fbpx

Longines Avigation BigEye

Longines er ikke det merket vi har skrevet mest om her på Horae, men det 185 år gamle merket er på ingen måte som noen lettvekter å regne. Vi tar en litt nærmere titt på deres Avigation BigEye som ble lansert i fjor høst og som nå er å finne hos din lokale forhandler.

De siste årene har virkelig vært preget av vintage-inspirerte nyutgivelser fra en rekke produsenter og både Triple Calendar-modellene fra Vacheron Constantin og  IWCs “Tribute to Mark XI” som vi tidligere har omtalt, er eksempler på nettopp det. Også Longines har satset kraftig på disse klokkene som sender tankene tilbake mot en litt svunnen tid, gjerne med designelementer som gir et mer nedtonet uttrykk. Modellene har fått plass i en egen “Heritage”-familie, som etter hvert har vokst seg relativt stor og omfattende. En av de kanskje mest vellykkede modellene er “Avigation BigEye”, som er en militærinspirert pilotklokke som virker å gi deg mye klokke for pengene.

Longines er som nevnt ingen nybegynner innen klokkeproduksjon og deres bånd til luftfart er meget sterk. Med sitt samarbeid med Charles Lindbergh i luftfartens spede begynnelse, kan man med rette si at de har en historie å vise til når det kommer til pilotklokker. Dette har de også tidligere hedret gjennom egne utgaver, så vintage-bølgen er således ikke noe helt nytt fenomen. Også her i Norge står merket ganske sterkt blant mange, med sine solide kvalitet som ligger under mange av premiummerkene i pris.

Annonse

Avigation BigEye
Avigation BigEye er ingen direkte minneutgave eller limitert utgave som retter seg mot en spesiell hendelse. Mer er det en klokke som gjennom sitt design sender tankene tilbake til 1970-tallet med sin litt usminkede praktiske urskive, myntet kanskje først og fremst på militært bruk. Avigation BigEye er en klokke hvor lesbarheten står i fokus, men som også har kronografen (stoppeklokken) som en elementær, og for 1970-tallets piloter og navigatører, nødvendig funksjon. Den forstørrede minuttelleren, plassert i underskiven klokken tre, er selve grunnen til “BigEye”-navnet og gir klokken et litt distinkt utseende som skiller seg ut i massen.

Selve urskiven er sort og klassisk i utførelsen. Tallene som markerer timene, samt viserne, er utført med Super-Luminova for lesbarhet i mørket og fremstår med en grønn tidsriktig tone. Tre underskiver tar opp mye av skivens overskuddsplass, men klokken beholder et ganske ryddig uttrykk likevel. Klokken mangler dato, noe jeg mener fungerer veldig fint rent estetisk, men som mange kanskje savner i daglig bruk.

Urkassen på 41 millimeter er utført i rustfritt stål og Longines har valgt å børste kassen fremfor polering. Dette passer klokkens “tool watch”-uttrykk perfekt, og små polerte detaljer som bezel og trykknapper fungerer godt sammen. Høyden er ca. 14 millimeter, som er ganske akseptabelt for denne type ur. Inni kassen sitter et Longines L688, som er deres modifiserte utgave av klassikeren Valjoux 7750. Det er ikke innsyn til verket, men her får man et godt og solid automatisk kronografurverk med en oppgitt gangreserve på 54 timer. Klokken leveres på en brun skinnreim, også denne med et vintage-inspirert utseende som seg hør og bør.

Avsluttende tanker
Selv om denne klokken ble lansert for flere måneder siden, har jeg kun nylig fått sett nærmere på den. Longines gjør etter min mening veldig mye riktig med sin Avigation BigEye og er man på leting etter en vintage-inspirert pilotklokke bør man absolutt ta denne med i vurderingen. Her får man en klokke som virkelig er vel utført til en meget konkurransedyktig pris. Om man skal sette fingeren på noe er en vanntetthet på 30 meter i minste laget, om enn ganske vanlig på denne typen ur. De fleste norske forhandlere skal ha fått denne på lager og regn med å betale rett i overkant av 22.000,- for et eksemplar.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.