fbpx

Guide: Taksering og dokumentasjon av verdi!

Det virker som om stadig flere får øynene opp for dyrere klokker som et verktøy og smykke man ønsker rundt håndleddet. Med verdier som fort kan utgjøre både ti- og hundretusener av kroner kan det absolutt være viktig med en god forsikring om uhellet skulle være ute. I denne artikkelen ser vi raskt på taksering og verdisetting av klokker i forsikringsøyemed!

At interessen for mekaniske ur virker å være økende er noe vi ser på som nærmest utelukkende positivt. Likevel er det enkelte ulemper som følger med en eksplosiv interesse og kunnskap, herunder tyverier og svindel for egen vinning. Klokker, som de fysisk små objektene de er, har blitt populære varer for både ulovlig import, svindel (herunder forsikringssvindel med urealistisk verdi) og rene tyverier/ran. Dette har vi sett har ført til en skjerping av forsikringsvilkårene hos svært mange selskaper for slike verdigjenstander de siste årene.

Sammen med skjerpede krav har vi også sett et økende fokus på hvilken dokumentasjon som kreves av forsikringsselskapene, og mange av de har inkludert egne punkter som beskriver at utenlandskjøpte objekter må kunne fremvise dokumentasjon på betalt merverdiavgift.

Annonse

Dokumentasjon på verdi
For å få forsikret en klokke som en verdigjenstand er det et krav om at du må dokumentere verdien. Avhengig av klokkens alder, stand og tilgjengelig originaldokumentasjon vil det ofte variere hva som kreves fra forsikringsselskapet, og enkelte ganger fra det ene selskapet til det andre. Vær også oppmerksom på at enkelte selskaper lar deg forsikre en klokke med én type dokumentasjon, men likevel kan gjøre seg “vanskelig” ved et eventuelt erstatningsoppgjør og kreve ytterligere bevis på verdien. Sørg derfor for å ta vare på alt av tilgjengelig materiale som kan sannsynliggjøre at klokken har den verdien den faktisk er forsikret for. Under ser vi på de vanligste typene dokumentasjon som man benytter for å dokumentere nettopp verdien.


Kvittering fra butikk
Om du har kjøpt klokken helt ny kan den originale kvitteringen fra butikken (stort sett alltid) være en god nok dokumentasjon for å få forsikret klokken. Så lenge klokken er ny (eller tilnærmet ny) også på forsikringstidspunktet er dette ofte tilstrekkelig for å få tegnet en verdigjenstandforsikring. Om kvitteringen stammer fra utenlandsk forhandler må du i nesten alle tilfeller også legge frem papirer som viser at du har betalt merverdiavgiften ved import. Vi anbefaler å ta vare på kvitteringen for senere bruk i forbindelse med f.eks. dokumentasjon av eierskap, verdijusteringer osv.

I spesielle tilfeller, hvor klokken for eksempel har en langt høyere bruktverdi enn nypris, kan en kvittering derimot fungere dårlig. Enkelte klokker, og da spesielt sjeldne utgaver fra ettertraktede produsenter, kan ligge langt over veiledende pris (og salgspris) og om du ønsker å forsikre den for det som er en mer reell markedsverdi må du trolig innhente en takst for at forsikringsselskapet skal godta dette.

Kjøpekontrakt / Kvittering fra nettbank
Om du har handlet klokken på bruktmarkedet kan det være en svært god idé å skrive kjøpekontrakt. Denne kan være med å vise hvilken pris du har betalt for klokken og dato for kjøp. Sammen med en kvittering fra nettbanken kan den i enkelte tilfeller være tilstrekkelig for forsikringsselskapet. Imidlertid er det relativt lett å lage falske eller uriktige kjøpekontrakter, så mange selskaper vil nok kreve dokumentasjon utover dette om det er en klokke av en viss verdi. Uansett bør man skrive kjøpekontrakt for å sikre seg mot uventede feil eller mangler, for å vise at man selv ikke har tatt klokken med fra utlandet uten å betale en evt. merverdiavgift eller for å kunne bekrefte eierskapet og hvor klokken er anskaffet.

Nyprisbekreftelse
Enkelte butikker kan skrive en såkalt nyprisbekreftelse for ditt aktuelle ur. Et slikt dokument bekrefter således kun hva en tilsvarende modell vil koste om du skulle kjøpe et tilsvarende på nytt. Lenge var dette nok for å få forsikret klokker, men vi ser at stadig flere ikke godtar dette som fullverdig bevis på nettopp din klokkes verdi. Svakheten er at en slik bekreftelse ikke sier noe om hvilken tilstand nettopp ditt eksemplar er i, noe som kan være avgjørende for verdien og forsikringssummen. Om klokken er ny eller nesten ny kan en slik nyprisbekreftelse fortsatt være tilstrekkelig, men er det snakk om et ur som har flere år bak seg med bruk, eller som er gått ut av produksjon, vil dette nærmest aldri være godt nok.

Takst
Den trolig beste (og i mange tilfeller eneste) måten å få forsikret klokken din til riktig verdi er å få utført en profesjonell takst. Takst kan noen ganger være både tidkrevende og vanskelig å foreta, spesielt på gamle og/eller spesielt sjeldne eksemplarer, så vi anbefaler sterkt å benytte seriøse aktører som er godkjente for jobben.

Også på takst har det kommet store innskjerpinger de senere årene og mange selskaper godtar nå kun takst fra takstmenn som er autorisert av “Fagurmakerne Norge (FUN)”. Her vil den aktuelle urmakeren kontrollere alle elementer ved klokken, herunder urverket, markedspris, alder, servicehistorikk, ekstrautstyr og tilgjengelig dokumentasjon for å sette en mest mulig riktig forsikringssum. FUN har omarbeidet og skjerpet sine egne retningslinjer for takst den siste tiden, og det er nå enda større fokus på blant annet import og merverdiavgift enn tidligere. Dette kommer som følge av krav fra forsikringsbransjen. FUN har nylig publisert en liste over autoriserte takstmenn som kan benyttes for å fastsette verdien.


Det er altså en rekke faktorer som kan være aktuelt for å fastsette verdien på din klokke. Vi håper listen over har gitt deg en pekepinn og nyttige tips, samt forklart litt om positive og negative sider ved de forskjellige punktene.

Hva krever ditt forsikringsselskap? Ta kontakt for å høre med de og les vilkårene i forsikringen nøye!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.