fbpx

Rolex lanserer nye GMT-Master II

På åpningsdagen av Basel 2018 fikk vi endelig se det mange har gått og ventet på i nesten et helt år. Spekulasjonene har som vanlig løpt løpsk i tiden frem mot dagen i dag, og Rolex har som vanlig gjort sitt for å holde forventningene våre på topp. I dag kom svarene..

I forrige uke slapp Rolex en kort videosnutt på sosiale medier om det som tydelig var en klokke som skulle lanseres på Basel. På videoen så vi en jubilee-lenke og små deler av baksiden på en urkasse. Urkassen så ut til å være svært lik eksisterende modeller Submariner og GMT-Master II, så forventningene var store hos mange. Videoen var, selvfølgelig, godt egnet til at vi som så den kan begynne å spekulere på hva dette var, og forventningene bygget seg opp på ulike fora etter hvert som åpningsdagen nærmet seg. Med dette sørget Rolex, med flere andre produsenter for at interessen vår skulle være skjerpet og på topp. Noe de er svært gode på..

GMT-Master – En rask gjennomgang!
Rolex kom med den første GMT Master så langt tilbake som 1955. Dette bare tre år etter lanseringen av Submariner, som må sies å være blant de største ikonene i Rolex sin portefølje. GMT var bygget over samme lest, og har dermed en over 60 år lange historie å vise til.

Annonse

På 1950-tallet økte folks behov for å reise raskere mellom byer og kontinenter, og det ble vanligere med kommersielle flyreiser for flere. Det ikke helt ukjente (og lett legendariske) flyselskapet Pan Am var svært delaktig i dette kommersielle kappløpet. I følge historien skal Pan Am ha vært bekymret for sine piloters fysiske og psykiske helse i forbindelse med at de krysset tidssoner. De mente at dersom pilotene hadde et teknisk armbåndsur som viste to tidssoner, slik at pilotene kunne følge med på tiden hjemme også, ville dette hjelpe dem med omstillingen på tvers av tidssoner. Pan Am sendte derfor en «bestilling» på et ur til den moderne flyver til Rolex, og i 1955 så altså GMT sine første butikkhyller.

Selve navnet «GMT» henspiller naturlig nok på Greenwitch Mean Time. Greenwitch er en forstad til London hvor den såkalte 0-meridian går gjennom. 0-meridian danner altså grunnlaget for tidsberegningen/ tidssonene som stiger med én time for hver 15 grad som man beveger seg bort fra 0-meridian. Dette systemet finner man igjen på Rolex GMT-Master ved at uret altså er utstyrt med en ekstra viser som sammen med bezelringen, som kan vris, gir mulighet for å vise tiden på flere steder samtidig. For de som eventuelt ikke er ute på reise, kan GMT-viseren brukes som en 24-timersvisning, som hjelper deg å se om klokken er feks. 13:00 eller 01:00. Man kan jo faktisk bli i tvil innimellom..

Utseende på Rolex sin GMT-Master har, som de fleste andre ur, gjennomgått noen endringer gjennom årene, men de karakteristiske trekk er beholdt, herunder bezelen. Bezelen på GMT-Master skiller tradisjonelt natt og dag ved at den inndelt i 24 timer, og ofte også todelt i fargen. Rolex har hatt både helsort, sort/rød (populært kalt «coke»), sort/blå (batman) og blå/rød (pepsi), hvor sistnevnte var en klassiker over mange år før den forsvant. Pepsi-bezelen ble re-introdusert i 2014, men da kun på modellen i hvitt gull, mens den sorte og røde har forblitt en utgått klassiker.

Dagens lansering
Klokken 12 i dag var det duket for høytid blant klokkeentusiaster rundt hele verden. Og for en lansering det ble. Her kommer Rolex med en GMT-Master II i stål med Pepsi-bezel! Dette er nok en lansering ikke mange så komme, all den tid utgaven i hvitt gull har vært på markedet. At Rolex gjør dette grepet er uventet, men trolig svært velkomment hos mange.

Den nye utgaven får det nye 3285-urverket fra Rolex, som gir en ytterligere oppgradering fra tidligere versjoner. Urverket, som skal være forbedret på nærmest alle punkter, skal være svært resistent mot både magnetisme og temperatursvingninger og gir kolleksjonen en «indre» oppdatering som også har vært forventet, og ikke minst en økning på 15 % i energiutnyttelsen. Dette gir uret en gangreserve på ca. 70 timer. Rolex har ikke mindre enn 10 patenter knyttet til dette uret.

Rolex har for første gang på mange år utstyrt uret med en jubilee-lenke i «Oystersteel». Vi har frem til i dag kun sett denne lenken på Datejust-modeller. Blir man svett og varm kan man se frem til å kunne utvide lengden på lenka med 5 mm. Dette gjøres i foldespenna med Rolex’ Easylink. Rolex bekrefter at det ikke vil være mulig å sette på en Oysterlenke på klokken, da hullene til barettene er plassert annerledes på den nye klokken enn på tidligere utgaver av GMT-Master II.

Utgaven i stål har fått en veiledende pris på 82.500 norske kroner, og ventelistene forventer vi at blir (allerede er?) årelange. Flere forhandlere melder om en voldsom pågang og flere har stengt ventelistene allerede.

Fakta
Modell / Referanse: Rolex GMT-Master II «Pepsi» – Ref: 126710BLRO
Urkasse: 40 millimeter (diameter) – Oystersteel (stål) – Safirglass (foran) – Lukket bakside – Vanntett til 100 meter
Urverk: Rolex 3285 – Automatisk (selvtrekkende) – 70 timer gangreserve – COSC
Lenke/reim: Jubilee i stål med foldespenne – Easylink
Veilende pris: 82.500,-

Ny skive til GMT Master II, ref. 116719BLRO
For de som har fulgt godt med kan det også se ut som den «gamle» utgaven av «Pepsi» i hvitt gull har byttet skive fra svart til blå. Vi har snakket med Rolex som har bekreftet at dette er versjonen som fremover vil tilbys, selv om utgaven med sort skive vil være å finne i butikker enda en stund. Skiven skal være identisk med utgaven som sitter i nye GMT i stål, så om man heller ønsker den i gullversjonen, bør det la seg gjøre.

Mange hadde på forhånd ventet at den nye GMT utgaven i stål ville få en «Coke»-bezel i sort/rød, all den tid det allerede var en «Pepsi» i kolleksjonen til Rolex. Det kan dermed se ut som at skillet mellom stål og gull nå ligger i ulike farger på skivene. Det er også verdt å nevne at gullutgaven leveres med Oyster-lenke, mens den nye utgaven kun vil leveres på jubilee.

Everose-utgaver
I tillegg til den nye utgaven i stål, lanserer også Rolex to utgaver som har deres egen «everose»-blanding. En i helgull everose og en i såkalt two-tone hvor man kombinerer stål og everose. Disse er nærmest et nikk tilbake til de historiske «root beer»-utgavene, og everose-gullet gir klokkene en flott varme og glød når man får de på nært hold.

Prismessig havner disse (naturlig nok) noe over utgaven i stål og two-tone har fått en norsk veiledende pris på 125.500,-, mens utgaven i helgull havner på solide 328.050,-.

Du finner alle nyhetene fra Rolex på de offisielle sidene!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.