fbpx

Omtale: A. Lange & Söhne Grand Lange 1 Moonphase «Lumen»

Av og til får man mulighet til å komme helt tett på klokkemodeller som virkelig får deg til å sperre opp øynene litt ekstra. Den helt særegne spesialutgaven «Lumen» av Grand Lange 1 Moonphase er en av disse, for når A. Lange & Söhne produserer en versjon med selvlysende elementer og gjennomsiktig skive blir resultatet… annerledes!

Mange, meg selv inkludert, forbinder A. Lange & Söhne med svært klassiske og høyt raffinerte klokker av absolutt ypperste klasse. Og selv om selskapet har en rekke modellserier med ulike visuell karakter, herunder den helt spesielle Zeitwerk, har alltid det klassisk elegante stått i senter av kreasjonene. Se for eksempel på den nydelige Lange 1 Moonphase som vi omtalte tidligere i sommer. Derfor vekket det naturlig nok litt oppsikt når selskapet fant det for godt å utstyre en klokke med gjennomsiktig skive og utstrakt bruk av selvlysende luminova. Dette skjedde første gang med Zeitwerk i 2010, og senere med to utgaver av Grand Lange 1, henholdsvis med og uten månefase, og det er sistnevnte som kom i 2016 vi ser nærmere på her. Nå i oktober kom også det hittil siste tilskuddet i «lumen-serien» i form av Datograph Up/Down «Lumen».

Grand Lange 1 Moonphase «Lumen»
Om man har sett eller prøvd en utgave av Grand Lange 1 Moonphase vil gjenkjennelsen være umiddelbar til denne spesialmodellen, for klokken bygger over helt samme lest som den normale varianten. Det vil si en skive som i sin tilsynelatende asymmetri er bygget rundt det «gyldne snitt» i plassering av underskiver, visere og datovindu. I tillegg får du den store månefaseindikatoren, med en nøyaktighet som kun 1 krever dags korreksjon over de neste 122 årene, gitt at klokken ble holdt gående kontinuerlig. Likevel er det noen vesentlige forskjeller som gjør den helt unik i sitt utseende, da i all hovedsak i form av den spesielle skiven av glass og bruken av luminova.

Annonse

For nettopp skiven på Grand Lange 1 Moonphase «Lumen» er på ingen måte tradisjonell. Hele skiven er produsert i safirglass, og med unntak av underskivene for tidsvisningen og sekundviseren, har hele skiven en lett soting som gjør at du kan skimte elementene under. Dette gir et visst innsyn til både datohjulene, mekaniske elementer og «perlage»-finishen på platene. På de nevnte underskivene ser man ikke gjennom lakken med det blotte øyet, men likevel vil skiven slippe inn lys hvor det trengs for å lade opp den grønne luminovaen som er benyttet både på månefasen og dato, både hvor det er selve hjulet som er selvlysende eller en egen skive på baksiden av numeralene. Selve glasskiven med månefase er forøvrig også produsert av safirglass, akkompagnert av 1164 lasergraverte selvlysende stjerner formet som vår egen galakse, Melkeveien.

Underskiven til tidsvisningen og underskiven til sekundviseren har begge et helsort utseende, men med et diskré mønster bestående av sirkler som ligger under de hvite numeralene, utført i hhv. romerske og arabiske tall. De romerske tallene, samt øvrige markeringer på timene er også selvlysende, sammen med alle viserne. Det gir, sammen med månefasen, en mildt sagt spesiell effekt i mørke omgivelser. Samtidig er ikke luminovaen så sterk eller prangende som jeg kanskje hadde forventet eller som man gjerne «fremprovoserer» på bilder av klokken.

Men selv om klokkens kanskje mest spesielle utseende kommer frem i mørket, er det utrolig hvor mye spill man får i klokken også i dagslys eller normalt lyse omgivelser. Alt etter hvordan lyser treffer vil man nærmest oppleve at deler av skiven skifter fra mørk sort, via grå til en nesten speilaktig overflate. Det gir klokken masse liv og man finner seg selv sittende med og vri på håndleddet i minutter av gangen, til skeptisk hoderistning fra hvem enn som ser deg holde på.

Høyresiden av skiven er reservert den særegne og elegante gangreserveindikatoren med sin Ab/Auf-markering. Også denne viseren er selvlysende og indikerer hvor mye energi du har igjen før klokken må trekkes. For på innsiden sitter Langes eget L095.4 som ikke er selvtrekkende, men som krever en manuell innsats for at klokken skal tikke og gå. Gangreserven er likevel god, og om verket trekkes fullt vil det vare i rundt 72 timer.

Baksiden..
..har ingen store overraskelser sammenlignet med en normal Grand Lange 1 Moonphase. Her finner man den fantastiske håndgraverte balansekloben, skruer blånert til perfeksjon, herlig «anglage» og «perlage», gullkrager rundt juvelene og «Glashütte-ribbing» på trekvartsplaten, for å nevne noe. Det er en nytelse å studere, selv om selskapet også lager langt mer visuelt spennende urverk. I motsetning til de helt nyeste urverkene, som man blant annet finner i nyeste utgave av Lange 1 Moonphase, skjer ikke datoskiftet umiddelbart ved midnatt. Her opplever man en lett glidende effekt fremfor et direkte hopp, uten at det ødelegger mye av helhetsopplevelsen.

Urkassen er produsert i platina, noe som gjør sitt med vekten og dermed tilstedeværelsen på håndleddet. Likevel opplevde jeg klokken som lett å bære og ikke så tung som man kanskje kan forvente med en urkasse av dette eksklusive materialet. Kassen er forøvrig polert til perfeksjon, mens en børstet finish på midtkassen gir en eksklusiv helhet.

Inntrykk?
Personlig ville jeg nølt lenge med å kalle Grand Lange 1 «Lumen» en sportsmodell. Ja, den er både moderne og utradisjonell på sin måte, men likevel er det ingen klokke som hører hjemme under fartsfylte eller røffe aktiviteter. Faktisk sliter jeg med å plassere den i noen av de store «klokkebåsene», siden jeg finner både denne og de andre «lumen-klokkene» fra A. Lange & Söhne å være ulikt det meste annet man har sett. Kanskje vil jeg si at den forsøker å være en kul variant av det som vanligvis er ultrasofistikert og tradisjonelt? Den er liksom elegant på sin helt egne måte, samtidig som den er moderne og «leken», og når lyset treffer skiven får man en utrolig effekt med helt matte sorte underskiver og ganske kraftige refleksjoner i de omkransende områdene. Så «kul» er kanskje det riktige ordet?

Klokken leveres med foldespenne, også denne produsert i platina, og akkurat her er ikke Lange blant de beste etter min mening. Jeg føler de går i samme fellen som mange andre produsenter, nemlig med en anelse for skarp bue på spennen, som gjør at den ikke bærer fullt så behagelig som den kunne gjort, i det minste på mitt håndledd. Dette er, selvsagt, noe som vil oppleves litt forskjellig fra person til person. Med flere forskjellige lengder på skinnreimene som akkompagnerer spennen, kan man nok likevel finne en behagelig passform for de fleste håndledd, slik at man får foldespennen til å sitte akkurat der man selv ønsker på håndleddet. At foldespennen også er produsert i platina, gjør imidlertid at den fungerer som en meget god balanse mot klokken.

Avsluttende tanker
Det er vanskelig å omtale så spesielle kreasjoner som Grand Lange 1 Moonphase «Lumen». Når man kommer opp på dette segmentet er det rett og slett på et nivå man sjelden ser, både mekanisk og innovativt.

I omtalen av den mindre (halv)broren, Lange 1 Moonphase, skrev jeg at jeg skulle ønsket meg en klokke som i størrelse lå midt mellom disse to. Der jeg finner denne ørlite for stor, blir Lange 1 ørlite for liten. En versjon i 40 millimeter hadde etter min mening vært perfekt for meg og mine håndledd.

Nær sagt alle Lange-entusiaster jeg har snakket med får tårer i øynene når jeg snakker om Grand Lange 1 Moonphase «Lumen», og det er ikke rent sjelden det uttrykkes en liten misunnelse siden jeg har kunnet bruke denne over en periode på flere uker. Det er virkelig en drømmemodell for svært mange som har lagt sin elsk på merket.

Det er derfor ikke med rent lite «frykt» at jeg må innrømme at modellen (faktisk) ikke når helt opp på min personlige favorittliste. Til det blir den rett og slett litt for spesiell, til tross for at det er en unik, rå og fantastisk kreasjon på så mange måter. Jeg skal enkelt innrømme at A. Lange & Söhne er mitt kanskje absolutte favorittmerke, men denne utgaven byr ikke på helt nok av det ultraklassiske og elegante som jeg elsker med merket. Derfor blir det rett og slett flere andre modeller fra samme produsent som havner over denne på min egen ønskeliste. Dette baserer seg likevel kun på personlige preferanser og smak, men det er jo det som gjør denne hobbyen (les: galskapen) så morsom?!

Og ja.. Også var det prisen da. Siste prisliste jeg har fra A. Lange & Söhne indikerer en pris på rett rundt 700.000 norske kroner, om man skulle finne en av de 200 eksemplarene for salg..

Mer informasjon om modellen finner du på A. Lange & Söhnes offisielle nettsider!

Fakta
Modell / Referanse: A. Lange & Söhne Grand Lange 1 Moonphase – Ref: 139.035 (limitert til 200 eksemplarer)
Skive:
Sotet safirglass med delvis innsyn til urverket – To underskiver for hhv. tidsvisning og sekundvisning – Outsize dato
Urkasse: 
41 millimeter (diameter) – 9.5 millimeter (høyde) – Platina – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 30 meter
Urverk:
Lange Caliber L095.4 – Manuelt opptrekkbart – 21.600 vph – 463 deler – 42 juveler – 72 timer gangreserve
Lenke/reim: 
Sort skinnrem – Foldespenne i platina
Veilende pris: 
73.100€ ~ 700.000 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.