fbpx

Vacheron Constantin «FiftySix»

Heller ikke Vacheron Constantin har ligget på latsiden siste året, og på åpningsdagen av SIHH kom de frem med en ny kolleksjon de har gitt navnet FiftySix. FiftySix referer til året 1956, da de lanserte sin kjente referanse 6073, som på mange måter danner grunnlaget for den nye familien klokker!

FiftySix blir allerede omtalt som en fin introduksjonskolleksjon for de som ønsker å prøve en Vacheron Constantin (VC). Innenfor denne kolleksjonen finner vi i tre ulike ur, som nå blir tilgjengelig i enten stål eller rødt gull.

VC omtales gjerne som en av de «tre store» produsentene av klokker i horologiske miljøer. Når en produsent av denne størrelsen kommer ut med en kolleksjon som bryter litt med den øvrige kolleksjonen, er det kanskje naturlig å tenke at de har rettet fokus mot nye kjøpegrupper. Dette uret kan derfor være rettet mot noe yngre kjøpere, samt personer som ikke har kommet så langt på veg i sin samling av ur. Men for all del, vi snakker fortsatt om en veldig voksen sum penger for disse urene, selv om stålmodellene virker å gi mye kvalitet for pengene.

Annonse

Kolleksjonen tar mål av seg til å være både historisk inspirert og samtidig moderne, ved å ta frem klassiske urmakertradisjoner. FiftySix referer til året 1956, da VC kom med referanse 6073. Dette var et av VCs første automatiske ur. Dermed er det et historisk viktig ur for VC ved at de viste seg frem som en kompetent produsent både teknisk og visuelt. I en tid hvor de fleste ur fortsatt hentet energi fra en fjær som måtte trekkes, var det å komme med et eget automatisk/ selvtrekkende ur et viktig milepæl i selskapets historie. Det er dermed kanskje ikke så overraskende at FiftySix-kolleksjonen er utstyrt med et helt nytt urverk, produsert av Richemont-eide Manufacture Horlogère ValFleurier, men montert, justert og finishert av Vacheron Constantin.

Det er flere gjennomgående historiske trekk ved kolleksjonen. Lugsene (hornene på urkassen som fester reimen) skal være inspirert av vingene på Maltese-korset, som også er symbolet VC har valgt for merket sitt. Dette ser unektelig veldig bra ut, og gir et ekstra element mot å gjøre disse urene til særegne VC. Et annet element er et «boks»-formet krystall/ glass. Dette gir krystallet økt motstand mot riper og skader, samt det ivaretar både vintage- og det moderne uttrykket på en fin måte. Glasset er plassert noe over urkassen, og henter sin inspirasjon fra de originale klokkene som gjerne var utstyrt med annet glass enn moderne safirglass.

Vi befinner oss nok for mange i dress-ur segmentet, men det at utgavene finnes i stål gir meg et håp om at dette er ur som skal tåle daglig bruk, uten at man trenger å bry seg (alt) for mye om hakk og dings.


Kolleksjonen
Som nevnt består kolleksjonenden av tre ur som hver tilbys i henholdsvis stål eller rødt gull. Disse tre utgjør hver for seg variasjoner som tar opp i seg arven fra forgjengeren fra 1956. Mens originalen hadde en kasse på 35 millimeter, har dagens utgave vokst til mer moderne 40 mm. Dette er i tråd med utviklingen i bransjen for øvrig, hvor vi ser at svært mange ur har vokst gjennom tiårene siden 1950-tallet.

Alle tre utgavene har safirglass i baklokket, noe som gir innsyn til et nydelig dekorert urverk. Maltese-korset er for øvrig også en stor del av rotoren, som igjen er utført i rødt gull både på stål- og gullversjonen. Samtlige utgaver deler den sektor-inndelte skiven. Ifølge VC selv er dette første gang de har tilbudt en kolleksjon i både edelt metall og stål, som ikke har vært innenfor sportsur-segmentet, noe som er spennende.

FiftySix Self-Winding – FiftySix Day-Date – FiftySix Complete Calendar

FiftySix Self-Winding
Av de tre urene er dette det «enkleste» ved at det kun viser tiden og har en dato-komplikasjon. Det er således også det billigste i pris av de tre med sin pris på ca. 12.000€. Det fremstår som et klassisk og elegant ur som har et litt mer sporty preg enn de rene dressurene fra Vacheron.

FiftySix Day-Date
Dette uret har noe enklere komplikasjoner enn Complete Calendar, men er likevel kanskje komplisert nok? Uret er utstyrt med to «sub-dials» som viser henholdsvis ukedag og dato. I tillegg finner vi en gangreserveindikator på skiva. Gangreserven er for øvrig på 40 timer.

FiftySix Complete Calendar
Dette er som navnet tilsier et kalender-ur, med visning av ukedag, måned og dato. Den plasserer seg dermed godt over et ur med kun en datokomplikasjon, men ikke helt opp i toppen sammen med en evighetskalender (perpetual calendar). Vi finner også en månefase-komplikasjon på dette uret, som er det mest avanserte og dertil dyreste i den nye kolleksjonen.


Avsluttende tanker
Noe av det jeg liker best ved denne nye FiftySix-kolleksjonen er at den også lanseres i stålutgaver. Ikke fordi jeg har noe i mot ur i edelt metall, tvert i mot, men når jeg skal legge såpass mange kroner på bordet som det her er snakk om, liker jeg tanken på at uret skal tåle daglig bruk. Jeg ønsker å bruke urene mine, og jeg savner ofte et litt skikkelig ur som går både skjorte og slips, samtidig som det kler daglig bruk med jeans. Det er ikke mange ur som klarer den kombinasjonen til fulle, men det finnes hederlige unntak.

Jeg mener at Vacheron Constantin treffer veldig bra med denne kolleksjonen. Dette er klassisk klokkedesign som ikke er alt for formelt, men som har en dybde over den visuelle fremtoningen som gjør at jeg tror dette kan bli en klokke man kan bruke daglig. Tar man seg et raskt sveip over nettsidene til VC finner man raskt kolleksjoner som er langt mer formelle enn nylanserte FiftySix, noe som nok rettferdiggjør introduksjonen.

Et annet element ved bruk av stål er, som jeg nevnte innledningsvis, at urene blir langt mer oppnåelig for flere ved at prisen settes lavere. Og Vacheron har priset stålutgavene ganske lavt om man tar i betraktning at dette kommer fra en såpass anerkjent produsent med det tilhørende nivået de legger i sine klokker. Innstegsmodellen (Self-Winding) i stål har en veil. pris på 12.000€, mens man må regne med å betale 20.000€ om man ønsker den i rødt gull. Day-Date er priset til hhv. 17.900€ og 33.400€, mens «Complete Calendar» har fått en utsalgspris på 22.200€ for stålversjonen og 36.800€ for utgaven i rødt gull!

Vi på Horae håper å komme med mer utfyllende informasjon og bilder i løpet av uken her på SIHH!

Du finner hele kolleksjonen på Vacheron Constantin sine hjemmesider!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.