fbpx

Montblanc 1858 Geosphere

En av de mest omtalte klokkene på årets SIHH var Montblanc’s nykommer myntet på «the spirit of mountain exploration». En klokke som vil vise deg to tidssoner, samt tiden på både den nordlige og sørlige halvkule, samtidig som den gir deg et vintage-utseende som er både velbalansert og annerledes på samme tid. Vi tar en nærmere titt på «Montblanc 1858 Geosphere».

Montblanc 1858 Geosphere

Montblanc selv har ikke den lengste historien å vise til hva angår produksjon av klokker av høy kvalitet, men med tilgang til langt mer tradisjonsrike Minerva siden 2006, har de tatt lange steg i riktig retning de senere årene. Med tilgang til deres urverk, patenter, historie og kunnskap, har selskapet gitt ut klokker som på mange måter har vært god valuta for pengene og som ikke har stått tilbake for dyrere konkurrenter.

Annonse

Årets nylanseringer fra Montblanc var alle ganske retroinspirerte og nærmest «værbitte» klokker, som også har vært en trend blant flere de siste årene. Vi snakker nedtonede farger, skinnreimer med struktur og gulaktig luminova på visere og markører. I tillegg har man valgt den gamle logoen til selskapet, som strekker seg tilbake til 30-tallet. Likevel skiller «1858 Geosphere» seg fra de fleste andre klokkene i kolleksjonen, med sine to jordkloder som bærende elementer på urskiven. En spesiell og fascinerende måte å vise jordens tidssoner på, som Montblanc har klart å balansere til å verken bli vulgær eller skrikende. Pakket inn i en klassisk vintageinspirert klokke, med kompassmarkeringer rundt bezelen, er det kanskje ikke så rart at denne ble en snakkis på SIHH?

1858 Geosphere
For å starte med det viktigste først: 1858 Geosphere’s blikkfang er den nordlige og sørlige halvkule av jordkloden, plassert mellom senter av skiven og hhv. klokken 12 og 6. Rundt jordens halvkuler (som er inndelt i tidssoner) er det plassert tidsvisning, inndelt i 24 timer, med hvit og sort farge som indikerer dag og natt. Halvkulene vil gjøre en full rotasjon i løpet av 24 timer og man kan på den måten lese av tiden ved å se på en aktuell tidssone. Den nordlige halvkule roterer mot klokken, mens den sørlige roterer med klokken.

Som nevnt er klokken myntet på «the spirit of mountain exploration» og om man ser nøye på jordens halvkuler, vil man finne små røde prikker som indikerer de høyeste fjellene for hvert kontinent på jorden. Å bestige alle disse er i klatrekretser kjent som «The 7 Summits Challenge» og inkluderer kjente fjell som Mount Everest og Kilimanjaro.

Nærmest skjult i klokken er også tidsvisning for én ekstra tidssone, kjent som en GMT-funksjon. Det som ved første øyekast kan se ut som en sekundviser, plassert ca. klokken ni på skiven, er en timeviser for å vise hjemmetiden. Denne settes til riktig tid på ditt aktuelle hjemsted, og du kan dermed stille hovedviseren til å vise tiden der du til en hver tid befinner deg. Denne stilles ved at timeviseren gjør hopp frem og tilbake, fremfor at minuttviseren må dreies hele runder. Klokken har således ingen sekundviser i det hele tatt.

Klokken har en gulnet/beige farge på alt av selvlysende materiale, som både inkluderer visere, tall og bezel, samt selve jordklodene. Skiven har ellers en slags «sunburst»-effekt som går fra senter og utover, noe som gir en fin kontrast mot underskiven for timeviseren og datovinduet som er plassert klokken 3.

To utgaver
Montblanc 1858 Geosphere kommer som to ulike utgaver. Standardutgaven leveres i en urkasse i stål, mens en limitert utgave vil være produsert i bronse. Denne kommer med elementer i roségull på skive og visere og produseres i 1858 eksemplarer, så den bør absolutt være mulig å skaffe seg om man er interessert. Klokken leveres med skinnreim (med struktur) eller en vevd NATO-reim, men kan også leveres på en spesiell skinnreim (bund watch strap) som passer fjellklatrertemaet og fargen på urkassen godt.

Urkassen, som huser urverket MB 29.25, måler 42 millimeter og har en høyde på 12.8 millimeter, som er ganske levelig mtp. hvilke komplikasjoner som Montblanc inkluderer. Urkassen har i all hovedsak et børstet utseende, men med polerte elementer på hornene. Det keramiske bezelinserten gir et sporty og litt moderne uttrykk på den ellers så klassiske klokken. Klokken hedrer også Minervas 160 år som produsent av urverk, og naturlig nok er komplikasjonen med jordklodene utviklet og produsert i deres fabrikk i Villeret. Urkassens bakside prydes av en gravering av fjellet «Mont Blanc», et kompass og to kryssede ishakker. Dette er bare med å forsterke dette som en klokke for de som liker seg langt oppi høyden, men klokken har i tillegg en oppgitt vanntetthet til 100 meter.

Avsluttende tanker
Jeg fikk så vidt kikket på denne klokken under årets SIHH, men langt fra nok til at jeg kunne danne meg et endelig uttrykk. Dessverre gikk jeg i tidsklemma, for denne klokken har vokst på meg og jeg syns rett og slett den er skikkelig kul og skulle gjerne ha hatt mer tid med den på lanken! Førsteinntrykket er imidlertid at den 42 millimeter store kassen ikke oppleves som så stor som jeg fryktet og klokken virket velbalansert, komplikasjoner tatt i betraktning. Jeg liker temaet på klokken og er imponert over hvordan Montblanc har klart å lage en klokke som ikke virker for rotete, selv med to roterende jordkloder som hovedelementer på urskiven. Balansen mellom retro og moderne, samt det sporty og naturinspirerte temaet kan nok appellere til mange og med en veiledende utsalgspris på 5890€ (bronse) og 5190€ (stål), får du mye klokke for pengene!

Du finner mer informasjon om Montblancs kolleksjon på de offisielle nettsidene!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.