fbpx

A. Lange & Söhne introduserer Datograph Up/Down “Lumen”

For noen dager siden dukket de første “teaserne” opp i sosiale medier, i form av bilder og video av det som kunne se ut til å være et nytt tilskudd i den etterhvert kjente “Lumen”-serien til A. Lange & Söhne. Og ganske riktig, i går avduket selskapet den helt nye Datograph Up/Down “Lumen” som utvider serien til fire forskjellige utgaver.

Som alltid, når man velger å slippe små drypp før lansering, er det kun små deler av nyheten som vises frem. Likevel hadde nok de mest interesserte en tanke om at det kunne være nettopp en utgave av Datograph som nå stod for tur. Dette basert på designet på sekundskalaen langs kanten, den relativt korte timeviseren og Langes “outsized” dato som alle var synlig på videoen fra merket. En “lumifisering” av nettopp den ikoniske Datograph har også stått høyt på manges ønskeliste, så overraskelsen da klokken ble formelt avduket i går var kanskje ikke enorm, men likevel etterlengtet for mange entusiaster.

Langes historie med disse “Lumen”-utgavene strekker seg tilbake til 2010 med introduksjonen av Zeitwerk “Luminous”. Da vekket man utvilsomt litt oppsikt når man fant det for godt å utstyre en klokke med gjennomsiktig skive og utstrakt bruk av selvlysende luminova. Senere har man utvidet “kolleksjonen” med to utgaver av Grand Lange 1, henholdsvis med og uten månefase, hvor sistnevnte kom i 2016. Dette har blitt A. Lange & Söhnes kanskje mest sporty og moderne kreasjoner, og det nærmeste man kommer en sporty klokke fra den tyske produsenten. Sånn sett var utvidelsen med Datograph naturlig og, som nevnt, relativt forventet.

Annonse

For de som ikke kjenner Datograph, kan vi kort nevne at den på mange måter sendte sjokkbølger gjennom klokkeindustrien da første utgave ble lansert i 1999. Her hadde et da svært ungt merke lansert den første “in-house”-produserte kronografen (mekanisk urverk med stoppeklokke) på mange tiår, og attpåtil av absolutt ypperste klasse. Dette var på en tid hvor andre meget anerkjente produsenter fortsatt brukte urverk fra andre, og selv de sveitsiske storkanonene måtte kaste seg rundt for å holde følge.

A. Lange & Söhne Datograph Up/Down “Lumen”
Som forventet beholder den nye utgaven svært mye av elementene fra originalutgaven, herunder en diameter på 41 millimeter og en urkasse i rent platina. Likevel er det gjort enkelte endringer, med en økt kassetykkelse fra 13.1 til 13.4 millimeter, som den kanskje mest “merkbare” fysiske forskjellen. På innsiden tikker det fantastiske urverket man har blitt kjent med gjennom Datograph, men også her er det gjort noen små endringer for å tilpasse urverket til lumen-utgaven, og det nye verket har fått navnet L951.7 og består av 454 deler mot forgjengerens 451. Fortsatt finner man en finisjering etter alle kunstens regler, som man nå også får en glede av å kunne studere delvis gjennom den gjennomsiktige skiven. Arbeidet er en fryd for ethvert horologisk øye og inneholder alle de elementene Lange har blitt kjent for, og alt er utført for hånd.

Og nettopp den delvis gjennomsiktige skiven er hele kjennetegnet for lumen-modellene fra Lange. Her benytter man sotet safirglass som gir et visst innsyn til det som skjer under skiven, samtidig som man benytter teknologi som slipper inn UV-stråler for å lade opp det selvlysende materialet. Og nettopp blandingen mellom en sotet skive i glass og en grønn og tydelig selvlysende lumen, gjør modellene ganske spesielle og unike, både innad i Langes egen kolleksjon, men også sammenlignet med stort sett alt annet på markedet.

På Datograph Up/Down “Lumen” har man virkelig tatt de selvlysende elementene til nye høyder, og i mørke omgivelser vil både visere, underskiver og dato lyse godt opp. Det nevnte innslippet av lys gjør at selv ved datoskifte vil de nye tallene være “ladet” og klare når datohjulet bytter mellom 1, 2 og 3, mens øvrige tall (på egen skive) belyses fra baksiden (se bilde over). I tillegg har man benyttet selvlysende materiale på sekundviseren og hele tachymeterskalaen, så også bruk av kronografen er enkelt under svært dunkle lysforhold. Dette gir et ganske særegent utseende i mørket, mens klokken i dagslys endrer karakter ganske betydelig.

Og nettopp under “normale” lysforhold er ytterringen nærmest grå, mens resten av skiven er delvis gjennomsiktig. Underskivene beholder sin hvite og solide utførelse, så skiven er ikke helt “skeletonisert”, noe som bidrar til at klokken beholder en god dose eleganse og fort kan forveksles med en standardutgave.

Avsluttende tanker
Med det forventningspresset som forelå fra entusiastmiljøet er det ikke rart at A. Lange & Söhne har valgt å gjøre jobben skikkelig med Datograph, all den tid det nok er en av deres mest populære modeller. Det hele virker gjennomført til fingerspissene, da med et spesielt fokus på at nettopp bruken av kronografen skal være 100% mulig også i mørket.

De som har lest om A. Lange & Söhne tidligere her på Horae har nok fått med seg at jeg har en vanvittig respekt og entusiasme for hva merket leverer, og  Datograph er blant mine absolutte favorittklokker noensinne. Det er et fantastisk ur på nær sagt alle måter og appellerer voldsomt til meg. Når det er sagt har jeg aldri helt klart å like “lumen”-utgavene riktig så mye som mange andre entusiaster av merket virker å gjøre. Jeg har fått prøvd flere av de forrige utgavene på hånden, uten at de har gitt meg den helt skikkelige godfølelsen. Jeg tror sånn sett jeg er en av få Lange-entusiaster som ikke setter disse øverst på ønskelisten.

Nå har ikke jeg vært så heldig å få prøve denne modellen selv, så man skal være forsiktig med å trekke store konklusjoner. Likevel tror jeg, med ganske stor sikkerhet, at min personlige drømmemodell vil forbli Datograph i sin vanlige utførelse. Likevel kan jeg se at denne utgaven er vanvittig bra utført og garantert vil appellere til svært mange. Problemet blir nok heller å skaffe seg ett av de 200 eksemplarene som Lange vil produsere.

Fakta
Modell / Referanse: A. Lange & Söhne Datograph Auf/Ab “Lumen” – Ref: 405.034 (limitert til 200 eksemplarer)
Skive:
Sotet, delvis gjennomsiktig safirglass
Urkasse: 
41 millimeter (diameter) – 13.4 millimeter (høyde) – Platina – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 30 meter
Urverk:
Lange Caliber L951.7 – Manuelt opptrekkbart – 18.000 vph – 454 deler – 46 juveler – 60 timer gangreserve
Lenke/reim: 
Sort skinnreim – Spenne i platina
Veilende pris: 
95.000 € ~ 905.000 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.