fbpx

Hands On: A. Lange Söhne “Triple Split”

I går ble det som kanskje er verdens aller råeste mekaniske kronograf lansert her på SIHH i Genéve, nemlig A. Lange Söhnes “Triple Split”. Dette mekaniske monsteret av en klokke har vært en av de store snakkisene her på messa, og vi har fått tatt den i nærmere øyesyn.

Om man går mot A. Lange & Söhnes stand på årets messe, er det liten tvil om hvilken klokke som er årets høydepunkt fra deres kolleksjon. I inngangspartiet har de satt opp en modell av sin helt nye “Triple Split” som måler 3-4 meter og virkelig gir deg en oppskalert titt på hvilket monsterurverk som driver denne klokken. For de som har besøkt tidligere utgaver av SIHH er dette på ingen måte noe nytt grep på Lange, men for første gang har de i år valgt å stille ut klokken med baksiden mot inngangen.

For å gjenta det viktigste med klokkens komplikasjon, nevner vi at klokken gir deg muligheten til å måle to hendelser med så mye som 12 timers forskjell, unikt tilgjengelig med sine fire underskiver. Dette gjøres ved at det er en ekstra sekundviser, minuttviser og timeviser, som ligger skjult under hovedviserne helt til de aktiveres. For mer detaljert informasjon om klokken henviser vi til vår egen artikkel som ble publisert i går.

Annonse

På hånden
For å ta det først som sist: A. Lange & Söhne “Triple Split” er en massiv klokke på mange måter. Med en diameter på voksne 43.2 millimeter og en høyde på 15.6 millimeter er det ingen småtass vi får prøve på hånden. For de som husker Langes “Double Split” har selskapet beholdt kassestørrelsen i diameter, og kun økt høyden med 0.3 millimeter, noe som må sies å være teknisk ganske imponerende. Men selskapet har nok samtidig sett at klokken begynte å nærme seg en størrelse og vekt som ville gjort den vanskelig å bære på de fleste håndledd, så her har man tatt grep og bestemt seg for å produsere urkassen i hvitt gull, fremfor platina som ble benyttet på nevnte “Double Split”. Dette reduserer vekten ganske betydelig, uten at klokken blir lett av den grunn. Mellomkassen har den vante børstede finishen, mens resten av kassen er polert.

Klokkens fremside domineres av den ganske mørke grå urskiven, som får litt ekstra liv av de blå og røde detaljene på viserne og markørene. Nå skal det nevnes at når man ikke benytter kronografen, vil skiven få et langt mer rolig og elegant uttrykk, ettersom viserne elegant skjuler hverandre og nullstiller seg på både hoved- og underskivene. Dette gjør at klokken for mange nok vil kunne feiloppfattes som mindre avansert enn den er, uten at det nødvendigvis er negativt. Klokken fremstår sånn sett subtil og diskré, om man ser bort fra størrelsen på urkassen, slik man forventer fra Lange. Dette understrekes av skivens øvrige detaljer, herunder enkle timemarkører og ikke romertall som vi så på “Double Split” og også forrige generasjon “Datograph”. Underskivene er også helt hvite, fremfor mer champagnefargede, med unntak av skiven for timevisning som er grå.

Det er, som med så mange klokker fra selskapet, langt mer imponerende for en som er interessert i horologi alle med litt teknisk interesse å studere baksiden av denne klokken. Kronografurverkene fra Lange gir en dybde som er helt hypnotiserende og med deres vante finish på absolutt alle deler av urverket, gir det en visuell nytelse for alle som har den minste interesse i teknikk, håndverk og klokkekunst. For de som kjenner til “Datograph” eller “1815 Chronograph” kan man tenke seg samme urverk, bare med en enda større dybde for å få plass til de ekstra elementene som kreves for å lage en “Triple Split”.

Klokken leveres med en ganske kraftig alligatorreim, som festes til håndleddet med en ganske kraftig spenne. Dette gjør at klokken får en ganske god balanse, selv om den utvilsomt er tyngre på toppen av håndleddet enn under. Dette krever kanskje at man må bære den noe fastere enn man gjør med mindre klokker.

Avsluttende tanker
Dette er et monster av en klokke på alle måter. Både i størrelse, funksjon og utførelse er det en massiv klokke som virkelig setter en standard for mekaniske kronografer. Dette er et bevis på hva som er mulig å lage, noe som selvsagt utfordrer de som er vant til langt mindre og lettere klokker. Likevel føles den fullt mulig å bære, selv om den er uvant stor om man normalt bruker en standard stålklokke. Har man 1.5 millioner liggende å slenge og ønsker å kjøpe noe av det ypperste innen haute horlogerie, er Langes nyeste tilskudd absolutt noe man bør vurdere.

Du finner mer informasjon om klokken på sidene til A. Lange & Söhne!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.