En gang «innimellom» kommer man over ur som man bare faller helt pladask for. Når man endelig får den på armen blir beundringen bare enda større. En slik klokke for meg er International Watch Comany`s (IWC) «Pilots Watch Double Chronograph Edition – LE PETIT PRINCE». Enkelt oversatt til norsk – Den lille prinsen».
(Rune er fast gjesteskribent på Horae.no – Les også hans innlegg om veien inn i klokkegalskapen)
Dette uret er på ingen måte en nyutgivelse, men har vært tilgjengelig siden introduksjonen i 2015 og jeg hadde også gleden av å prøve den på armen hos en AD i Oslo på slutten av samme år. Uret lå den gang til en utsalgspris på 120.000 kr. Den utgaven jeg prøvde er laget i stål, og blir levert på en kalveskinnsreim med foldespenne. På mange måter var dette min første store kjærlighet innen klokkeverdenen. En klokke som for meg fortsatt er en av de viktigste for min klokkekjærlighet, og selv om det aldri ble kjøp er det fortsatt litt som en «Eventyrklokke» for meg..
Rent visuelt er dette uret noe av det vakreste jeg har hatt på armen. Den er limitert og er produsert i et antall på totalt 1000 eksemplarer, med IWCs normale unummererte «One out of 1000» på baksiden. Jeg vet for øvrig om minst to eksemplarer i Norge. Foruten den hos AD i Oslo, tok også en AD i Stavanger inn et eksemplar.
Dette er en pilotklokke og den er da selvfølgelig plassert i pilotkolleksjonen til IWC.
Eventyret
Foruten det rent visuelle, er tematikken dette uret tar for seg spennende og kanskje litt uvanlig. Tematikken spinner rundt eventyret om den lille prinsen som reiser rundt i verdensrommet fra planet til planet for å finne seg en venn. Eventyret «Den lille Prinsen» er skrevet i 1942 (utgitt 1943) av den franske forfatteren Antoine de Saint-Exupery. Det er en av litteraturhistoriens bestselgende bøker. Stort sett alle småbarnsforeldre har lest dette eventyret for sine barn, og de senere år har det også kommet tegnefilmer og serier basert på eventyret.
IWC har gitt ut en hel kolleksjon av pilot-ur hvor temaet er dette eventyret. Flere av disse modellene kommer i ulike utgaver, og er produsert både i stål og i gull.
Make your life a dream, and a dream reality – Antoine de Saint-Exupery
Forfatteren av eventyret var selv jagerpilot, og eventyret fortelles gjennom en pilots møte med hovedpersonen. Dette er en morsom kobling mellom et pilot-ur og eventyret som er skrevet av nettopp en pilot. Vi finner detaljer fra eventyret både på selve skiven og på klokkens baklokk. For og fullt ut forstå koblingen mellom en pilot, eventyret og uret hjelper det nok å lese eventyret i sin helhet. Eventyret passer både for barn og voksne. Les og bli fascinert!
IWC har inngått et samarbeid med etterkommerne av forfatteren, og deres veldedighetsarbeid hvor noe av overskuddet fra salget av klokka blir gitt til denne stiftelsen. Serien med pilotklokkene som har tematikken rundt eventyret ble først lansert i forbindelse med 70-årsjubileet til førstegangsutgivelsen av eventyret. Det første av urene i denne kolleksjonen ble gitt ut i 2013, og det foreløpig siste i 2016.
Every watch collector can buy one of these watches, and can be constantly reminded of his or her dreams. These watches tells a story – IWC
«Den lille prinsen»
Så over til selve uret og noe av det som gjør at jeg aldri har klart å glemme det bort. Her er det virkelig komplikasjoner som er verdt å ta en nærmere kikk på. Dette er som nevnt en dobbel kronograf (stoppeklokke) med en diameter på urkassen på 44 mm. Gangreserven er oppgitt til 44 timer. Kronografen måler timer, minutter og sekunder, og kan ha to (!) tidsmålinger gående samtidig, derav navnet «Double Chronograph». På skiva finner vi fire sirkler, hvorav den sentrerte er den første vi må se nærmere på.
Man legger tidlig merke til denne sentrerte sirkelen på skiva med sju stjerner som lyser på den blå skiva. Seks av stjernene er hvite, mens en lyser i gull. Dette er faktisk ment som en indikator av hvilken dag i uken det er, men gullstjernen vil hoppe (tilsynelatende) vilkårlig på skiven. Man kan bruke kronen til å velge sted stjernen skal lyse, hvis ikke gjentar den mønsteret neste uke, og man må memorere hvilken stjerne som representerer hvilken ukedag. 7 stjerner, en for hver dag i en uke og for øvrig like mange planeter som er i eventyret. På urets bakside vil man se planetene og navnene på disse.
De tre øvrige sirklene på skiva har følgende funksjoner: Sirkel plassert klokken 9 er sekundviser. Sirkel klokken 6 er kronografens timeteller, mens sirkel klokken 12 er kronografens minutteller.
Personlig liker jeg datovinduet godt hvor de viser tre dager av gangen (med en pil pekende mot dagens dato, svært lik gjengivelsen av flyinstrumenter. Dette datovinduet har IWC fjernet på senere utgaver i pilotserien slik at vinduet viser kun dagens dato.
Selve skiven og også vel verdt å nevne. Den har en nydelig blåfarge med et fantastisk spill i lyset. Dette er vanskelig å forklare og må rett og slett oppleves. Med en utepils i handa en fin sommerdag kunne jeg nok blitt sittende å bare se på sjatteringene som danser i skiva, mens glasset ble tomt.
Uret er utstyrt med «IWC kaliber 79420». Dette urverket sitter i mange av urene fra IWC, og baserer seg i utgangspunktet på et ETA 7750. Men IWC har modifisert dette og i tillegg satt inn den egenutviklede delen som bla. styrer den doble kronografløsningen. Dette gjør verket til «delvis» in-house. Ur med «Double Chronograph» ser man relativt sjelden, og sammen med den unike dagvisningen er dette på ingen måte noe hyllevare, så prisen kan kanskje forsvares? Hvor mye det betyr at ETA er inne i bildet får den enkelte avgjøre.
Jeg gjentar gjerne meg selv. Visuelt er dette noe av det vakreste ur jeg har sett og prøvd. Uret er spekket med komplikasjoner og det er ganske mye informasjon på skiva. Faktisk så mye at her må noen ha tenkt veldig gode tanker for at skiva ikke skulle bli rotete. For det opplever jeg overhodet ikke at den er. Den er rett og slett vakker, og er i tillegg limitert til kun 1000 eksemplarer.
Men…
…og det måtte komme et men!! Hvorfor gikk jeg ikke til innkjøp av dette uret?
Det som tiltaler meg så mye med det visuelle og alle komplikasjonene, ble også til slutt avgjørende for å ikke kjøpe. Noe måtte IWC «ofre» for å få alt innholdet inn i urkassen. Dette offeret vises først og fremst på høyden på uret, som måler voksne 17 mm. Det ble rett og slett for høyt for mitt håndledd. Høyden kan nok også by på problemer når man bruker skjorte. Det er imidlertid ikke noe å si på komfort, men på grunn av høyden bærer uret for mye på armen min. I og med denne usikkerheten ble det rett og slett alt for mye penger å legge på bordet med en pris på 120 000 kroner.
Internasjonalt har kolleksjonen til IWC som omhandler «Den lille Prinsen» vært en stor suksess, mens her hjemme har den kanskje ikke fått den samme oppmerksomheten. Faktisk så jeg dette uret på salg over et år etter at jeg prøvde det hos samme AD i Oslo.
Men uansett; i de to årene som har gått siden det ble lansert, er dette uret jeg innimellom bare må inn for å se litt på. For meg har det «nesten» alt. Visuelt har det alt. Dette er et rått ur. Det er også eventyr-uret jeg blir påminnet om på barnerommet daglig.
Og mens jeg sitter her og skriver om denne, gjør jeg meg noen tanker om hvordan dette uret kunne vært som sommer-ur. Til en kortermet skjorte og shorts. Til en pils i hånda eller når man ser utover svaberget. Når man ikke trenger å bekymre seg for skjorteermer, møter og «hverdagsmaset». Nå som man har andre klokker i samlingen som kan gjøre jobben med skjorte og slips. Og jeg kjenner at jeg og «den lille prinsen» er ikke helt ferdigsnakket… Kanskje jeg må revurdere denne om sjansen byr seg?
Du finner mer informasjon om klokken på IWCs hjemmesider!
Medgrunnlegger og fast skribent på Horae.no. Har stor interesse for både natur, fotografering og klokker. Gjerne alt på en gang! For Rune er historien bak et merke og dets urverk viktig og Rune vil formidle noe av sin fascinasjon på Horae.no.