fbpx

Hands On: Tudor Black Bay GMT «Pepsi»

En av de store overraskelsene på årets Baselworld var introduseringen av en GMT med «Pepsibezel». Og da snakker vi ikke engang om denne klokken, men om versjonen fra storebror Rolex. Men at Tudor skulle lansere en ny utgave av sin Black Bay med GMT og i tillegg slenge på sin egen «Pepsi» var nokså uventet det også. Vi har prøvd den på hånden!

Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke så verken Rolex eller Tudor sine nye utgaver med blå og rød bezel komme. Men etter å ha summet meg litt, fått fordøyd nyhetene og sett begge klokkene i levende live, sitter jeg igjen med en følelse av at dette rett og slett er ganske kult. Med de tette knytningene mellom de to selskapene, kan man med sikkerhet slå fast at de visste om hverandres planer. Men disse klokkene er ikke faktiske konkurrenter med hverandre, til tross for at man kanskje skulle tro at to klokker i ca. samme størrelse, med samme komplikasjon og med samme fargevalg skulle være det. På mange måter er Rolex sin nye utgave av GMT-Master II en moderne tolkning av en klassiker de har hatt i kolleksjonen over mange år. Tudor sin utgave er langt mer vintage-inspirert i både farger, finish og ikke minst formen på glasset, så klokken får et drastisk annerledes utseende enn Rolex’ versjon. Prismessig (og tilgjengelighetsmessig) er det også et hav av forskjell, og disse merkene utfyller hverandre mer enn de konkurrerer.

Når røyken fra journalistene hadde lagt seg i inngangspartiet på Baselworld, var det på tide å få sine første glimt av nylanseringene. Jeg fant meg ganske raskt foran Tudors verden og i vinduet var det utstilt tre versjoner av denne nye Black Bay GMT, med hhv. stållenke, brun skinnreim og tøyreim. Det er alltid vanskelig å vurdere en klokke fullgodt gjennom et utstillingsvindu, men min umiddelbare reaksjon var så absolutt positiv. Da jeg i går fikk mulighet til å ta og føle på denne, ble det positive førsteinntrykket forsterket.

Annonse

På klokkefronten har jeg absolutt likt mye av det Tudor har gjort de seneste årene, og Black Bay-serien har absolutt hatt mye fine varianter å by på. Vi vet at selskapet tilbyr versjoner av klokken med hhv. blå bezel og rød bezel, og i følge presentasjonen for oss i pressen er det disse to man har kombinert for å produsere den helt nye tofargede bezelringen. At man har hentet disse fargene ut fra luften og kombinert de uten å se hen til historiske modeller fra Rolex og andre selskaper er dog som utopi å regne, så her har man nok hatt ganske klare markedsstrategier klare.

Resultatet er, etter min mening, en særdeles vellykket Black Bay GMT. Klokken har en fantastisk flott glød og tilstedeværelse, hvor en rekke detaljer bygger opp rundt det litt historiske utseende. Alt fra kasseform og finish, via fargevalg og numeraler på bezelringen, sammen med de litt duse nedtonede fargene og det buede glasset virker rett og slett ekstremt passende på klokken. Det nevnte glasset gir noen litt spesielle refleksjoner, som jeg bare opplever som pene og ikke sjenerende i stor grad.

Hands On
På hånden føles klokken ikke for liten eller for stor. Dette er selvsagt smak og behag, men for mitt relativt middels store håndledd satt klokken helt nydelig. Når det er sagt skal jeg legge til at jeg personlig er langt mer positiv til utgavene med lær- og tøyreim enn stållenken, og her kommer kanskje et av mine få ankepunkter. Stållenken holder god kvalitet, men for meg blir klokken litt for kjedelig med lenke, samtidig som jeg føler at den bygger mer rundt armen. På brun skinnreim syns jeg derimot at klokken virkelig kommer til sin rett og får et akkurat riktig visuelt uttrykk.

Lesbarheten på både den vanlige timevisningen og GMT-funksjonen er god, og man benytter seg av Tudors særegne «snowflake»-tupp på time- og GMT-viseren. Snowflake er nok gjenstand for et litt elsk-eller-hat fra mange, men de er så riktig for Tudor og deres DNA at jeg personlig ikke kunne sett for meg en annen løsning. Den helrøde GMT-viseren går helt ut mot bezelen og gir dermed god synlighet. Datovinduet er plassert klokken tre og er såpass stort at lesbarheten oppleves som god.

En vri som Tudor har gjort på flere av modellene sine i år er å lage en krone hvor «Tudor-rosen» bygger utover, fremfor å være gravert inn, så også på Black Bay GMT. Dette er en liten, men passende raffinering. Jeg skulle gjerne sett denne logoen på skiven i tillegg, men Tudor har valgt å benytte «skjoldet» sitt som hovedlogo. Tykkelsen på er identisk med tidligere utgaver i Black Bay, selv med den nye GMT-funksjonen i urverket, som forøvrig er helt nytt fra Tudor. Noen vil kanskje føle at klokken bygger litt høyt, og er man vant til lavtbyggende klokker vil dette kanskje være uvant. Jeg finner ikke høyden irriterende og kassen sitter fint på håndleddet og balanseres godt av reimen. Hva angår klokkens bakside er denne lukket og gir ingen horologisk glede med innsyn til verket.

Avsluttende tanker
Nå har jeg bare fått sett og følt på denne i en begrenset tidsperiode, men jeg er svært begeistret for Tudors nye stunt og dette er uten tvil en av mine absolutte favoritter fra årets Baselworld. Med en utsalgspris rett over 30.000 kroner har jeg svært vanskelig for å se for meg et bedre klokkekjøp om man er i markedet for en GMT med in-house urverk og et fantastisk utseende!

Les mer på Tudor sine nettsider!

Fakta
Modell / Referanse: Tudor Black Bay GMT – Ref: M79830RB-0001
Urkasse: 41 millimeter (diameter) –  Rustfritt stål – Safirglass (foran)
Urverk: Tudor  Calibre MT5652 (COSC) – Automatisk (selvtrekkende) – GMT – 28 juveler – 70 timer gangreserve
Lenke/reim: Stållenke, skinnreim eller stoffreim
Veilende pris: 33.210 (stållenke) & 30.510 (skinn- eller stoffreim)

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.