fbpx

Hands On: Homage to Walter Lange

7. desember i fjor annonserte A. Lange & Söhne en egen serie klokker for å hedre Walter Lange, som gikk bort for nesten nøyaktig ett år siden. På årets SIHH ble disse limiterte utgavene vist frem for publikum for første gang, og urverkets oppbygging var kanskje det mest spennende for mange, da bilder av dette ikke tidligere har vært vist. Vi fikk tatt en nærmere titt på klokken!

Walter Lange var av mange regnet som en legende innen klokkemiljøet, med en innflytelse som gikk langt utenfor veggene hos «hans eget selskap», A. Lange & Söhne. Men det er nok for gjenopprettelsen av «Lange Uhren» og deres vei tilbake til ypperste «haute horlogerie» at han er best kjent. Med røtter tilbake til 1846 når Ferdinand Adolph Lange stiftet selskapet i Glashütte, var det et stolt og tradisjonsrikt selskap som opphørte pga. et delt Tyskland i etterkrigstiden. Ved murens fall var det Walter Lange som igjen stiftet selskapet den 7. desember 1990, en dato som sammenfaller med når Lange lanserte disse klokkene sent i fjor.

«Homage to Walter Lange»
For å repetere de raske fakta først: «Homage to Walter Lange»-klokkene minner veldig om de klassiske 1815-modellene og leveres som limiterte utgaver i gull, hvitt gull og roségull. Én utgave, som skal auksjoneres bort til inntekt for veldedig formål, kommer også i stål med en helt spesiell emaljert sort urskive. Urkassen måler 40.5 millimeter og har en høyde på 10.7 millimeter, noe som plasserer de litt over en standard 1815-modell.

Annonse

Utgaven i hvitt gull produseres i 145 eksemplarer (antallet år det gikk fra det originale selskapet ble stiftet og frem til grunnleggelsen av det nye), roségull-varianten i 90 eksemplarer (årstallet for grunnleggelsen av det nye A. Lange & Söhne), mens utgaven i gult gull kommer i kun 27 eksemplarer (antallet år fra grunnleggelsen til utgivelsen av denne klokken). Utgaven i stål kommer som en helt unik utgave, hvor valget av stål er bevisst for å virkelig skille klokken ut fra det A. Lange & Söhne normalt leverer.

Funksjonsmessig har uret en komplikasjon man svært sjelden ser på moderne klokker. Dette er en sekundviser som kan stanses og stoppes ved bruk av trykknappen som er plassert ved klokken to. Sekundviseren hopper én gang pr. sekund, og er derfor ganske spesiell for et mekanisk urverk, da disse viserne gjerne «flyter» med en frekvens på 5-10 hopp i sekundet. Den hoppende sekundviseren er en tidlig forløper til moderne stoppeklokker, og er også en (av de aller første) patenter som Adolf Lange i sin tid fikk registrert i Tyskland, tiltenkt bruk i datidens lommeur.

Jumping Seconds
Den hoppende sekundviseren er, i all ærlighetens navn, en relativt ubrukelig funksjon i dagens klokkeverden. Som en forløper til det som har blitt moderne kronografer, fungerer den dårlig til noe annet enn å ta tiden på noe som varer lengre enn et minutt, og det er heller ingen mulighet til å raskt nullstille viseren. Da Adolf Lange i sin tid patenterte dette, var det på alle måter en innovasjon, og det var nok også derfor Walter Lange alltid hadde et ønske om at selskapet skulle lage et urverk som inkluderte denne. Den hoppende sekundviseren har riktignok blitt brukt én gang tidligere av Lange, da i Richard Lange-serien, men i sin enkleste form har den aldri før blitt produsert av A. Lange & Söhne.

Men, selv om dette er en ganske lite visuelt spektakulær komplikasjon (på fremsiden), er den desto mer krevende å produsere. Mekaniske klokker fra Lange opererer gjerne med en frekvens fra 21.600 svingninger pr. time, noe som gjør at sekundviseren ikke egentlig flyter, men hopper fremover med små skritt, fem ganger pr. sekund.

På hånden
Å prøve uret på hånden ga meg ingen store overraskelser basert på forventningene jeg hadde på forhånd. Dette er et meget klassisk utseende ur fra Lange, som med sin litt større kasse gir en fin tilstedeværelse på håndleddet. Kassens størrelse er således kjent fra modeller i Saxonia-serien, men med 1815-modellenes visuelle profil. Urkassene, skive og visere er av den kvaliteten du forventer og klokken er alt i alt svært klassisk i utformingen. Alle utgavene gir en litt særegen følelse på hånden, og Lange har virkelig gjort en flott jobb med roségullet som virkelig har en glød som er helt spesiell.

Den ekstra sekundviseren er såpass anonym at den heller ikke umiddelbart gir en annen profil, og man må trolig være litt kjenner av merket for å se at dette er en spesiell utgave. Alt dette visstnok i tråd med Walter Langes egen smak og med en komplikasjon, som i følge direktøren for utvikling i A. Lange & Söhne, var noe Walter Lange lenge hadde ønsket at selskapet skulle produsere. Alle utgavene er priset likt, med en veiledende utsalgspris på 47.000€ eller en plass over 400.000 norske kroner.

Men selv om en hoppende sekundviser som kan startes og stoppes ikke er det som kanskje gir størst visuell nytelse, er saken en ganske annen når man ser på urverket man har benyttet for å gjennomføre dette. Her har Lange bygd mye av løpeverket på oversiden av tre-kvartsplaten, noe som gir en helt annen dybde og innsyn til verket enn man kanskje hadde forventet. Urverket viser frem langt mer enn hva man kan se på en standard 1815, noe som gir en visuell nytelse og er med på å gjøre uret mer spesielt enn kanskje forventet. Baksiden av kassen har også inskripsjonen «Limited» og hvilket tall i rekken uret har, men nevner ikke Walter Lange med navn.

Unik utgave i stål
I tillegg til de «vanlige» limiterte utgavene, er det produsert ett enkelt eksemplar i stål med sort skive som skal auksjoneres bort til veldedig formål, i tråd med Walter Langes eget samfunnsengasjement. Tirsdag kveld ble det annonsert at det er «Phillips Geneva» som skal stå for auksjonen, med den kjente auksjonariusen Aurel Bacs som den som skal stå klar med hammeren. Bacs er mannen som i fjor solgte Paul Newmans egen Rolex Daytona.

Den sorte utgaven har en svært spesiell skive som er utført ved bruk av sort emalje og skiller seg dermed ut fra de andre utgavene. Denne var ikke tilgjengelig for prøving og var utstilt i et lukket monter, kun til visuell betraktning. Prisen vil nok langt overstige standardmodellene, og det blir spennende å følge med hva den havner på når auksjonen gjennomføres i mai.

Avsluttende tanker
Det var mange som var overrasket da A. Lange & Söhne valgte å hedre sin kanskje viktigste personlighet i nyere tid med en enkel klokke som dette. Men selskapet har forklart hvorfor og forklaringen er egentlig både forståelig og i tråd med merkets ganske nedtonede markedsføring og profil. Resultatet er en klassisk meget pen klokke som bærer godt på armen, har et vidunderlig urverk både mekanisk og visuelt og er en utgave med en spesiell mening for selskapet A. Lange & Söhne. På den negative siden er det forståelig at selskapet ikke har ønsket å lage en slik funksjon (jumping seconds) tidligere, ettersom den på mange måter er utdatert og upraktisk. Klokken gir deg derfor ikke en komplikasjon som fullt ut gir mening og som kommer med en ganske høy pris sammenlignet med andre (standard)modeller fra samme selskap. Men ønsker du en klassisk klokke med en helt spesiell mening, kan du neppe trå feil med «Homage to Walter Lange»-utgavene. Hvorvidt disse limiterte utgavene vil holde seg bedre i pris er også vanskelig å si sikkert, men kanskje..

Du finner mer informasjon om de limiterte utgavene på nettsidene til A. Lange & Söhne!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.