fbpx

Sekunder i fokus – A. Lange & Söhne «Richard Lange Jumping Seconds»

Oppdelingen av døgnet i 24 timer, timer i 60 minutter og minutter i 60 sekunder er hundrevis av år gammel. Mens de aller fleste klokker også har standarisert seg med tidsvisning av timer og minutter, er det den minste måleenheten, sekundene som står i fokus på Langes «Richard Lange Jumping Seconds».

Allerede ved første øyekast vil man se at skiven på A. Lange & Söhnes «Richard Lange Jumping Seconds» skiller seg fra de fleste klokker med analog visning. Her er det sekundviseren som er i fokus og som vises med den største av de i alt tre underskivene (subdials) som er å finne på klokken. At man har skilt ut sekundviseren i en egen underskive er sånn sett ikke noen revolusjon, men at man samtidig har sekundviseren i hovedfokus, samt skilt time og minuttviseren i hver sine underskiver gjør det hele langt mer spesielt.

Navnet «Jumping Seconds» avslører også noe om hvordan sekundviseren oppfører seg. De fleste som har stiftet bekjentskap med mekaniske klokker, har lagt merke til at sekundviseren nærmest «flyter» over skiven, fremfor å «hoppe» fra sekund til sekund som er vanlig på batteridrevne ur. På denne klokken fra Lange har man derimot laget et urverk som gjør at sekundviseren beveger seg i 60 små hopp pr. minutt. Dette er vanskelig å få til på et mekanisk urverk og krever en «lagring av energi» som deretter frigjøres hvert sekund, fremfor den flytende sekundviseren som beveges direkte av frekvensen på urverket.

Annonse

At man har skilt time og minuttviseren i egne underskiver, gjør også at man må lese tiden på en annen måte enn man er vant til. Timeviseren er plassert på venstre side, mens minuttene leses av på den høyre underskiven. Det er utvilsomt en uvant måte å lese klokken på, som nok tar litt tid å venne seg til.

Klokken leveres i en urkasse i «pink gold» som måler 39.9 millimeter og har en høyde på 10.6 millimeter. Dette gjør nok at klokken bærer pent på armen uten og føles for stor. Klokken leveres på en brun skinnreim med spenne også i gull.

Urverk og spesielle funksjoner
Det er ingen tvil om at det er de hoppende sekundene som er den tekniske finessen som her vises frem. Dette gjøres av Langes egenutviklede urverk L094.1 som man har fullt innsyn til gjennom safirglasset på baksiden av klokken. Dette er et mekanisk opptrekkbart urverk, og Lange har valgt en litt utradisjonell måte å vise den 42-timer lange gangreserven på. Nesten nederst på skiven, i overgangen mellom de tre underskivene, er det en liten trekant. Denne skifter farge fra nøytral hvit til rød når gangreserven i urverket kommer lavere enn 10 timer.

En annen, spesiell funksjon, som Lange har patentert i dette urverket, er en nullstilling av sekundviseren (rett opp) om man trekker ut kronen. Dette gjør at man kan stille klokken svært nøyaktig på en enkel måte, og er noe man svært sjelden ser på mekaniske urverk.

Utgaver og priser
A. Lange & Söhnes «Richard Lange Jumping Seconds» er ikke helt ny, da den ble lansert i fjor i platinum i en limitert serie på 100 ur. Årets introduksjon i «pink gold» er således en ny versjon av fjorårets klokke, men da i nytt kassemateriale og med et ganske annerledes visuelt uttrykk pga. dette. Også årets utgave er limitert til 100 eksemplarer.

Utgaven i platinum hadde en utsalgspris på €78.000, altså rundt 750.000 norske kroner. Årets utgave i gull har fått en veiledende pris på rundt 620.000 kroner omregnet til norsk kurs, altså som forventet noe lavere enn utgaven i platinum.

Avsluttende tanker
Richard Lange Jumping Seconds er utvilsomt en spesiell klokke. Her viser Lange frem avansert urmakeri like mye som en praktisk klokke. Tidsvisningen vil nok mange finne litt for spesiell, men utførelse, estetikk og finish virker å holde vante høye klasse som man forventer å finne fra A. Lange & Söhne.

For mange er den flytende sekundviseren nærmest symbolet på en mekanisk klokke og sånn sett er en hoppende sekundviser noe mange i utgangspunktet «ikke vil ha». Nå er ikke klokker fra Lange verken dagligdagse å se, og det er nok et klokkemerke som i stor grad er forbeholdt kjennere og klokkeentusiaster, så også denne klokken. Så potensielle eiere vil nok være mer enn bevisst på hva de bærer på armen og sannsynligvis beundre den hoppende sekundviseren og mekanikken som ligger bak.

Lange sine klokker er dyre, noe som allerede begrenser kjøpemassen på det norske markedet. Denne utgaven er både spesiell og kostbar også sammenlignet med andre modeller fra merket, noe jeg tror kanskje vil gjøre denne til en sjelden sak å se på norske håndledd. Men de som liker designet og mekanikken, vil få en fantastisk og spesiell klokke, hvor mekanikk og håndverk er helt i eliteklassen!

Du finner mer informasjon om klokken på de offisielle nettsidene til A. Lange & Söhne!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.