fbpx

Smarte klokkereimer!

De siste årene har smartklokker virkelig dundret inn på markedet i stadig bedre og mer sofistikerte utgaver. Siden vi her på Horae fokuserer på langt mer klassiske og mekaniske utgaver, er det sjelden vi skriver mye om disse små “håndleddsbårne” datamaskinene, men nå kommer flere og flere produsenter også med smarte klokkereimer. Kan det være noe for entusiastene som tidligere aldri har vurdert å bytte ut sin mekaniske traver?

Montblanc TWIN Smart Strap

Vi (les: jeg) har tidligere kastet brannfakler både til høyre og venstre om smartklokker, da spesielt de “edle” utgavene, og for å gjenta meg selv  virker det å være liten tvil om at smartklokker har kommet for å bli. Det er et sterkt økende antall personer som har smarte klokker eller armbånd rundt håndleddet og utvalg, kvalitet og muligheter har økt betraktelig bare de seneste årene. Vi har til og med sett at store seriøse (og sveitsiske) produsenter satser hardt på segmentet og med tilkoblede funksjoner som viser deg alt fra Facebook-notifikasjoner, skritteller, flybilletten din eller kart, og det lett å forstå hvorfor mange finner smartklokker som praktisk tilbehør i den moderne hverdagen.

Annonse

Nå har flere produsenter, herunder Montblanc og Frederique Constant, lansert produkter som på mange måter søker å være en bro mellom ny og gammel teknologi. Ved å flytte smartklokken til å heller bli en “smart klokkereim”, tenker selskapene at dette kan appellere til de av oss som setter pris på et mekanisk urverk, men som samtidig kunne tenkt oss enkelte av funksjonene til en smartklokke. Her mener selskapene at man kan kombinere det beste fra to verdener og kanskje har de et poeng?

Smarte klokkereimer
Montblancs nyeste kreasjon heter TWIN Smart Strap og er en klokkereim hvor man har integrert en liten skjerm på selve spennen. Denne blir altså liggende på undersiden av håndleddet og vil kunne vise deg notifikasjoner og fungere som trådløs betalingsteknologi ved bruk av NFC. Frederique Constant har på sin side valgt en litt annen løsning, og på deres “E-strap” er det ingen skjerm, men en liten datamaskin/sensor som er plassert ved siden av spennen og som gir et mer klassisk utseende. Denne virker foreløpig å fungere mer som skritteller, aktivitetsmåler etc og sender informasjonen direkte til en app på din smarttelefon, fremfor å komme med direkte notifikasjoner fra telefonen.

The simple addition of this elegant and discreet solution transforms any mechanical timepiece into a connected companion that can receive notifications, track fitness and serve as a mobile payment solution – Montblanc

Begge produsentene virker å henvende seg til markedet som helhet, fremfor bare til kunder av deres egne mekaniske klokker. Dette er nok forståelig, all den tid de er blant de første til å tilby produkter innenfor dette segmentet. Reimene bestilles derfor separat (uten noen klokke) og kommer i forskjellige størrelser og utførelser for å kunne passe ulike ur og stiler.

Frederique Constant E-Strap

Fremtiden?
Det er mange av oss som nekter å bytte ut armbåndsuret med en smartere elektronisk variant. Grunnen til det er nok både sammensatte og mange, men nettopp det tradisjonelle, håndverket og det litt tidløse og varige er nok noe som appellerer til mange. Samtidig er nok det klassisk mekaniske til en viss grad truet av utviklingen og kanskje vil (mange av) de mekaniske klokkene få harde levekår i årene som kommer? Samtidig må man ikke glemme at kjøpegruppene ofte er forskjellige, og bruksområdene likeså. Det er imidlertid lite tvil om at enkelte produsenter og segmenter kan få det beinhardt med å overleve om man ikke er med på utviklingen.

Selv blant de av oss som sverger til klassiske varianter, er det nok enkelte som savner de praktiske egenskapene man kan få med de moderne hjelpemidlene som har kommet på markedet. Sågar ser vi at noen går med sin mekaniske klokke på den ene armen og en langt “smartere” variant på den andre. Naturlig nok, siden folk nå om dagen virker å være mer interessert i aktivitetsmåling, trening og raske notifikasjoner enn den forrige generasjonen.

I så måte tror jeg at disse nye smarte klokkereimene er et hjelpemiddel som kan ha en fremtid. Fortsatt er de nok litt uferdige, men konseptet tror jeg kan ha sjanse til å lykkes. Dette avhenger av en rekke ting, herunder hvordan de blir tatt i mot i markedet, for det er ikke til å stikke under en stol at det trolig vil være et langt smalere felt med smarte reimer kontra smarte klokker. Sånn sett kan det nok være opp til oss selv om vi ønsker å kjøpe slike hjelpemidler til våre mekaniske ur, og dermed støtte opp om ideen og den videre utviklingen, som utvilsomt vil være både kostbar og tidkrevende.

Avsluttende tanker
Rent umiddelbart vil jeg si at jeg liker tanken til Montblanc og Frederique Constant. Samtidig ser jeg for meg store utfordringer for å få dette til å slå godt an i markedet. Smartklokker og mekaniske klokker har ganske forskjellige bruksområder, både estetisk og funksjonelt, som ikke alltid går like godt sammen. Likevel finnes det nok absolutt et marked som kunne ønsket seg begge deler i en mer integrert måte enn hva som har vært tilfelle hittil. De første eksemplarene av dette vil naturlig nok være et første skritt på veien, men følelsen jeg sitter igjen med er at ingen av alternativene er fullgode. Likevel tror jeg at, så fremt man får finansiert videre utvikling, kan klare å produsere gode og interessante utgaver i årene som kommer, gjerne ved at flere anerkjente produsenter hiver seg på bølgen. Klarer man å presse størrelsene ned enda flere hakk, og kanskje fullintegrere disse i skinnreimen til klokken, ja da kan dette bli ganske interessant..

Hva tror du? Er dette et produkt som kunne være av interesse? Legg gjerne igjen en kommentar!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.