fbpx

Omtale: Fourtané – Carmel-by-the-Sea

Glem San Fransisco, Alcatraz, Golden Gate og Highway 1! Er du det minste interessert i Rolex, vintage Rolex eller i ur i det store og hele, er det ett sted som er viktigere enn alle andre i nordlige deler av California, nemlig småbyen Carmel-by-the-Sea og forretningen Fourtané! Og er du ikke interessert i vintage Rolex når du kommer hit, vil du trolig være det når du drar..
For de som ikke er lommekjent i området, kan det nevnes at Carmel-by-the-Sea er en meget liten (og meget idyllisk) by som ligger på Monterey-halvøya, ca. 2 timers kjøring sør for San Fransisco. Området er preget av meget flott natur og kjente steder som Pebble Beach og 17 Mile Drive, samt flotte deler av Highway 1 er like i nærheten. Bebyggelsen bærer preg av å være i øvre prisklasse og det er nok ikke uten grunn at juvel- og klokkeforretningen «Fourtané» er en av de mest anerkjente i hele USA, til tross for at de ligger godt unna de største byene. Byen Carmel har et registrert befolkningstall på ca. 4.000 mennesker og sentrum har kun småhusbebyggelse med et stort antall kunstgallerier, smykkeforretninger og andre «high end»-butikker.

En «stor» butikk i en liten by
Til tross for sitt beskjedne folketall finner man flere klokkeforretninger som fører svært eksklusive merker i Carmel-by-the-Sea. Den ene av disse er Fourtané. Etablert i 1950 som den første smykke og klokkebutikken i Carmel, og i dag fortsatt en av de mest unike butikkene, ikke bare i California, men i hele USA. Jeg tør å påstå at dette er en av verdens mest interessante butikker for de som er interessert i Rolex, da spesielt pga. deres utvalg av vintagemodeller. De har en omfattende kolleksjon også av nye Rolex, A. Lange & Söhne, Cartier, Tudor med flere. Det var også i denne forretningen at jeg fikk tatt en nærmere titt på alle de nye modellene fra Rolex, lansert på årets Baselworld og presentert eksklusivt til inviterte kunder. Som en av svært få butikker i USA var Fourtané en av de som fikk denne muligheten fra Rolex.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Annonse

Det er sjelden man ser at autoriserte forhandlere av Rolex (og andre merker for den saks skyld) tilbyr kjøp av brukte/vintage klokker i samme butikk. På Fourtané er det nok mange som stopper innom nesten utelukkende for å se på de gamle urene, for innehaver John Bonifas har bygget opp et (stadig skiftende) varelager av vintage Rolex som kan få de fleste entusiaster på gråten. Her finner man klokker man bare tidligere har lest om i klokkeblader eller hørt løse rykter om. Selv jeg, som personlig ikke har verken den store interessen eller kunnskapen om vintage Rolex, ble mo i knærne av å bare titte på utvalget. I forbindelse med lanseringen av Sea-Dweller 50th Anniversary hadde de blant annet laget en helt egen utstilling av vintage Sea-Dwellere, herunder noen meget ettertraktede versjoner, som ref. 1665 m.fl.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Rolex er nok kjent for å ha ganske spesifikke krav til sine utsalgssteder. Men det er tydelig at de aksepterer at nettopp Fourtané har sin store vintage-kolleksjon utstilt sammen med nye modeller, for butikken ble valgt som lanseringssted for Tudor da de nylig returnerte til det amerikanske markedet. Det hadde nok ikke vært tilfelle om Rolex ikke godtok butikkens praksis. At man godtar en slik eksponering også av gamle modeller knytter seg nok også til en solid historikk fra butikken på kjøp og salg av sjeldne og historiske modeller. I byen arrangeres det også årlige treff for (dyre) veteranbiler, og vintage bilsamlere har gjerne high-end vintage ur på armen, så biltreffet og klokketreffet går hånd i hånd.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Atmosfæren i butikken opplevde jeg som intim og oppriktig hyggelig fra alle de ansatte jeg snakket med. Den er splittet i to hovedavdelinger, henholdsvis en for klokker og en for eksklusive smykker. I klokkedelen (hvor jeg befant meg 99% av tiden) har de, som nevnt, også et rikelig utvalg av nyere klokker. Utvalget modeller som er på lager overgår alt man kan vise til i Norge, noe som gjør det interessant mtp. sammenligning og prøving av ulike klokker mot hverandre. Her fant man modeller fullbesatt med juveler, originalt levert fra Rolex, noe de fleste norske butikker ikke akkurat er kjent for å ha som lagervare. Selv om jeg ikke personlig har noen planer om å kjøpe en fullbesatt klokke med det aller første er det moro å se modeller som man ellers aldri kommer tett på. Også et godt utvalg klokker fra A. Lange & Söhne og Cartier er nok interessant for mange som titter innom.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Nå er det nok kjent for de fleste at norske importregler gjør kjøp av nye ur til en litt selsom affære for oss norske turister i utlandet. Med et påslag på småpene 25% ved ankomst tilbake i hjemlandet, vil nok de fleste se at man er tjent med å kjøpe nye klokker hjemme. Men for å se og sammenligne klokker, kjøp av modeller som ikke kan skaffes hjemme og sist, men ikke minst, vintage Rolex, er Fourtané en butikk du rett og slett ikke har råd til å misse om du er i området.

Legg inn en omvei om nødvendig, det er verdt det!

Du kan se deler av kolleksjonen og finne mer informasjon om Fourtané på deres offisielle hjemmesider!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.