fbpx

IWC lanserer en rekke nye pilotklokker – Pre SIHH 2019!

At IWC har en kjærlighet for luftfart bør ikke komme som en overraskelse på noen, og etter at man i fjor feiret 150 år som klokkeprodusent, er det i år (eller egentlig til neste år) nok en gang duket for en rekke nye lanseringer av nettopp pilotklokker på SIHH 2019. Vi tar en rask titt på utgavene som i dag ble offentliggjort, pre-SIHH!

De som følger IWC vil nok huske at man under SIHH 2017 kom med en rekke nyheter blant pilotklokkene i kolleksjonen. Litt overraskende er det derfor at merket også i år ser ut til å legge mye fokus på disse klokkene, etter å ha feiret sitt store 150-årsjubileum til fulle i fjor. Nå, litt over en måned før SIHH åpner dørene, har IWC publisert bilder og informasjon om flere av nykommerne som favner flere av modellseriene, herunder en (dyr) utgave i deres “Le Petit Prince”-kolleksjon. En klokkefamilie som vi også tidligere har omtalt her på siden.


Spitfire
Det ikoniske engelske jagerflyet, som hadde sin absolutte storhetstid under andre verdenskrig, har lenge vært brukt på egne pilotklokker av IWC. Nå kommer to nye utgaver som begge får både en indre og ytre oppdatering fra tidligere modeller.

Annonse

Pilot’s Watch Timezoner Spitfire Edition “The Longest Flight” – IW395501
Sommeren 2019 vil et Spitfire legge ut på en meget langt flytur som tar det verden rundt. Som hovedsponsor er det kanskje derfor naturlig at IWC kommer med en egen limitert klokke for å markere begivenheten. Naturlig er det også at man i sakens anledning har valgt å gå for en klokke med “world timer”, eller muligheten til å enkelt bytte mellom tidssonene sagt på godt norsk.

Klokken, som vil bli produsert i 250 eksemplarer, kommer i en 46 millimeter stor og 15.2 millimeter høy urkasse av stål, som har et IWC-produsert urverk i 8000-serien med tilføyd “world timer”-komplikasjon på innsiden. Funksjonsmessig fungerer denne ved at timeviseren hopper frem eller tilbake når man dreier på bezelringen og man kan dermed enkelt se riktig tid når man reiser gjennom ulike tidssoner. Baksiden av urkassen er lukket, men med et passende Spitfire-fly og relevant informasjon gravert inn.

Pilot’s Watch Chronograph Spitfire – IW387902
Andre nylansering i Spitfire-familien er en kronograf som kommer med det som ser ut til å være en ganske herlig fargekombinasjon. En urkasse på 41 millimeter i diameter, produsert i bronse, sammen med en mørk grønn skive. Foruten den nye fargekombinasjonen betyr det en mindre kasse (hurra!) og et nytt indre, hvor tidligere brukte Valjoux 7750 har måttet vike for IWC 69380.

Forsiden er kjent for alle som liker IWC, med sine tre underskiver plassert klokken tolv, seks og ni, og med dag og dato-vindu plassert klokken tre. Luminova og tall er hvite, mens viserne forøvrig også er i bronse. Også her er baksiden lukket, og også her vil Spitfire-flyet være en sentral del av dekoreringen.


Top Gun
Mange vil nok kaste tankene til en av 80-tallets virkelig store filmer, med både Tom Cruise, Val Kilmer og Meg Ryan på rollelisten når “Top Gun” nevnes, men klokkeserien til IWC er nok mer rettet mot nettopp skolen for jagerpiloter enn filmen som gjorde den kjent.

Pilot’s Watch Double Chronograph Top Gun Ceratanium – IW371815
Kolleksjonen får nå et nytt tilskudd i form av en helt spesiell sort utgave, produsert i det IWC selv omtaler som “ceratanium”. En materialblanding som skal bestå av keramikk og titan som både gjør urkassen lett og motstandsdyktig mot ytre påvirkninger. Som navnet tilsier er også dette en dobbel kronograf, hvor skivens oppsett er svært likt Spitfire-utgaven, men med dobbel sekundviser.

Hele klokken har den sorte fargen som et sentralt element, kun iblandet noen nyanser med grå og et knippe røde detaljer. På innsiden sitter IWC 79230 som er en modifisert utgave av allerede nevnte Valjoux 7750 med en egen modul for den doble tidtakingen. Baksiden er også her lukket og “Top Gun”-logoen er plassert sentralt.


“Le Petit Prince”
Eventyret om den lille prinsen er nok kjent for mange, og den berømte barneboken fra 1943 har resultert i både teateroppsetninger, musikal og egne utgaver for TV-skjermen. IWC har laget en rekke utgaver av “Le Petit Prince”, alle med en karakteristisk blå skive, og nå kommer en svært avansert utgave med det som ser ut som vanvittig flotte detaljer.

Big Pilot’s Watch Constant-Force Tourbillon Edition “Le Petit Prince” – IW590303
Første del av denne klokkens navn er ingen overdrivelse, for “Big” gjenspeiles i den meget voksne størrelsen på 46.2 millimeter i diameter og 13.5 millimeter i høyden. At urkassen er produsert i roségull gjør nok også at denne klokken virkelig kjennes godt på håndleddet. Og nettopp urkassen skal ikke bare være vanlig 18 karats gull, men noe som IWC omtaler som “hard gold”. Det betyr at selskapet har benyttet en annen blanding enn man normalt finner, trolig med karbon (?), som de opplyser skal gjøre gullet 5 til 10 ganger mer motstandsdyktig mot riper enn normalt.

Skiven har en rekke visuelle elementer som trekker oppmerksomhet, i tillegg til og i seg selv være utført i en herlig blå “sunburst”-stil. Mest iøyenfallende er nok tourbillonen, men også månefasen, som ser ut til å ha en helt nydelig dybde på graveringen med den lille prisen stående blant stjernene, er virkelig et herlig skue. Skiven inneholder i tillegg en gangreserveindikator som viser deg hvor mye av de totalt 96 timene du har igjen før du må trekke klokken på nytt. Tourbillonen har forøvrig en “constant force”-mekanisme som sikrer jevn kraftoverføring hele driftsperioden og som kan studeres gjennom safirglasset på baksiden. Limitert til kun 10 eksemplarer vil nok denne neppe kunne ses på mange norske håndledd.


Avsluttende tanker
Jeg har et litt ambivalent forhold til mange av klokkene fra IWC. Visuelt er de ofte helt fantastisk flotte, men de aller aller fleste utgavene fra selskapet er for store for mine håndledd. Samtidig har mange modeller vært priset høyere enn jeg mener har vært markedsmessig riktig, kanskje spesielt tatt i betraktning hvilke urverk man har levert på innsiden. IWC har imidlertid, som så mange andre produsenter de senere årene, gjort mange grep for å utvikle og også forbedre eksisterende urverk, som fort gjør det hele mer interessant og særegent. Gledelig er det derfor også å se at man reduserer størrelsen på (i det minste enkelte av) klokkene til størrelser som kanskje vil passe flere? Det gjør i allefall at jeg gleder meg til å få sett disse nyhetene på nært hold under årets SIHH.

Mer om IWC på de offisielle nettsidene!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.