fbpx

Omega Speedmaster “Dark Side Of The Moon” – Apollo 8

Omega er kjent som en produsent som ikke ligger på latsiden når det kommer til produksjon av antall modeller og oppdateringer av disse. Så er også fasit i år. Den nye Speedmaster “Dark Side Of The Moon – Apollo 8” roper etter oppmerksomhet, både i utseende og i navn.

I 2018 er det 50 år siden NASA sendte opp Apollo 8, som ble den første romferden som klarte bragden å komme seg i bane rundt månen og dermed, som de første, fikk sett “baksiden” av månen. Senere omtalt som den mørke siden av månen, ettersom solen ikke kaster noe lys. Det bør være godt kjent, i det minste for de med interesse for klokker, hvilket ur som satt på håndleddet til astronautene under ferden; nemlig en Omega Speedmaster.

Det er denne historien som dannet bakteppet for at Omega introduserte den opprinnelige “Speedmaster Dark Side Of The Moon” som kom ut i 2013. En klokke produsert i sort keramikk og med et gjennomgående sort tema. Og når man i år feirer 50 år siden Apollo 8-ekspedisjonen så månens mørke side, er det kanskje ikke uventet at Omega lanserer en ny utgave for å hedre nettopp dette.

Annonse

Apollo 8 orbited the moon 10 times over 20 hours during its mission. A major human achievment – Omega

Speedmaster “Dark Side Of The Moon” – Apollo 8
Noe av det første jeg så etter da dette uret kom ut av mørket (pun intended) var hvorvidt dette var en limitert utgave eller ikke. Vel vitende om at Omega kanskje har en aldri så liten forkjærlighet for limiterte ur, hadde jeg nesten ventet at dette skulle være nettopp det, men der tok jeg faktisk feil. Denne nylanseringen innebærer enkelt og greit at Speedmaster-familien til Omega har fått en ny tilvekst, som trolig kommer til å være tilgjengelig en god stund fremover.

Front – Urverk / Montert klokke

Kassen på dette uret måler voksne 44,25 millimeter, men vi vet av tidligere erfaring med “Dark Side of the Moon”-klokkene at de bærer mindre enn størrelsen skulle tilsi, noe takket være formen på urkassen og bezelen. Også på denne er urkassen laget av sort keramisk materiale, noe Omega selv omtaler som “Zirkonium oxide ceramic”, men denne utgaven skiller seg utover dette relativt mye fra resten av kolleksjonen.

Skiva på denne Speedmaster’en virkelig verdt å se nærmere på. Omega selv kaller skiva for “lunar-dial”, hvor de har laget skiva med et utseende som ligner månens overflate. Og det ser det ut til at de virkelig har lyktes med. Omega har brukt blant annet laser for å få til dette utseende på en såpass overbevisende måte. Skiva gir også delvis innsyn til selve urverket og ser man etter er det virkelig noen godbiter av detaljer også her.

Urverket er kaliber 1869 som er basert på det klassiske Lemania 1873. Dette er ikke et automatisk verk, men må trekkes for hånd og verket er således en tilpassing av kaliber 1861, som er det samme som man finner i Speedmaster Professional. Urverket er imidlertid kraftig raffinert med detaljer som virkelig kan nytes via baklokket. Bruken av nettopp dette urverket i Apollo 8 jubileums-uret gjør det nok mer tro til Speedmaster arven. Et bra trekk av Omega, som også bidrar til at høyden på uret er på svært akseptable 13,8 millimeter.

Bakside – Urverk / Montert klokke

Omega har valgt gult som kontrastfarge på alle kronografens visere, timemarkørene, ordet “Tachymeter” på bezelen, samt gul søm på lærreimen som har gul gummi i midten. Dette skaper utvilsomt en svært synlig kontrast mot alt det mørke, og lesbarheten blir deretter. Nå er gult en farge man kanskje ikke ser alt for ofte, da den skaper en voldsom kontrast som for mange kanskje blir for tydelig? På dette uret er fargen likevel på mange måter riktig, selv om andre fargevalg også kunne vært mulig og kanskje mer “sikker” ovenfor markedet?

Om man tar en titt på urets bakside er det bare en ting å si; Rå! Den appellerer til alle oss som både hadde en barndomsdrøm om å bli astronaut og som er fan av Speedmaster som klokke. Det er selvfølgelig innsyn til urverket hvor de nevnte detaljene virkelig kommer til sin rett. Urverket, finisjeringen på platedeler og kontrasten mot de resterende delene av verket, herunder juvelene, er virkelig et skue.

Men den kuleste detaljen for meg personlig, er sitatet som sitter på baklokket: “We`ll see you on the other side”. Dette er ordene til “Command Module Pilot” på Apollo 8, Jim Lovell, og han uttalte ordene i det Apollo 8 skulle til å forsvinne inn på baksiden av månen, hvor de ville miste radiokontakten med jorden, og ikke minst bli de første menneskene til å få se nettopp “The Dark Side Of The Moon”.

Uret er utstyrt med safir-glass både foran og bak og er som vanlig for Speedmaster-serien, vanntett til 5 bar / 50 meter.

Apollo 8 Crew / Mission Patch

Avsluttende tanker
At Omega velger et jubileum til å lansere nye ur kan knapt sies å være noen overraskelse, og det var kanskje ikke uventet at dette uret kom nettopp i år. Når det er sagt så synes jeg dette var en god lansering.

Jeg er Speedmaster fan, og liker at Omega har gjort et forsøk på å dra “DSOTM” nærmere det som faktisk er Speedmaster, ved å utstyre klokken med et håndtrukket verk som er basert på de klassiske verkene som “skal” sitte i måneklokkene. Safirglass både foran og bak, keramisk kasse, sammen med dato-komplikasjon, gjør at dette uret kan fungere godt som hverdagsklokke eller i det minste en fin tirsdags-klokke – #speedytuesday!

Skiva er virkelig verdt mye oppmerksomhet og er i mine øyne meget godt håndverk utført av Omega, med et meget høyt og vellykket detaljnivå. Entusiaster kan bare se frem til at denne kommer til den kommer i butikk, for den gjør faktisk det, ettersom den som nevnt innledningsvis ikke er en limitert utgave. Vi føler oss ganske sikre på at flere norske forhandlere vil ta denne inn etter hvert som den blir tilgjengelig, og da får du ta avgjørelsen hvorvidt den gule kontrastfargen som Omega har valgt blir for mye, eller akkurat passe til at denne havner i samlingen din. Prisen vil bli i området 85.000 kroner etter hva vi har forstått!

Mer informasjon på de offisielle sidene til Omega!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.