fbpx

Hands On: Tudor Black Bay Fifty-Eight

Etter å ha lansert en kolleksjon jeg virkelig ikke klarte å like, traff Tudor særdeles mye bedre med introduksjonen av sin nye Black Bay GMT med Pepsi-farget bezel. Men den helt nye Black Bay Fifty-Eight er kanskje den modellen som kommer til å få flest Tudor-entusiaster til å juble?

Tudor har virkelig satset de seneste årene og har gått fra å være nærmest et nisje- / entuiastmerke i Norge (og store deler av verden) til å bli en virkelig utfordrer til mange av de tradisjonelt mer etablerte merkene. Introduksjonen av deres Black Bay-modeller har høstet mange nye entusiaster de siste årene, med sitt retropregede uttrykk som på mange måter har vært moderne tolkninger av klassiske dykkere fra Tudor, så vel som “moderselskapet” Rolex. Et lite ankepunkt hos noen har likevel vært kassestørrelse og høyde på modellene, og mange har ønsket seg en nettere modell. Deres drømmer virker nå å være oppfylt, for introduksjonen av den helt nye Black Bay Fifty-Eight virker å krysse av de fleste boksene!

Black Bay Fifty-Eight
Alle klokkene i Black Bay-serien til Tudor har hatt klassiske nikk tilbake mot Tudors tidligere dykkermodeller, såvel som samarbeids- og overgangsmodeller med Rolex. Størrelsesmessig har de likevel hatt både større diameter og høyde på urkassen enn originalene. Det vi har her er imidlertid en utgave som sender noen nikk tilbake mot nettopp femtitallet og ref. 7924 som er kjent for mange av de visuelle trekkene man her har beholdt. Dette gjelder timeviser med “snowflake”, den røde trekanten rundt bezelperlen klokken tolv og en såkalt “big crown”-krone. Fargevalgene med sort og gull/brunt er også hentet fra Tudors egne “Oyster Prince”-modeller fra disse årene og gir hele klokken det historiske utseende man ønsker.

Annonse

Urkassen er redusert til 39 millimeter og er i tillegg langt lavere enn 41 millimetersutgaven, med sine 11.9 kontra i overkant av 14 millimeter. Dette gjør at klokken bærer langt mindre og rett og slett minner om vintage dykkermodeller, som har vært et savn hos mange. Lenken, samt oversiden av urkassen, kommer i en halvmatt børstet (satin) finish som er helt riktig for en slik modell, akkompagnert av en matt sort skive uten dato. Skråslipingen og sidene på kassen er polerte, som de skal være. Innpakningen gjør klokken vanntett til solide 200 meter, som bør holde for de aller fleste.

Klokken leveres (i kjent Tudor-stil) med tre forskjellige alternativer for lenke/reim. Dette er stållenke med den kjente “rivet”-stilen, en brun skinnreim eller en sort tøyreim med gullstripe i midten. Alle gir klokken et litt eget uttrykk og her vil nok smak spille en vesentlig rolle.

Urverk
Inni den nye og mindre kassen sitter det som er det ferskeste tilskuddet til Tudors egenproduserte urverk. MT5402 er et nyutviklet urverk med solide 70 timers gangreserve og COSC-sertifisering. Det faktum at Tudor og Rolex har et så tett samarbeid som de har, gjør Tudor i stand til å benytte seg av en del patenter som ellers ville vært umulig, og som kommer forbrukeren til gode.

På hånden
Om man har prøvd typiske (vintage) dykkerklokker fra Tudor eller Rolex vil man umiddelbart gjenkjenne den nye Fifty-Eight. Her snakker vi en meget behagelig størrelse og en urkasse som både ser og føles som de vintage-modellene mange av oss skulle ønske vi hadde råd til. Det buede glasset, finishen på skive og kasse samt kronen, gir en skikkelig vintagefølelse uten at den føler påtatt eller uekte. Markeringene langs kanten og på skiva er akkurat slik du forventer de skal være, med de refleksjonene og forvrengningen som “skal” være der med glassets utforming langs kanten.

Den reduserte høyden (og diameteren) på kassen gjør klokken langt bedre egnet til min egne håndledd, og gir en flott komfort uten at lesbarhet eller annet reduseres slik at det er et problem. Kvaliteten på alle deler av klokken føles solid, inkludert bevegelige deler som bezelringen og lenken. I likhet med GMT-utgaven av storebror Black Bay, liker jeg klokken best på den brune skinnreimen, mens andre nok vil foretrekke alternativene.

Det er egentlig ikke så voldsomt mye å sette fingeren på når det kommer til det nyeste tilskuddet i Blacy Bay-serien. Om du liker det klassiske vintage-uttrykket, men ikke ønsker eller har råd til en originalutgave, får du her det beste fra to verdener. Et visuelt uttrykk som virkelig hedrer det historiske, samt kvalitet i alle klokkens deler, inkludert urverk, som er topp moderne. Når hele pakken koster fra 27.810 kroner er det rett og slett lov til å bli imponert.

Mer info på sidene til Tudor!

Fakta
Modell / Referanse: Tudor Black Bay Fifty-Eight – Ref: M79030N-0001 (Stållenke)
Urkasse: 39 millimeter (diameter) – 11.9 millimeter (høyde) –  Rustfritt stål – Safirglass (foran)
Urverk: Tudor Calibre MT5402 (COSC) – Automatisk (selvtrekkende) – 70 timer gangreserve
Lenke/reim: Stållenke, skinnreim eller stoffreim
Veilende pris: 30.510 (stållenke) & 27.810 (skinn- eller stoffreim)

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.