fbpx

Vacheron Constantin «Historiques Cornes de Vache 1955» i stål!

Vacheron Constantin (VC) har de siste årene gjort noen grep som for oss entusiaster unektelig har vært av det velkomne slaget. Flere og flere modeller og kolleksjoner blir tilgjengelig uten at edelt metall utgjør en stor kostnadsdrivende ramme og sist ut i rekken – «Cornes de Vache Chronograph» i stål!

Vacheron Constantin Historiques «Cornes de Vache 1955»

For mange norske håndledd har Vacheron Constantin kanskje vært best kjent for sin Overseas-kolleksjon de siste par årene, hvor nettopp stålmodellene er de som er mest populære og det man ser mest av. Dette er så absolutt sporty og flotte klokker, men jeg føler at Vacheron Constantin virker å ha et noe uutnyttet potensiale til å nå større kjøpergrupper her hjemme med det de virkelig kan – elegante ur, gjerne med komplikasjoner. Kanskje er de enige, for selskapet øker nå tilgjengeligheten (i alle fall prismessig) på flere av sine ur som er av det mer teknisk kompliserte slaget.

Annonse

Mange av oss fikk opp øyene for denne «trenden» for to år siden da Vacheron Constantin introduserte en helt ny familie – Fiftysix, hvor man vel ikke tar for hardt i når man sier at stål var driveren i kolleksjonen. Spesielt den enkleste utgaven ble omtalt som en innstegsmodell for en yngre kjøpegruppe enn den VC tradisjonelt har henvendt seg til.

I en svært konservativ bransje er nok det å bytte ut edelt metall med stål i kompliserte ur kanskje mer kontroversielt enn man skulle anta. Det er selvfølgelig noen opplagte fordeler med stål, som større motstandskraft mot slitasje, produksjon, mindre kostnad og lavere vekt, men det er for mange likevel uvanlig og dermed kontroversielt å ikke skulle bruke edelt metall i ur av denne klassen. Det er derfor vanskelig å tolke dette som noe annet enn et strategisk bevisst valg, hvor målet nok er såpass enkelt som et ønske om å selge flere klokker. Bakdelen er at noen vil mene at Vacheron Constantin (og andre som tar lignende valg) mister noe av sin eksklusivitet gjennom prosessen.

Paradoksalt nok er det heller ikke gitt at dette reelt øker tilgjengeligheten, og noen ganger heller det motsatte. Tanken er nok likevel å øke tilgjengeligheten på klokken og skape en bredere appell hos til dels nye kundegrupper?

Vacheron Constantin Historiques «Cornes de Vache 1955»
Fritt oversatt til norsk betyr «Cornes de Vache» kuhorn, og er opprinnelig et kallenavn blant samlere. Det klinger definitivt bedre på fransk, men navnet henspeiler på remfestene (lugsene) som har form etter kuhorn (eller dråper som noen velger å kalle dem). Som det fulle navnet tilsier er dette en re-tolkning av Vacheron Constantin ref. 6087 som kom ut første gang i 1955. Denne dukket så på ny opp i 2015, da i edelt metall (platina) og den ble innlemmet i «Historiques»-serien, før den i 2016 kom i rødt gull og som gjør denne til nummer tre i den moderne rekken.

De som er godt inne i historien vet sikkert også at årets utgave ikke er den aller første i stål. Det ble nemlig produsert en limitert versjon (36 utgaver) i stål i 2017 for HODINKEE, men nå er altså stålutgaven tilgjengelig i en serieprodusert versjon.

Dagens versjon er for øvrig veldig tro mot originalen hva mål, design og funksjon angår. Sett med 1955-øyne var nok dette uret utstyrt med en veldig klassisk urkasse, men med veldig uvanlige horn som nok skilte den fra «massene» også den gang.

Originalen (ref. 6087) og nyutgivelsen

På innsiden sitter et in-house produsert kaliber 1142, opprinnelig basert på et (ikke helt unaturlig) Lemania verk. Kvaliteten til Lemania på 50-tallet kjenner de fleste av oss til blant annet gjennom noen turer til og rundt månen. Dagens versjon av urverket, som man for øvrig kan se gjennom safirglass på urets bakside bærer nærmest selvfølgelig «Hallmark of Geneva». Verket skal trekkes for hånd, med en gangreserve på 48 timer, og er vanntett til 30 meter, uten at jeg ville anbefalt det selv. Men Cornes de Vache var faktisk i 1955 Vacheron Constantins første vanntette kronograf.

Tilgjengelighet
Som vi har vært inne på vil denne prismessig legge seg forholdsvis langt under versjonene i edelt metall. Kapasitetsmessige begrensninger gjør kanskje likevel at denne, til tross for at den ikke er limitert, ikke blir produsert i så mange eksemplarer i året. Det blir spennende å se om og når den treffer norske butikkhyller, og om stålet vil forsvinne i samme tempo som sportsmodeller i stål virker å gjøre om dagen!

Det er Urmaker Bjerke som for tiden er eneste forhandler av Vacheron Constantin i Norge, og gitt at internasjonale priser blir noenlunde gjeldende vil denne herligheten havne på rett under 450.000 norske kroner!

Mer på nettsidene til Vacheron Constantin!

Fakta
Modell / Referanse: Vacheron Constantin Historiques Cornes de Vache 1955 – Ref: 5000H/000A-B582
Skive:
Sølvfarget med hvit indre ring – 2 underskiver
Urkasse: 
38.5 millimeter (diameter) – 10.9 millimeter (høyde) – Rustfritt Stål – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 30 meter
Urverk:
Vacheron Constantin Caliber 1142 – Manuelt opptrekkbart – 164 deler – 21 juveler – 48 timer gangreserve
Lenke/reim: 
Mørk brun skinnreim – Spenne i rustfritt stål
Veilende pris: 
~ 450.000 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.