fbpx

Vacheron Constantin – Traditionnelle Manual-Winding Collection Excellence Platine

Vi har sagt det før; på de store messene må selv de store produsentene sloss om rampelyset i et herlig kaos hvor alt skjer på en gang. Dette fører til at tidspunkt for ulike lanseringer selvfølgelig blir valgt med stor omhu. De påfølgende ukene, når lyset er slukket og støvet har lagt seg, trer andre godbiter frem i rampelyset. Vacheron Constantin (VC) har nå gitt oss en slik liten godbit, hvor diskret håndverk og gode tradisjoner står i fokus. 

I 2006 kom Vacheron Constantin med en kolleksjon hvor de, i følge seg selv, hyller den posisjon platina har som edelt metall innen «haute horologie». Essensen i denne kolleksjonen er nettopp at alt som kan lages av platina er nettopp det, noe som gjenspeiles i navnet «Collection Excellence Platine», og alle ur i denne kolleksjonen er limiterte utgaver.

Denne nykommeren, med navnet «Traditionelle Manual-Winding – Collection Excellence Platine», er limitert til 75 nummererte utgaver. Bort i mot alle deler som det er mulig å utforme i platina, herunder urkasse, krone, skive og spenne, er laget i det edle metallet. Til og med tråden som er brukt til å sy remmen er iblandet platina. Unntaket er timemarkørene, visere og malteserkorset som er utført i polert hvitt gull.

Annonse

Understated
Selskapet gjør et poeng av å fortelle oss at dette er enkel, elegant og ikke minst diskré luksus. «Understated» er ordet de bruker. Fra tid til annen kjenner jeg en uggen voksende klump i halsen (gjerne ispedd påfølgende smågulp) når jeg leser enkelte reklameannonser fra ulike produsenter, men denne gangen er jeg tilbøyelig til å være enig med noe av det reklameteksten til Vacheron Constantin sier.

Førsteinntrykket av dette uret er at skiva er småkjedelig, men det endret seg raskt når man skjønner hva dette er.  Skiva har en kornete eller «sandblåst» overflate hvor de polerte timemarkørene og malteserkorset skaper gode kontraster som gir liv. Time- og minuttviseren er vinklet i lengderetningen (fasettslipte) på en måte som gjør at de reflekterer lyset med «en mørk og en lys side» når man ser på skiva. En egen underskive for sekundene er plassert mellom senter og klokken seks, hvor sekundviseren har en blåfarge som gir en ganske markant kontrast til resten av skiven. Mellom klokken fire og fem har Vacheron Constantin plassert betegnelsen for platina, Pt950.

Urkassen er på behagelige 38 millimeter i diameter, med en høyde på tilsvarende beskjedne 7.77 millimeter. På innsiden finner vi VC sitt eget urverk i form av kaliber 4400 AS, med en oppgitt kraftreserve på respektable 65 timer. Som navnet indikerer skal uret trekkes for hånd. Innsynet til urverket er sikret gjennom safirglasset på baksiden, noe som gjør at en kan beundre håndfinsjierte detaljer. På baksiden finner man foruten «Genéva Seal» også en nummerering av hvilket nummer i rekken av de 75 akkurat ditt ur er (ønsketenkning).

Tanker..
Jeg innrømmer det glatt. Jeg synes dette uret er fantastisk kult. Det representerer en sterk nedtoning av det fantastiske håndverket dette faktisk er. De som vet de vet, og resten trenger ikke vite noe. Dette er et rent og klassisk utseende i en veldig tradisjonell innpakning, utstyrt med et tradisjonelt urverk. Ingen overdrivelser, ingen fantastisk ny teknologi som skal drive oss inn i verken neste døgn eller neste årtusen. Dette er rett og slett bare en fantastisk flott klokke, med en herlig X-faktor.

Vacheron Constantin kunne nok lett gått rett i egen felle her og tenkt at en kolleksjon som hedrer edelt metall må utstyres med det fremste man har å by på teknologisk sett, men det har de altså ikke gjort. Denne klokkens design og urverk kunne (selvfølgelig med noen moderne unntak) vært i en 100 år gammel klokke. Riktignok har dette blitt en veldig dyr klokke, men igjen, vi snakker om et ur i det kanskje edleste metall, produsert av en meget respektert produsent. Prisen i Norge er satt til 37.400€ eller rundt 385.000 kroner med dagens kurs.

I kanskje 99 av 100 tilfeller når jeg ser et «enkelt» designet dressur til i underkant av 400.000 kroner tenker jeg; jada pen klokke, bra håndverk, fin finish og så videre, men med en klar tanke om at dersom jeg skulle brukt så mange penger på en klokke ville jeg absolutt ikke kjøpt den. Det gjør jeg absolutt ikke i dette tilfellet.

Når det er sagt, så finner vi andre ur med store komplikasjoner i «Collection Excellence Platine», både ulike kalendere og en world-timer. Dette uret finnes også utført i flere ulike varianter, uten bruk platina, da plassert i den «vanlige» Traditionelle kolleksjonen. Det kan nok være et mer oppnåelig alternativ for de fleste av oss?

Mer på de offisielle nettsidene til Vacheron Constantin!

Fakta
Modell / Referanse: Vacheron Constantin – Traditionnelle Manual-Winding Collection Excellence Platine – Ref: 82172/000P-B527 (limitert til 75 eksemplarer)
Skive:
Platina (Såndblåst finish) – Markører i hvitt gull
Urkasse: 
38 millimeter (diameter) – 7.77 millimeter (høyde) – Platina – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 30 meter
Urverk:
VC Caliber 4400 AS – Manuelt opptrekkbart – 127 deler – 21 juveler – 4 Hz – 65 timer gangreserve – Hallmark of Genéva
Lenke/reim: 
Mørk blå skinnrem av alligator – Spenne i Platina
Veilende pris: 
Ca. 385.000 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.