fbpx

Glashütte Original – Senator Tourbillon «Edition Alfred Helwig»

Noen er kanskje kjent med Glashütte Originals Senator Tourbillon som ble lansert i 2013. Nå lanserer merket en ny utgave av klokken, og denne gangen er det en sterkt limitert utgave til ære for en av Glashüttes kanskje mest innflytelsesrike urmakermestere noensinne, Alfred Helwig.

Mange med interesse for mekaniske klokker har nok en klokke med tourbillon ganske langt opp på ønskelisten. Selv om vi kan diskutere den praktiske (og faktiske) effekten denne har i dagens ur, er det likevel en av de absolutt mest ettertraktede «komplikasjonene» fra de store produsentene av luksusklokker. Opprinnelig laget for å motvirke tyngdekraften i lommeur er det en visuelt ofte tiltalende del av klokkens fram- og/eller bakside. I Glashütte Originals Senator Tourbillon er det en såkalt «flying tourbillon» som skiller seg fra den klassiske med ved at den kun er festet på den ene siden og derfor gir større innsyn til mekanismen. Nå kommer selskapet med en ny utgave som hedrer Alfred Helwig.

Alfred Helwig
Klokken som nå lanseres har fått sitt navn etter den polsk-tyske urmakermesteren Alfred Helwig. Helwig var mannen som i 1920 oppfant «flying tourbillon», så det synes rett og rimelig at man inkluderer en slik i et ur som skal bære hans navn. Helwig, som selv gikk urmakerskolen i nettopp Glashütte og senere var lærer der i flere tiår, regnes av mange som en av de viktigste personene for den lille klokkebyen som er et episenter for nærmest all tysk urmakertradisjon. Skolen, som nå også bærer Helwigs navn, er fortsatt lokalisert i nettopp Glashütte og tar årlig inn studenter som ønsker å utdanne seg til urmakere.

Annonse

Senator Tourbillon «Edition Alfred Helwig»
De som husker den originale Senator Tourbillon fra 2013 vil nok gjenkjenne denne nylanseringen raskt, da de designmessig har store likheter. Men de vil samtidig se de store endringene i spesielt material- og fargebruk som denne spesialversjonen introduserer. Urkassen i hvitt gull beholder sin 42 millimeter store diameter og 13.7 millimeter høyde, men den visuelle profilen endres drastisk da nylanseringen har en «sølvhvit» skive med sorte romertall og blå visere. Ser man nærmere på tallet som er plassert klokken ett, vil man se at dette «romertallet» faktisk består av teksten «No. */25*, som altså angir hvilken ur i den sterkt limiterte utgaven på kun 25 eksemplarer du har foran deg. Mange produsenter har gjerne en slik nummerering på baksiden av kassen, men den visuelle profilen beholdes likevel bra etter min mening og mange vil nok ikke legge merke til dette ved første øyekast.

Skivens (og klokkens) store høydepunkt, både visuelt og mekanisk, er den flyvende tourbillonen som er plassert mellom senter av skiven og klokken seks. Med sitt nærmest uhindrede innsyn er det en komplikasjon som i høyeste grad vises frem og krever oppmerksomhet, uten at det er negativt ment. Tourbillonen er en del av Glashütte Originals eget Calibre 94-03-urverk som er identisk med utgaven fra 2013. Urverket er selvtrekkende og har en gangreserve på 48 timer og inkluderer selskapets ganske ikoniske «panorama date».

Senator Tourbillon «Edition Alfred Helwig» (venstre) & Senator Tourbillon (høyre)

Avsluttende tanker
Det hersker liten tvil om at Glashütte Original produserer mange fantastisk flotte klokker, og deres Senator Tourbillon er absolutt blant toppmodellene til selskapet. Den nye utgaven til ære for Alfred Helwig har et design som minner om mange andre modeller i kolleksjonen, og den sølvhvite skiven med blå visere skaper etter min mening en visuell skjønnhet av et ur. Nå har jeg ikke sett klokken «live», men basert på bildene ser det ut til at Glashütte har laget en klokke hvor det meste «stemmer».

Høydepunktet for modellen er selvsagt den flyvende tourbillonen og det faktum at dette er en svært limitert utgave. Det er Thune i Stortingsgaten i Oslo som er eneste autoriserte forhandler av Glashütte Original i Norge og for å sikre deg et av de 25 eksemplarene må du regne med å betale rundt 100.000 amerikanske dollar, eller rundt 800.000 norske kroner.

Du finner mer informasjon om klokken på de offisielle nettsidene til Glashütte Original!

Alle bildene i artikkelen er Copyright – Glashütte Original

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.