fbpx

Chopard “Alpine Eagle”

Om man som produsent titter raskt rundt seg i klokkeverdenen og ønsker en “quick fix” for å selge mer klokke virker løsningen å ligge åpent i dagen – luksussportsklokker med 70-tallsinspirasjon! Nå har Chopard tatt en litt løselig titt bakover i eget arkiv og “oppdatert” sin St. Moritz-modell med elementer som virker veldig kjente. Resultatet er Alpine Eagle!

Chopard “Alpine Eagle” 41 mm

Nå høres kanskje ingressen litt negativ ut, og det stemmer til en viss grad, selv om Chopard kanskje havner unødvendig hardt i kryssilden her. For man blir unektelig litt overrasket / matt / betenkt (stryk det som ikke passer) av at klokkebransjen er så presset at alle forsøker seg på samme gulloppskrift – som de senere årene har fungert så alt for godt for merker som Patek Philippe, Audemars Piguet og en hel haug andre. Sportsklokker (av typen luksussportsklokker), gjerne designet av Gerald Genta og med inspirasjon fra havet, med integrerte lenker og med klare linjer til 1970-tallet. Med etterspørsel og ventelister som er tragikomiske, ser andre merker at det kan være markedsandeler å sikre seg, og senest ut var Bell & Ross for kun uker siden med sin nye BR 05. Fra før er en bråte merker allerede tilstede med sine tolkninger, fra billige til dyre og nå vil Chopard (igjen) være med på leken!

Annonse

Når Chopard nå lanserer den nye kolleksjonen “Alpine Eagle” viser de til sin egen historiske modell St. Moritz. Dette var (visstnok) en stor suksess for selskapet og modellen var i salg gjennom hele 80-tallet og til midten av 90-tallet. Og ser man på den klassiske modellen vil man definitivt kunne se noen familietrekk, men det blir samtidig tydelig at Chopard har tilpasset klokken til det “moderne markedet”, ved å gi den et utseende som minner mye om mange av de andre bestselgerne der ute. Så mye at jeg nesten (men bare nesten) er fristet til å si at den historiske knytningen mest er en litt god unnskyldning for å kunne være med å spille ball. For det mest karakteristiske fra St. Moritz (bezelringen) er erstattet med en langt enklere variant – som kanskje også er enklere å like for de fleste? Samtidig klarer de kanskje å balansere nok til at dette står på egne ben? Blant annet er lenken tro mot sitt opphav med sine små polerte senterledd som går helt inn til bezelen.

Klassiske reklamer for Chopard St. Moritz

Ved første øyekast ser man nettopp at den en gang så karakteristiske bezelringen har fått en kraftig forenkling i sitt design. Skruehodene er fortsatt tilstede, men har blitt trukket inn som en del av bezelringen, fremfor å ligge nærmest utenpå som på St. Moritz. Sporene i skruene virker ved første øyekast litt usymmetrisk (som vi jo også kjenner fra andre klokker i segmentet), men ved nærmere undersøkelse kan man se at de ligger i sirkel, likt som skiven. Og skivene i seg selv har et røft nærmest steinete design som skal vise til irisen på en ørn, og derav navnet på klokken.

Ved lansering kommer klokkene i to forskjellige størrelser, henholdsvis 41 og 36 millimeter, begge med egenproduserte automatiske urverk i form av 01.01-C i storebror og 09.01-C i lillebror/søster. Urverkene skilles av en noe høyere frekvens og gangreserve på 01.01-C (4Hz og 60 timer) mot 01.01-C hvor balansehjulet svinger på 3.5 Hz og kun skilter med 42 timer gangreserve. 01.01-C har i tillegg dato, som Chopard har plassert mellom klokken fire og fem. Begge urverkene er COSC-sertifiserte. Ettersom dette er en helt ny familie kommer det totalt ti referanser med en gang, hvorav tre av 41 millimeteren og sju av 36 millimeteren – mange av de i two-tone med roségull og med edle stener.

Alpine Eagle – Alle referanser

Chopard gjør selv et poeng ut av at de fokuserer på å benytte gull som er “etisk” utvunnet. Jeg vet ikke helt hva som ligger bak, men Chopard gjør trolig en innsats for å sikre at det edle metallet ikke stammer fra miner med dårlige vilkår for arbeidere osv. Et annet poeng er bruken av en ny stållegering som man har gitt navnet “Lucent Steel A223”. Denne består først og fremst delvis av gjenvunnet stål, men skal i tillegg være hardere og dermed mer motstandsdyktig sammenlignet med konvensjonelt stål. Chopard bruker en kombinasjon av børstet og polerte flater på både kasse og lenke, og alle klokkene er alle vanntette til 100 meter.

Førsteinntrykk
Jeg fikk tilfeldigvis tatt en nærmere titt på disse da jeg var i Genéve tidligere denne uken, og la meg si det med en gang: skivene på disse er helt rå! Faktisk skal jeg gå så langt å si at klokkene i seg selv er ganske tiltrekkende som helhet og er rett og slett meget godt gjennomført fra sveitserne. Det er liksom lite å utsette på både kvalitetsfølelse og design (smak og behag skal sies), samtidig som tanken om at dette ligner på mye annet på markedet unektelig er tilstede. Og det er kanskje ikke galt å gå litt for en litt sikker oppskrift? De balanserer unektelig på en knivsegg, men faller ned på riktig side, tror jeg…

Thune er eneste norske forhandler (takk Jon Henrik for påminnelsen) og prisene ser ut til å starte rett nord for 100.000 norske kroner!

Mer på nettsidene til Chopard!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.