fbpx

Resultater: The GWA: SEVEN & The Daytona ULTIMATUM

For en liten måned siden skrev vi om de to kommende auksjonene “The Geneva Watch Auction: SEVEN” & “The Daytona ULTIMATUM” som ble arrangert på Hôtel La Réserve i Genéve 12-13. mai. Til salgs var flere unike klokkegodbiter og vi tar en rask titt på de kanskje viktigste resultatene!

Før auksjonen var det knyttet spenning til en rekke av klokkene som skulle selges av auksjonarius Aurel Bacs, for her var det både gamle og nye unike utgaver. Daytona-auksjonen var trolig noe av det råeste samlerverdenen har sett hva angår denne klokkemodellen, og også The Geneva Watch Auction: SEVEN hadde flust av godbiter å by på. Flere av klokkene hadde også et veldedig formål, noe som ofte kan være en ekstra motivasjon for at budene kan bli høye.

The Geneva Watch Auction: SEVEN
Denne auksjonen inneholdt i alt 185 forskjellige lot’er og var derfor en omfattende og innholdsrik affære. Prisen på en rekke av klokkene illustrerer den høye interessen som finnes for unike og sjeldne klokker, i hovedsak representert av de store produsentene som Rolex og Patek Philippe.

Annonse

A. Lange & Söhne – Homage to Walter Lange (stål)
Walter Lange var en helt unik person for selskapet A. Lange & Söhne. Nøyaktig ett år etter hans bortgang ble de helt nye “1815 Homage to Walter Lange” klokkene lansert, i sterkt limiterte utgaver. Blant disse en unik utgave med sort skive og produsert i rustfritt stål, noe som kun er gjort en håndfull ganger tidligere av det Glashütte-baserte selskapet. For alle samlere av klokker fra A. Lange & Söhne er det derfor utvilsomt hvilken posisjon dette uret har, både teknisk og emosjonelt. Alle inntektene fra salget skulle videre gå til den veldedige organisasjonen “Children Action”, helt i tråd med Langes egne verdier.

Frem til salget av denne, var det en spesiell “Double Split” (også den i rustfritt stål), som var den dyreste A. Lange & Söhne til å bli solgt på auksjon. Klokken, som var spesiallaget til tidligere CEO Fabian Krone, gikk for rett over 500.000$ eller ca. 4 millioner kroner under en auksjon hos Christie’s i 2013. Samtidig skal også “Grand Complications” nevnes, som hadde en utsalgspris på over 2 millioner dollar, men den er litt i særstilling sånn sett.

Prisestimatet var satt “on request”, og det var nok mange som var spente på hvilket resultat man kunne forvente. Svaret kom i form av et vinnende bud på 852.500 CHF eller ca. 6.8 millioner norske kroner inkl. salær. Dette gjør klokken til den dyreste A. Lange & Söhne noensinne solgt på auksjon, og eieren får visstnok tilbud om å kjøpe nummer 1 av utgavene i gull, roségull og hvitt gull for å gjøre settet komplett.

Omega – Elvis Presley
Elvis Presley eller “The King of Rock & Roll” fikk en diamantsatt Omega fra plateselskapet sitt da han nådde 75 millioner solgte plater. Klokken, som er en Omega H6582/D96043 med bezelring satt med diamanter og “Tiffany & Co”-skive, bærer en spesiell inskripsjon på baksiden. Phillips hadde samlet dokumentasjon som både viser originaliteten til klokken, samt et bilde av Presley som benytter den.

Elvis er utvilsomt et ikon i verdenshistorien, noe som gjør klokkens verdi langt høyere enn tilsvarende modeller. I fjor ble det satt flere rekorder for Omega på auksjon, og denne knuste de alle.

Prisestimatet var satt til 50 – 100.000 CHF eller ca. 400 – 800.000 norske kroner. Da hammeren traff bordet var sluttbudet på 1.812.500 CHF eller nærmere 14.5 millioner norske kroner, inkludert salær. En solid skivebom på prisestimatet der altså, og klokken overtar tronen som den dyreste Omega solgt på auksjon noensinne.

Rolex Submariner ref. 5513 “MilSub”
En “grail” for mang en Submariner-samler var denne “MilSub” fra 1974. Dette var klokker som ble levert til den britiske marinen fra starten av 1970-tallet og som skiller seg fra standardutgavene av klokken på flere måter. Her finner du de spesielle sverdformede viserne, bokstaven “T” som indikerer bruken av tritium, samt de militære graveringene på baksiden for å nevne noe.

Utgaven var i god stand, alderen tatt i betraktning og med klokken kom NATO-reim, som var standard for den militære bruken av klokkene, med sine faste baretter.

Prisestimatet var satt til 120 – 180.000 CHF eller ca. 965.000 – 1.450.000 norske kroner. Sluttbudet viste imidlertid 175.000 CHF eller rundt regnet 1.4 millioner norske kroner inkl. salær til Phillips.

Patek Philippe ref. 2499/100
Denne, trolig unike, utgaven av Patek Philippes ref. 2499 i gult gull med champagnefarget skive var virkelig en godbit for den kresne samleren. Med full dokumentasjon og originale dokumenter var denne 1979-utgaven en virkelig “grail” for flere samlere av merket.

Klokken har evighetskalender (perpetual calendar) med månefase. Den opprinnelige eieren skal ha spesialbestilt klokken og den skal i tillegg ha forblitt nærmest ubrukt, noe som gjorde dette til en helt unik versjon.

Prisestimatet var satt til 800.000 – 1.600.000 CHF eller ca. 6.425.000 – 12.850.000 norske kroner. Da Bacs avsluttet budrunden var vinnende bud 1.572.500 CHF eller ca. 12.5 millioner norske kroner.

Rolex ref. 6062 (Stål)
Som en historisk viktig og sjelden referanse, var det knyttet stor forventning til denne klokken fra Rolex. Introdusert på 1950-tallet til en heller lunken mottakelse, er det i dag et sjelden samlerobjekt.

Det spesielle med klokken var bruken av en vanntett “oyster”-kasse, sammen med et automatisk selvtrekkende urverk. Denne spesielle utgaven kom i rustfritt stål, noe som også er sjeldnere å finne enn utgaven i gull.

Prisestimatet var satt til 700.000 – 1.400.000 CHF eller ca. 5.625.000 – 11.250.000 norske kroner. Sluttprisen viste 1.452.500 CHF eller ca. 11.6 millioner norske kroner inkl. salær!

Du finner resultatene til alle LOT’ene på de offisielle sidene til Phillips!


The Daytona ULTIMATUM
Navnet levnet ingen tvil. Her fant du sjeldne og eksklusive utgaver av den etterhvert så berømte Rolex Daytona, og blant dem den kanskje sjeldneste av de alle, nemlig “Unicorn”. 32 LOT’er med forskjellige utgaver var til salgs, og flere av de oppnådde enorme summer.

Rolex Daytona ref. 6265 (hvitt gull) – “The Unicorn”
Hovedklokken og trolig hovedattraksjonen var den helt unike “The Unicorn”. En ref. 6265 med urkasse i hvitt gull og eneste kjente eksemplar i verden. Produsert i 1970 og solgt i Tyskland året etter, trolig på spesialbestilling til en ukjent kjøper.

Frem til auksjonen var klokken i John Goldbergers eie, og Goldberger selv uttalte før auksjonen at salget var til inntekt til de som var mindre heldige enn han selv. Derfor gikk alt overskudd fra salget til “Children Action”, altså samme organisasjon som A. Lange & Söhnes “Homage to Walter Lange” støttet med sitt salg!

Prisestimatet var satt til 3 – 5 millioner CHF eller i området 24.5 – 40 millioner kroner. Da Aurel Bacs avsluttet budrunden var det klart at den nye eieren må ut med 5.937.500 CHF eller ca. 47.5 millioner norske kroner for denne helt unike klokken.

Rolex Daytona ref. 6240
Også denne referansen er sjelden å oppdrive, og denne hadde i tillegg en unik og spesiell skive.

Flere detaljer på skiven, både i design og bruken av farge på skivens elementer, har ikke vært sett på andre utgaver og Phillips antok at klokken kan være den eneste med denne konfigurasjonen, noe som selvsagt gjorde den ekstra ettertraktet.

Prisestimatet var satt til 2.5 – 5.000.000 CHF eller ca. 20 – 40 millioner kroner. Endelig pris ble 3.012.500 CHF eller ca. 24 millioner norske kroner inkl. salæret.

Rolex Daytona ref. 6263 (Arabic-Indic)
Med sine arabiske numeraler og spesielle skive antar man at denne utgaven var spesialbestilt til et medlem av en kongefamilie, trolig i Midt-Østen.

Klokken stammet trolig fra 1974 og ble levert på stållenke. En ukjent budvinner sikret seg denne sjeldenheten hvor prisestimatet var satt til 1.5 – 3.000.000 CHF eller ca. 12 – 24.500.000 norske kroner! Endelig hammerslag viste 1.932.500 CHF eller 15.5 millioner norske kroner.

Du finner resultatet til alle de forskjellige lot’ene på de offisielle sidene til Phillips!

Alle bildene i artikkelen er Copyright – Phillips

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.