fbpx

Omtale: NOMOS Glashütte – Tangente Neomatik 41 Update

Da NOMOS Glashütte lanserte sin helt nye Tangente Neomatik 41 Update tidligere i år lot vi oss spesielt fascinere av den spesielle datovisningen. Like enkelt som det er genialt var daværende konklusjon, og vi var derfor spente på om inntrykket ville være det samme etter en uke på håndleddet.

Som vi skrev i vår originalartikkel om denne nylanseringen er NOMOS Glashütte blant de aller beste på minimalistiske, moderne og nærmest simple, men likefullt slående design. Det tyske merket har gjort seg bemerket ved å tilby en stil som man tradisjonelt kanskje ikke forbinder med ur av denne kvalitets- og prisklassen, og har hatt stor suksess med nettopp det. Ofte benytter de tradisjonelle farger som hvit, sort og grå, men tidvis kliner de også til med langt mer fargerike utgaver, med damemodellene i Tetra Petit Four som de kanskje nyeste eksemplene på nettopp det.

En spesiell datovisning..
Siden vi allerede har nevnt datovisningen kan vi også denne gangen starte med nettopp den. Tradisjonelt har det vært en rekke forskjellige måter å vise dato på, med et vanlig datovindu med en roterende sirkel med 31 tall under skiven som den absolutt mest utbredte og vanlige. Andre varianter har vært doble hjul for større datovisning, visere som peker mot en datorekke langs den indre bezelringen eller i en underskive, for å nevne noen.

Annonse

Med Tangente Neomatik 41 Update har NOMOS valgt en litt annerledes løsning, hvor datorekken langs skivens ytterkant har fått avlange utskjæringer på hver side, som gir innsyn til den roterende platen som ligger under. Denne er igjen utstyrt med røde markeringer som vil plassere seg på hver side av aktuelt tall og på denne måten angi dagens dato. Ved første gangs bruk kanskje litt uvant, men svært raskt å venne seg til. Om omgivelsene gir deg noenlunde godt lys, og med et normalt godt syn, fungerer dette helt utmerket og man klarer raskt og problemfritt å lese av datoen. I svakere lys er det imidlertid en litt større utfordring og her vil nok det mer tradisjonelle datovinduet vinne kampen om vi snakker ren funksjonalitet og lesbarhet fremfor stil. Snakker vi derimot om visuell balanse, passer denne datovisningen denne klokkens design på en ganske utsøkt måte og er på mange måter det mest spennende med hele skiven. Den røde fargen bryter også med det ellers ganske svarthvite designet.

Om vi dreier vår oppmerksomhet til de resterende delene av skiven er det et ganske minimalistisk og rent design NOMOS har valgt. Skiven er helt hvit og har sorte tall på henholdsvis 12, 2, 4, 8 og 10, mens resterende timemarkører er markert med sorte streker. En “small seconds” underskive er plassert mellom skivens senter og klokken seks, mens viserne er sorte og tynne i kjent NOMOS-stil. Logoen er plassert i overkant av senter og er utført i sort, mens “Neomatik” har fått en diskré gullfarge.

Lesbarheten opplevde jeg som god i de fleste lysforhold, til tross for at det ikke er noen form for selvlysende materiale på verken visere eller timemarkører. Den skarpe hvitfargen gir en god kontrast mot det sorte, og viserne synes derfor godt til tross for sin slanke utførelse. Apropos slank, så er den 40.5 millimeter store urkassen også av det slanke slaget. Med en høyde på 7.9 millimeter og horn som bygger ganske mye ut, bærer klokken langt større i diamater enn størrelsen egentlig skulle tilsi, samtidig som høydeprofilen holdes nede. På mine håndledd opplever jeg den nesten som for stor, noe jeg sjelden har opplevd med en såpass “liten” kasse på andre modeller. Den svært slanke bezelringen er en av årsakene til dette, ettersom det blir stor plass til den hvite skiven og gir den god plass til å dominere.

Hele klokken veier svært lite på armen, og bidrar til en meget behagelig bærekomfort. Samtidig er man liksom ikke vant til at klokker i denne prisklassen virker såpass enkle og nærmest “spinkle” i sin utførelse. Det samme gjelder forsåvidt svært mange av klokkene fra NOMOS, men vi har også tidligere nevnt at vi ikke har noe som helst grunnlag for å hevde at den lave vekten skal tilsi dårlig kvalitet. Urkassen virker solid og absolutt velprodusert, men med en oppgitt vanntetthet til 5 ATM bør man neppe ha denne med seg på alt for mange fysisk krevende ekspedisjoner eller vannaktiviteter (les: ingen utover en lett dusj iflg. NOMOS selv), men det er heller ikke klokkens misjon.

Den sorte skinnreimen som kommer med denne er også av det behagelige og enkle slaget uten spesielt mye struktur. Sammen med en enkel stålspenne bidrar den til en god helhetsfølelse og kler klokken godt. De spesielt formede hornene fester reimen i urkassen, og de markerte linjene bryter opp litt av det helt rundt og symmetriske designet på resten av klokken. I likhet med urkassen er disse polert, og siden kassen bygger såpass lavt fungerer det godt.

Om vi skal snakke om bruksområde er Tangente Neomatik 41 Update det jeg vil omtale som en hverdagsklokke. Den passer utmerket til lett sommerantrekk, men med sin enkle visuelle profil kan den også brukes til skjorte og penere antrekk. Størrelsen, og den litt manglende pyntede elegansen, taler nok litt mot at denne skal på til de aller fineste antrekkene, men jeg tror likevel mange vil kunne mene at den er en følgesvenn også her. Til brukeren med ungdommelig stil, blandet med litt ungdommelig eleganse er den nok kanskje i sitt ess?

Urverk
På innsiden av urkassen finner du NOMOS’ eget “DUW 6101”-urverk. Verket, som baserer seg på deres tidligere DUW 3001, gir en gangreserve på 42 timer og er et selvtrekkende (automatisk) urverk som du har innsyn til via safirglasset på baksiden. En unik egenskap er at datohjulet kan stilles fremover og bakover uten fare for å skade urverket.  Som med så mange andre modeller er finishen absolutt god og jeg syns NOMOS Glashütte virkelig hevder seg i sin prisklasse på dette området. Her finner du flott perlage, Glashütte-ribbing, blånerte skruer og flotte polerte tannhjul for å nevne noe.

Jeg liker også at man har plassert tannhjulene som trekker opp hovedfjæren på toppen av verksplaten (three quarter plate), slik at man ser disse bevege seg om man velger å trekke opp klokken for hånd.  Rotoren er ganske enkelt utsmykket med selskapets navn langs ytterkanten, mens hoveddelen av den er skjært ut for innsyn til verket under.

Avsluttende tanker
Klokker er lidenskap, kjærlighet og individuell smak, og NOMOS sine klokker passer på ingen måte til alle. De har på mange måter blandet de minimalistiske og “simple” klokkene fra dagens populærkultur med teknisk utførelse av en tradisjonell og relativt høy klasse. På avstand vil man fort og feilaktig kunne anta at dette er en av de fryktede “moteklokkene”, men nærmere ettersyn bør ikke levne noen tvil om at her tilbys en helt annen kvalitet.

Er man blant de som liker det enkle og stilrene, samtidig som man har et hjerte for den tradisjonelle urmakerkunsten som ligger i et mekanisk urverk, er dette klokker som virkelig burde være av interesse. For andre vil nok designet og følelsen virke for enkel til at man ønsker å legge såpass mye penger på bordet, og man vil heller søke mot mer trygge og sikre valg. Jeg håper imidlertid at de med et hjerte for denne typen design også våger å satse på et skikkelig urverk med en uredd og ungdommelig vri, og den pakken får du med den nye Tangete Neomatik 41 Update!

Mer informasjon på NOMOS Glashütte sine nettsider!

Fakta
Modell / Referanse: NOMOS Glashütte Tangente Neomatik 41 Update – Ref: 180
Urkasse: 40.5 millimeter (diameter) – 7.9 millimeter (høyde) – Rustfritt stål – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 50 meter
Urverk: NOMOS Glashütte DUW 6101 – Automatisk (selvtrekkende) – 27 juveler – 42 timer gangreserve
Lenke/reim: Sort skinnreim – Spenne i stål
Veilende pris: 35.300,-

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.