fbpx

Hands On: Vacheron Constantin FiftySix Self-Winding

På årets SIHH lanserte Vacheron Constantin en helt ny kolleksjon med klokker, som fik det lett retropregede navnet FiftySix. Vi har prøvd det som er den enkleste modellen i den nye kolleksjonen, FiftySix Self-Winding, på armen.

For å lett repetere litt fakta om FiftySix-kolleksjonen, nevner vi at navnet referer til året 1956, da Vacheron lanserte sin kjente referanse 6073, som danner grunnlaget for denne nye familien klokker. Dette er på mange måter en enklere og også billigere kolleksjon enn mange eksisterende og blir sånn sett en innstegskolleksjon til Vacheron Constantin. Med store og mektige konkurrenter har det kanskje vært nødvendig også for Vacheron å kunne tilby pene klokker i stål til en mer overkommelig pris?


Fakta
Produsent: Vacheron Constantin
Modell: FiftySix Self-Winding
Modellnummer: 4600E/000A-B442 (stål) & 4600E/000R-B441 (roségull)
Størrelse: 40 mm / 9.6 mm
Veilende pris:
12.500 € & 20.800 €

Annonse


FiftySix Self-Winding
Den enkleste av de tre modellene i FiftySix-kolleksjonen har fått det ganske usexye navnet «Self-Winding». Som med alle lanserte modeller i kolleksjonen, kommer «FiftySix Self-Winding» i enten stål eller rødt gull, hvor de forskjellige materialene gir deg en ganske forskjellig opplevelse, både hva angår visuell profil, vekt og selvsagt pris.

Klokken leveres i en urkasse som måler 40 millimeter i diameter og med en høyde på 9.6 millimeter. Dette oppleves som korrekt og velproposjonert for denne klokken, og gir en meget lett og god bærekomfort på håndleddet. Lugsene (hornene på urkassen som fester reimen) er inspirert av vingene på Maltese-korset, som også er symbolet VC har valgt for merket sitt. Disse følger urkassen hele veien rundt og rammer på en måte inn skiven med sine jevne og uavbrutte linjer. Et annet element er et «boks»-formet krystall/ glass. Dette gir krystallet økt motstand mot riper og skader, samt det ivaretar både vintage- og det moderne uttrykket på en fin måte, med sin plassering litt over selve urkassen.

Klokken har et ganske klassisk utseende på både skiven og urkassen, noe som plasserer den mer mot en litt penere klokke enn en sportsklokke, selv om den nok av mange vil kunne brukes til ganske casual antrekk. Skiven deles av ved bruk av sirkler, som igjen er delt opp i sekundvisninger. Den innerste delen er ganske slett, mens man har benyttet et «sunburst»-utseende på sirkelen som ligger rundt. Dette er vanskelig å få godt frem på bildene, men gir en ekstra nyanse. Tallene 2, 4, 6, 8, 10 og 12 er skrevet ved bruk av siffer, mens resterende timemarkører er rektangulære markører med selvlysende materiale. Også viserne er utstyrt med selvlysende fyll. Datovinduet er elegant lagt til klokken tre og er såpass anonymt at det ikke ødelegger skivens symmetri nevneverdig. Både tall og timemarkørene bygger ganske mye over selve skiven, noe som gir en flott dybde og skivens utseende gjør at klokken ikke blir et rent dress-ur, selv om det absolutt er pent nok til nettopp dress.

Utgaven i roségull har en annen vekt og gir også et helt annet visuelt uttrykk på armen. Roségull gir en helt annen varme enn stål og uret får et kanskje mer formelt utseende. Uret fremstår nok som et mer elegant og mer pyntet ur i denne utgaven, og mange vil trolig finne at det passer  dårligere til alle typer antrekk enn utgaven i stål, samtidig som det virkelig kommer til sin rett med penere tøy.

På klokkens bakside finner man safirglass som gir innsyn til urverket. Rotoren er elegant utformet med Vacherons logo som et bærende element mellom senter og ytterkant. Selve finishen på urverket virker å være av kjent god kvalitet og kan ikke umiddelbart sies å stå tilbake for andre (dyrere) verk levert fra Vacheron Constantin.

Urverk
Vacheron Constantin er kjent for sine svært gode in-house urverk, men urverket som sitter i FiftySix Self-Winding er basert på «Cartier 1904» og produsert av Richemont-eide Manufacture Horlogère ValFleurier. Vacheron Constantin har imidlertid selv montert, regulert og gjort alt av finish in-house, så kvaliteten i dette arbeidet er det lite å utsette på. Likevel vil nok enkelte mene at dette er et lite minus for modellen, men trolig nødvendig for å holde prisen lavere enn man gjerne ser fra Vacheron Constantin.

Avsluttende tanker
Det er få som kan elegant ur som nettopp Vacheron Constantin. Merket, som gjerne omtales som en av «de tre store» innen haute horlogerie, er kjent for å levere ur av høy kvalitet, men har med sin relativt lave profil, kanskje havnet litt i skyggen av mange andre merker her hjemme i Norge og også ellers i verden. Introduksjonen av FiftySix-kolleksjonen er nok et forsøk på å ta nye andeler i et lavere prissegment hvor de tidligere har hatt lite å tilby.

FiftySix Self-Winding er på alle måter en flott og klassisk klokke som henter inspirasjon fra de nyskapende trendene som kom på 50-tallet. Men nettopp den enkle elegansen er også en liten hemsko for Vacheron, all den tid klokken kanskje ikke helt klarer å lage sin egen identitet i prisklassen den konkurrerer. Vacheron Constantin lager klokker som er så elegante og perfekt utførte at de nesten blir litt kjedelige, og det er også litt av inntrykket jeg sitter igjen med etter å ha prøvd FiftySix Self-Winding på armen. Jeg har ingenting å sette fingeren på verken kvalitetsmessig eller visuelt, men klokken blir kanskje litt for anonym i konkurranse med andre stålklokker i prisklassen 100.000+? Men om du finner klokken perfekt på din arm, er det utvilsomt en flott og tidløs klokke av høy kvalitet du finner i nettopp denne!

Les mer om FiftySix-serien på Vacheron Constantin sine nettsider!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.