fbpx

Glashütte Original – Seventies Chronograph Panorama Date LE

Innimellom dukker den opp; diskusjonen om de mest undervurderte klokker og klokkeprodusenter. Glashütte Original (GO) dukker av og til opp i denne typen debatt her hjemme, med klokker som «alle» liker, men som likevel relativt få kjøper. Glashütte Original har den siste tiden gjort noen oppdateringer i sin Vintage-kolleksjon, med blant annet to varianter av Seventies Chronograph Panorama Date i et begrenset opplag. Er dette fulltreffere, eller forblir dette pene klokker som lever et liv i andres skygge?

Glashütte Original – Seventies Chronograph Panorama Date Limited Edition

Som mange kanskje vet har Glashütte Original en hel kolleksjon som tar utgangspunkt i en hyllest, eller inspirasjon om du vil, til to tiår; 60- og 70-tallet, som de passende nok har kalt «Vintage». For min egen del  fikk jeg kanskje for alvor øynene opp for disse klokkene i fjor med Sixties / Sixties Panorama Date. Ja, de med den kjempegrønne skiva! Disse to klokkene fikk mye og positiv oppmerksomhet da de ble lansert. Tidligere i år ble denne modellen fulgt opp med en ganske så lik klokke, men denne gang med en slående oransje skive (som også ble inkludert på listen over årets juleklokker) og både 2018- og 2019-versjonene har hatt kun ett års produksjonstid.

Annonse

Seventies Chronograph Panorama Date  
Med et tiår lengre frem som inspirasjonskilde kom altså selskapet nå med to nye kronografer. Eller i alle fall oppdateringer, da det er noen år siden forrige kronograf i denne kolleksjonen kom. Og disse nyhetene er ikke bare limitert til produksjonstid, men sterkt limitert da det kun skal produseres 100 stk, men med et design man (i alle fall for min del) faller veldig lett for. Igjen er en slående grønn skive tilbake, men denne gang også med et søsken i litt mer dempede gråtoner.

For de som ikke er klar over det er Glashütte Original en av ikke alt for mange (les: veldig få) klokkeprodusenter som lager egne skiver. Og for å være ærlig; det gjør de ganske så bra. Også denne gangen. Selskapet har etablert en egen skivefabrikk, riktignok utenfor selve byen Glashütte, men likefullt en viktig del av manufakturet.

Skivene på Seventies Chronograph har fått en slags gradering hvor de er mørkest i fargen i ytterkant, som glir over i lysere nyanser jo nærmere senter av skiva en kommer. En spesiell produksjonsprosess har gitt et resultat som er snedig, uvanlig og ikke minst meget pent. Skiva er bygget opp med to underskiver hvor kronografens minutteller er plassert klokken 3 og sekundviseren er plassert klokken 9. I underskiva til sekundviseren har GO funnet plass til en indikator for kraftreserven, som for øvrig er på 70 timer (ca. tre døgn). Personlig er kraftreserveindikator en liten favoritt, men den har dessverre ofte en tendens til å lage støy eller ubalanse på skiva. Dette har Glashütte Original løst ganske så snedig ved å legge den inn som en del av kanten på underskiven, hvor den danner en naturlig avslutning på viserens runde på 60 sekunder.

Det er flere produsenter fra byen Glashütte som benytter en såkalt «oversized» datovisning. Glashütte har løst dette ved å ha to sirkler som ligger plant med hverandre, og det er både elegant og gjør visningen av datoen stor og lesbar. Det siste vinduet på skiva, plassert under logoen klokken 12, teller hvor mange timer som har løpt siden du startet kronografen.

Den firkantede urkassen passer godt på en klokke som hedrer 70-tallet. Uten større refleksjon kommer jeg lett på et par andre forholdsvis godt kjente ur med denne formen som så dagens lys i nevnte tiår.  Urkassen måler forøvrig 40 millimeter i diameter og er 14.1 millimeter høy på håndleddet.

Uret leveres på enten skinnrem eller med lenke. Hva finish angår taler bildene sitt eget språk, og som vanlig på klokkene fra Glashütte Original virker den å holde høy klasse. Hvorfor dette er så viktig kan du lese om her!

Undervurdert produsent?
Ved første øyekast på prisen dette uret har fått tenkte jeg at dette var for mye, og at Glashütte Original hadde produsert et fint ur som jeg aldri ville komme til å kjøpe. Er dette selve definisjonen på undervurdert? Prisen er satt til 13.700€, eller i underkant av 140.000 kroner. Oppfatningen om nok et undervurdert ur endret seg imidlertid raskt – for meg i alle fall. Dette er i så måte nokså nærme en innertier for min klokkesmak. Og la oss huske at et egenprodusert kronografurverk faktisk er en ganske formidabel greie tross alt.

Glashütte Original ligger som kjent i en tysk landsby (med samme navn) som i klokkemiljøet er nokså godt kjent. Dermed blir det kanskje litt enkelt for mange å sammenligne GO med noen andre merker fra samme by, som de nok ikke nødvendigvis selv ønsker å konkurrere med? Og som sant skal sies ligger både ett og to prissjikt over. Stilmessig har de likevel mange likheter, og også på finisjering er det en kvalitet i mye av det Glashütte Original gjør som langt overgår mange naturlige konkurrenter i (pris)segmentet.

Jeg skal ikke forsøke å besvare spørsmålet stilt innledningsvis ut over det jeg allerede har gjort, men kun konstatere at det ofte blir slik for Glashütte Original – slik at de litt for ofte kommer inn i en klokkesamling som ur nummer tre, fire eller fem. Mange potensielle kjøpere faller dermed av lasset på veien ut fra et økonomisk perspektiv. Virkelig synd med tanke på at ur som Seventies Chronograph (og flere andre i kolleksjonen) fortjener så mye mer. Når det er sagt er dette som nevnt et ur med veldig lave produksjonstall. Så selv om Glashütte Original kanskje ikke er produsenten som selger mest her hjemme, har de mer enn tilstrekkelig antall kunder internasjonalt til at disse urene nok er borte før de fleste av oss får et lite glimt i en butikkhylle.

Mer på de offisielle nettsidene til Glashütte Original!

Fakta
Modell / Referanse: Glashütte Original Seventies Chronograph Panorama Date – Ref: 1-37-02-05-02-35 (Grå – limitert til 100 eksemplarer) & 1-37-02-04-02-35 (Grønn – limitert til 100 eksemplarer)
Skive:
Grønn / Grå gradert skive (dégradé med sunray) – To underskiver – Stor datovisning – Timevisning i halvbueformet vindu
Urkasse: 
40 x 40 millimeter (diameter) – 14.1 millimeter (høyde) – Rustfritt Stål – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 100 meter
Urverk:
GO Calibre 37-02 – Automatisk (selvtrekkende) – 28.800 vph – 65 juveler – 70 timer gangreserve
Lenke/reim: 
Lenke eller skinnrem
Veilende pris: 
13.700€ ~ 140.000 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.