fbpx

Montblanc 1858 Heritage Split Second Chronograph

Noe av problemet til Montblanc som klokkeprodusent har nok vært at mange, herunder nordmenn, forbinder merket med dyre penner og høykvalitets skinnprodukter fremfor dyre ur. De senere år har imidlertid tydelig vist at de ønsker å endre dette inntrykket, og de fremstår nå mer og mer som en hardtsatsende produsent som leverer på mange viktige punkter. Møt Montblanc 1858 Heritage Split Second Chronograph.

Under SIHH 2018 kom Montblanc ut med en «ny» 1858-kolleksjon, hvor eventyr og reise var viktige ingredienser hva både design og bruksområde angikk. Kanskje mest interessant var 1858 Geosphere som ble en skikkelig snakkis utover fjoråret, med mye god og positiv omtale.

For SIHH 2019 fortsatte Montblanc oppdateringen av 1858-kolleksjonen, hvor essensen kanskje hovedsakelig er av det kosmetiske slaget. Men, under årets messe fikk denne kolleksjonen også et nytt tilskudd i form av 1858 Heritage Split Second Chronograph (rattrapante / dobbel kronograf). Et svært avansert ur hvor god valuta for pengene på ny ble et tema. God valuta for pengene har for øvrig vært litt gjennomgående for flere produsenter, kanskje spesielt i mellomklassen, hvor utviklingen definitivt har gått i en retning som kommer oss forbrukere til gode.

Annonse

Montblanc 1858 Split Second Chronograph Bronze 
Som navnet tilsier inneholder urkassen bronse. Et materiale som stadig virker å bre om seg også innen klokkeproduksjon. Mitt umiddelbare spørsmål i den sammenheng var; hva skjer over tid med denne legeringen all den tid bronse faktisk kan bli grønn? Svaret er at Montblanc har laget en legering (iblandet aluminium) som vil gjøre kassen mørkere brun ettersom den utsettes for oksidering/patinering. Dette er ingen stor overraskelse, og noe man ser at også andre produsenter har funnet lignende løsninger på.

Resultatet, helt uten patina, er i alle fall blitt ganske så bra, hvor man fort  kan finne på å sammenligne dette urets utseende med de som har en urkasse utført i edelt metall. Gløden og kvalitetsfølelsen i kassen er kanskje ikke helt den samme, men her finner vi en virkelig bra finish hvor både børstet og polerte overflater skaper gode kontraster. Viktige designmessige detaljer!

Urkassens størrelse er ikke mindre enn 44 millimeter i diameter og 14.5 millimeter i høyden. Dette volumet kommer selvfølgelig som en direkte konsekvens av urverkets størrelse. I dette tilfellet er urverket basert på Minerva kaliber 17-29, som er et urverk opprinnelig laget for et lommeur fra 1929. Nettopp Montblanc sin tilgang på Minerva sine urverk, noe de for øvrig har hatt siden 2006, har selvfølgelig vært en vital faktor i Montblanc sin satsing på å etablere seg som en seriøs aktør innen klokkeproduksjon av høy klasse. For det er nettopp det Montblanc har gjort denne gangen. De har levert et solid bidrag for å kunne bli innlemmet i det gode selskap. Dette uret er et svært avansert ur som ikke nødvendigvis er like enkelt å få til – i alle fall til denne prisen.

Noe av det første man legger merke til er at kronografen bare har en knapp, eller er en «monopusher» om du vil. Dette øker naturligvis vanskelighetsgraden med tanke på utvikling og produksjon. Kronografen fungerer ved at en trykkerintegrert i krona styrer start, stop og reset funksjonene, mens en knapp plassert klokken to styrer spilt-funksjonen. Den sorte skiva har en mengde detaljer, uten at jeg ville kalle den rotete. Langs ytterringen av skiva finner vi skala (telemetric) for minutter og sekunder. Designet på tachymeterskalaen er kanskje noe uvanlig der den slanger seg inn mot senter av skiva i gjentatte sirkler.

Både timemarkørene og visere er utstyrt med beige SuperLuminova som, ifølge produsent, skal være med å gi et vintage uttrykk. Skiva har to underskiver hvor den ene viser kronografens totale tid, mens den andre er urets sekundviser. Splitfunksjonen gjør selvfølgelig slik at vi finner to sentrale kronografvisere som viser sekunder.

Urverket
Urverket som sitter i dette uret er manuelt og skal altså trekkes for hånd. Dette verket er ganske så likt med det som sitter i andre kronografutgaver av 1858, men med splitfunksjonen bygd på. Kraftreserven er oppgitt til å være 50 timer og urverket består av 262 komponenter. Vi nevnte så vidt at urkassen har fått en bra finish, og det samme gjelder også urverket. Innsynet er for øvrig sikret gjennom safirglass på baksiden, og der kan en altså nyte både børstet/matte og blankpolerte overflater i et urverk som i seg selv er ganske så pent å se på.

Her er imidlertid ikke bare finish av høy kvalitet, også selve det arkitektoniske gjør dette meget vakkert å se på. Her må Montblanc nok en gang få designmessig skryt for urkassen og muligheten til at safirglasset på baksiden er gjort så stort som det er. Urverket er som nevnt basert på et verk fra 1929 som satt i et lommeur. Dette sammen med påbyggingsmodulen til splitfunksjonen gjør urverket både stort og høyt. De vitale mål på verket er oppgitt til å være 38.4 millimeter i diameter og 8.13 millimeter i høyden.

Og her kommer kompromisset Montblanc har vært nødt til å gjøre med dette uret frem. Sammenhengen mellom størrelse og pris, og det hele er egentlig ganske så logisk. Å skulle utvikle et tilsvarende urverk som er mindre i volum er helt klart mulig, men er mye mer krevende og ville utvilsomt gjort uret mye dyrere. Montblanc har altså måttet gå opp i størrelse for å kunne tilby oss forbrukere dette til den aktuelle prisen. For noen vil dette være en faktor som gjør dette uret uaktuelt, for størrelsen er utvilsomt substansiell. Montblanc har selvfølgelig forsøkt å gjøre designmessige grep med urkassen for å bøte på dette, men dette er og blir en stor klokke!

Om de har lyktes nok må man nesten se når man har uret på egen arm. Glem imidlertid ikke i denne betraktningen at både verket og uret som helhet som nevnt holder veldig høy kvalitet. Mange sammenligner faktisk kvaliteten i disse urverkene med dem som leveres av de som blir sett på som de ypperste i industrien.

Klokken er sterkt limitert og kun 100 eksemplarer vil bli tilgjengelig. Oppgitt pris er 32.500 € (inkl. skatt), så om din lokale forhandler kan skaffe en vil jeg regne med en pris i overkant av 300.000 norske kroner.

Mer om Montblanc på de offisielle nettsidene!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.