futuristiske klokker i Defy-serien. Men Zenith har også mer klassiske ur (og urverk) å vise til i sin kolleksjon, blant annet med en omfattende historie innen kategorien militære klokker og pilotklokker.

Zenith “Cronometro Tipo CP-2 Flyback”
Før vi retter blikket mot årets nylansering, tar vi en titt tilbake til fjorårets “Zenith Cronometro Tipo CP-2” som ble lansert som en limitert utgave i 1000 eksemplarer. Denne klokken hentet sin direkte inspirasjon fra 60-tallets “Cairelli Chronograph”, som blant annet var hyppig brukt av flere avdelinger i det italienske forsvaret. Fjorårets utgave fikk Zenith’s legendariske “El Primero” urverk med automatisk opptrekk og fikk også noen andre små (moderne) justeringer fra originalutgaven, herunder et buet safirglass. Borte er også Cairelli-navnet, da Zenith ikke eier rettighetene til dette, mens CP-2 refererer til inskripsjonen (som var en indikasjon på at det var typegodkjent for forsvaret) man fant på de originale urene.

Annonse

Cronometro Tipo CP-2 (venstre) og nykommerne Cronometro Tipo CP-2 Flyback (høyre)

Med årets utgave beholder man svært mye fra fjorårets limiterte Chronometro Tip CP-2 hva angår kassestørrelse og oppbygging. De mest iøyenfallende endringene finner man i klokkens visuelle karakter, men forskjeller inkluderer også ved et urverk med “Flyback” som inngår i klokkens navn. Likevel er det nok de vintage-inspirerte visuelle endringene som først og fremst er tydelige når man sammenligner versjonene mot hverandre.

Årets utgave kommer i to varianter, henholdsvis med en urkasse i bronse med sort bezel og en gråbrun skive eller det Zenith omtaler som “aged stainless steel” med grå bezel og skive. Disse beholder sin relativt voksne urkasse på 43 millimeter, men dette er en størrelse som på mange måter passer slike ur. Høyden på urkassen er oppgitt til 12,85 millimeter. Man finner kun to underskiver (og ingen dato) på klokkene, så tidsmåling begrenser seg opp til 30 minutter da det ikke er en egen underskive med telling for timer. Alt dette ganske tro mot det klassiske man ønsker å formidle. Begge klokkene leveres i tillegg på det som må omtales som vintage skinnreimer for å fullføre det klassiske uttrykket. Og her er det virkelig de som liker klokker med et litt slitt og “rugged” utseende som er i målgruppen. Vanntetthet er oppgitt til 100 meter, noe som må sies å være respektabelt for denne typen ur.

Urverk
Inni urkassene sitter Zenith’s eget “El Primero”-urverk, nærmere bestemt utgaven som omtales som 405B og som altså har en såkalt “flyback”-funksjon. Dette gjør deg i stand til å nullstille og starte chronografen (stoppeklokken) på nytt med kun ett trykk, fremfor den vanlige stopp – nullstill – start. En funksjon som er (var) spesielt nødvendig om man bruker klokken til navigering eller andre oppgaver hvor nøyaktig tid er essensielt. Urverket har en oppgitt gangreserve på 50 timer.

De fleste med interesse for mekaniske klokker kjenner nok allerede til “El Primero” og dets status som et meget presist og anerkjent urverk, og med safirglass på baksiden vil man få et vakkert innsyn til klokkens hjerte. Dette er nok noe mange vil ha delte meninger om, men personlig mener jeg at det er flott at man inkluderer dette på en slik type klokke.

Avsluttende tanker
Zenith er en produsent med en stolt, dog litt humpete, historie. Deres lansering av “El Primero” helt på slutten av 60-tallet var en bragd som har vært viktig både da og nå. Den siste tiden har imidlertid mye av selskapets fokus vært på nyvinninger, både mtp. urverk og design, og personlig er jeg glad for at de også holder liv i de (langt) mer klassiske klokkene i kolleksjonen.

Som vi også tidligere har skrevet om er det utvilsomt mange produsenter som henter inspirasjon fra en svunnen tid i sine nylanseringer. Noen er vellykket, andre ikke. Jeg syns Zenith’s nyeste tilskudd ser absolutt vellykket ut ved første øyekast og de klarer å lage en klokke jeg syns er attraktiv både visuelt, mekanisk og funksjonsmessig. Er man i markedet for et militær- og/eller pilotinspirert ur er nok absolutt denne noe man bør vurdere og selv om størrelsen er 43 millimeter vil nok ganske korte horn (lugs) gjøre at bærekomforten blir god for mange som normalt finner dette for stort. Oppgitt pris er foreløpig 7.900 sveitsiske franc eller i underkant av 70.000 norske kroner.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.