fbpx

Zenith lanserer «Defy Lab»

Vi har allerede skrevet flere artikler om Zeniths nye energisystem, som på mange måter skal være en aldri så liten revolusjon sammenlignet med systemet som tradisjonelt benyttes. Nå har Zenith lansert sin første (lille) klokkekolleksjon «Zenith Defy Lab», med det nye systemet.

Verdens mest nøyaktige mekaniske urverk?
Denne kolleksjonen, som kun består av 10 ur, er de første som inneholder det nye energisystemet til Zenith. Energisystemet består av kun 2 (!) deler, mot 31 i det tradisjonelle systemet som benyttes av de aller fleste store sveitsiske produsentene. Systemet skal også være helt motstandsdyktig mot såvel magnetisme som temperatursvingninger og gi en konstant kraft uavhengig av gangreserven. Ettersom systemet ikke trenger olje vil også servicebehovet bli langt lavere enn tradisjonelle mekaniske ur. Zenith selv trekker frem dette som verdens mest nøyaktige mekaniske urverk, med et avvik under 2,5 sekunder på 55 timer.

Som spådd har klokkene en visuell profil som minner litt om den allerede eksisterende «Defy»-kolleksjonen, med sin svært gjennomsiktige «skeleton»-look. Med sine 44 millimeter store urkasser er de voksne, men ikke så store som jeg kanskje hadde forventet. Kundene kan velge mellom 10 ulike utførelser på klokkene, hvor fargevalg, og delvis materialvalg skiller de fra hverandre. Alle leveres i den patenterte urkassen som Zenith har produsert av et slags «aluminiumsskum» (Aeronith) som skal gjøre den både lett og kraftig.

Annonse

Urkasse: 44mm x 14.5mm – Aeronith (Aluminium «skum» komposittmateriale) – safirglass – vanntetthet 50m

Urverk: Calibre ZO 342 – 14’’’ ¼ – 8.13mm –  ca. 60 timer gangreserve – 108,000 vibrasjoner pr. time (15Hz) – 18 juveler

Referanse: 9000.342/78.R582 -10 limiterte eksemplarer

Pris: CHF 29,900 ≈ 245.000 NOK

Veien videre?
Det er på ingen måte hver dag at det lanseres nyskapninger som kan være med å revolusjonere klokkeindustrien. Det er nyvinninger, forbedringer og fremskritt, men med Zeniths introduksjon av sitt nye gangesystem i dag, er det likevel mye som minner om noe så nyskapende at det kan være en slik revolusjon. Jeg tør likevel ikke si at dette blir en revolusjon, men at mange av konkurrentene i dag følger nøye med, er trolig ingen overdrivelse.

For de som ikke er helt inni de tekniske aspektene med en mekanisk klokke, vil det nok være vanskelig å forklare, på en enkel måte, hva Zenith har gjort, men enkelt fortalt har de laget en helt ny måte å lagre og frigi energi til urverket. Ved utstrakt bruk av silikon har de klart å redusere antallet deler som fungerer sammen, økt driftssikkerheten og nøyaktigheten, samtidig som de har gjort behovet for service og vedlikehold mindre. Det er, nærmest uansett hvordan du vrir og vender på det, ganske oppsiktsvekkende.

Zenith skal inkorporere systemet i flere av sine klokker den kommende tiden, og vil også videreutvikle systemet for at det skal ta mindre plass enn første utgave jfr. intervjuet med Deployant i forrige uke. Personlig håper jeg at Zenith klarer å videreutvikle patenten sin og også få disse på plass i klokker med et mer klassisk «Zenith»-utseende, da jeg selv foretrekker disse fremfor de mer futuristiske klokkene som pr. nå finnes i DEFY-serien.

Vil andre merker benytte systemet?
Det blir spennende å se om systemet høster like gode kritikker når det blir alment tilgjengelig, hvilke klokker som vil få disse ila. de nærmeste årene og om systemet vil påvirke andre produsenter til å gjøre drastiske endringer? Med en slik nøyaktighet og høy driftssikkerhet, kan det tenkes at andre produsenter også vil tenke nytt og introdusere sine egne systemer? Eller er systemet så gjennomtenkt (og gjennompatentert) at eneste mulighet vil være å kjøpe rettigheter til eget bruk?

Det er «LVMH Watch Division Research & Development Department» som står bak selve nyvinningen, og LVMH-gruppen har store urmerker som Hublot og TAG Heuer i sin portefølje. Uttalelser fra CEO i Zenith, Jean-Claude Biver, er det allerede planlagt at klokker fra disse to produsentene skal lanseres med det nye energisystemet. Han åpner i tillegg for at systemet kan selges til andre om 3-5 år. Det blir med andre ord spennende å se hvordan dette vil påvirke både merkene i LVMH-gruppen og de andre store luksusprodusentene i årene som kommer.

Ønsker du skikkelig dybdeinformasjon finner du en fantastisk artikkel om det nye energisystemet og den nye kolleksjonen hos Watchadvisor!

Se også denne videoen som nettopp ble lansert på Zeniths Facebookside:

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.