fbpx

Bulgari Octo Finissimo Tourbillon Automatic

Dette uret har jeg kanskje ikke store forventninger til å kunne se i så mange norske butikkhyller fremover, men det siste året har det teknologiske kappløpet, produsentene i mellom, fått en del oppmerksomhet i ulike klokkemedia. Vi snakker om produsentenes vilje og evne til å produsere grensesprengende nyvinninger som overgår konkurrentens. Bulgari Octo Finissimo Tourbillon Automatic er, etter lanseringen på årets Baselworld, innehaver av en rekke verdensrekorder i klokkeverden.

Som nevnt forventer jeg ikke å se så mange av disse på norske håndledd fremover, men jeg kan ikke annet enn å la meg fascinere av de teknologiske mulighetene som kommer for dagen med dette uret. Første gang jeg selv fikk ta Octo-kolleksjonen i nærmere øyesyn var i under fjorårets Oslo Watch Fair, hvor jeg fikk prøvd uret som da var verdens tynneste automatiske ur, nemlig Octo Finissimo Automatic. Til tross for at dette er svært tynne ur, og også veldig lette ur, har de en god og markant tilstedeværelse på armen. Faktisk overraskende god. Det var mange rundt meg som også lot seg imponere denne kvelden. Der jeg hadde forventet en “løvblad”-følelse på armen, satt dette uret godt, og også estetisk så det rett og slett imponerende bra ut på armen.

Kappløpet
Piaget og Audemars Piguet har, i tillegg til Bulgari, vært pådrivere innen dette teknologiske kappløpet, og det er nok Piaget som denne gangen føler mest på at de nå måtte abdisere fra rekordtronen. Deres lansering fra desember i fjor, Altiplano Ultimate 910P, var da verdens tynneste automatiske klokke med sine 4.3 millimeter.

Annonse

I forbindelse med lanseringene under Baselworld 2018 mente tydelig Bulgari det var på tide å ta tilbake hegemoniet, og Octo Finissimo Tourbillon Automatic holder nå altså ikke mindre enn tre verdensrekorder. Dette er “verdens tynneste tourbillon”, “verdens tynneste automatiske ur”, og som en direkte konsekvens av de to første er den også “verdens tynneste automatiske tourbillon”. Dette er faktisk fjerde gang Octo Finissimo er med å sette en eller annen rekord.

Tourbillon (2014), Automatic (2017), Minute Repeater (2016) & Tourbillon Automatic (2018)

Det litt spesielle, men også svært imponerende, faktum med Octo Finissimo Tourbillon Automatic er at det ikke er snakk om en konseptmodell eller et ur det er produsert et eller to eksemplarer av. Dette er et ur som er satt i produksjon som en del av en hel kolleksjon, og som det (kanskje) er mulig å få kjøpe. Vel å merke dersom man har en voksen lommebok, da prisen ser ut til å havne på rundt 125.000€ eller godt over en norsk million altså.

Som om ikke teknologien bak de tre rekordene er imponerende nok, gjør det faktum at dette er et ur satt i produksjon at en stiller ytterligere krav til uret. Dog er dette uret limitert til 50 eksemplarer, men denne limiteringen handler kanskje mer om reelle salgsmuligheter enn produksjonsmuligheter?  Det må faktisk også være robust nok til å kunne tåle daglig bruk, all den tid det er en vesentlig forskjell i de krav som stilles til en produksjonsmodell ment for salg, kontra en konseptmodell / utstillingsmodell, slik vi så i f.eks. Piaget Altiplano Ultimate Concept.

Urverket på Bulgaris nyeste tilskudd er smått utrolige 1,95 millimeter i høyden. Ta frem en linjal og se hvor fantastisk smått dette faktisk er! Total høyde på urkassen er 3,95 mm og til tross for de vitale mål greier Bulgari å gi oss et ur med 52 timers gangreserve og som er vanntett til 30 meter.

Avsluttende tanker
Italienske Bulgari er kanskje bedre kjent som smykkeprodusent enn for “haute horologerie” i Norge, men flere og flere har nok fått øynene opp for denne produsenten også som ur-manufaktur. Dette mye takket være Octo Finissimo-kolleksjonen, samt selvfølgelig det teknologiske kappløpet de har valgt å bli en del av og som har resultert i grensesprengende resultater. Dette er teknologisk sett et enormt imponerende ur.

Til tross for dette tror jeg personlig det kommer til å ta noe tid før Bulgari som produsent vil se noe stort salgsvolum i Norge, selv jeg syns urene, igjen spesielt i Octo Finissio-kolleksjonen, faller i smak rent visuelt. Merket føres av AD i Norge, men det er uvisst om de vil få inn noen av denne spesialmodellen, og jeg vet heller ikke om jeg personlig hadde valgt å bruke vel over en million på akkurat denne om pengene var på konto. Det finnes dog billigere alternativer i kolleksjonen som absolutt har blitt aktuelle utfordringer. Det kanskje viktigste er rett og slett at flyttingen av teknologiske grenser, som Bulgari sitter i førersetet på, er det mest spennende for oss her i landet. Denne teknologien vil, og har allerede, resultert i en rekke klokker som blir både bedre og mer teknisk kompliserte for oss brukere!

Se mer på Bulgaris offisielle nettsider!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.