fbpx

Urmaker Lian ferdig med nytt verksted!

Helhetsopplevelse virker å ha blitt et stadig viktigere ord for produsentene av klokker i luksussegmentet, med konsekvensen at vi i Norge (og verden forøvrig) har fått færre utsalgssteder for flere av prestisjemerkene. De butikkene som blir igjen virker derimot å satse tungt på at kvaliteten skal bli enda høyere og i tråd med kravene som stilles, og nå har Urmaker Håkon Lian ferdigstilt sitt nye verksted i Trondheim!

Verkstedet – Urmaker Håkon Lian

De som har fulgt oss her på nettsiden har trolig fått med seg trenden for lengst; Premiummerker som høyner kravene og faser ut forhandlere som ikke klarer å tilfredsstille kravene eller som av andre årsaker ikke passer med merkets strategi. Som verdens desidert største luksusmerke er det naturlig å trekke frem Rolex i denne sammenhengen, og bare det siste halvannet året har vi mistet tre utsalgssteder i Norge, og hvor én av forhandlerne, Urmaker Jørgensen i Tromsø, har stengt butikken for godt. En utvikling som på mange måter står i sterk kontrast med det som virker å være en stadig økende interesse for dyre mekaniske klokker, men som likevel nok er både naturlig og forventet.

Annonse

Forhandlerne som blir igjen virker derimot å satse tungt på både butikken i seg selv, og kanskje like viktig; serviceavdelingen. Bare den siste tiden har vi sett at Lervik Ur i Haugesund og Askeland Ur & Diamanter i Stavanger har pusset opp verkstedene sine, og Urmaker Lian i Trondheim var også nå i vår ferdig med sin oppgradering. Et arbeid som ble påbegynt sommeren 2018 og som er en investering som gjør at man kan fortsette å ta i mot klokker fra Rolex og andre aktører i luksusmarkedet, forhåpentligvis i mange år fremover.

Besøk hos Lian
Tidligere i sommer var jeg i Trondheim og tok turen innom Urmaker Lian. En forretning som har en rekke eksklusive merker som Rolex, Tudor, Breitling, TAG Heuer og Omega i sitt sortiment, og som nylig også hentet inn tyske NOMOS Glashütte. Det var et svært hyggelig besøk hvor jeg var heldig å få en omvisning i de nye verkstedlokalene av urmaker Andreas Langnes. Det oppussede verkstedet er lokalisert under selve butikken i sentrum av Trondheim og Langnes kunne fortelle at både lokalet og (ikke minst) verktøy og maskiner var en solid oppgradering fra det man hadde tidligere. – Her er det nye og større benker, bedre lys og et godt inneklima for urmakeren. Verkstedet består av tre deler: et velutstyrt arbeidsrom med avanserte måleinstrumenter, et lydisolert poleringsrom og et rom for rengjøring av klokker, kunne Langnes fortelle.

Verkstedet – Urmaker Håkon Lian

Med den stadig økende klokkeinteressen i Norge, er det også blitt et større behov for reparasjon og service på klokker. Etter strenge krav til verksted fra Rolex, har Urmaker Håkon Lian i Trondheim endelig ferdigstilt et helt nytt verksted med Rolex-sertifiserte verktøy og apparater – Urmaker Lian

I blant de nye apparatene er et «fathometer» som brukes til å måle vanntetthet av klokker ned til 1220 meter, og som dermed gir urmakerne mulighet til å teste for eksempel Rolex Sea-Dweller. En ny kondenstester som både varmer og kjøler klokken er på plass, også denne utviklet av Rolex, og gjør at urmakerne kan undersøke etter fukt i kassen. Det har også blitt investert i et lysmikroskop der urmakeren kan inspisere små deler på detaljnivå og samtidig etterkontrollere arbeidet sitt. Et svært nyttig verktøy ved blant annet oljing av ganghjul blir jeg forklart.

Verkstedet – Urmaker Håkon Lian

– Med et helt ferskt verksted er det en ny hverdag å komme på jobb om morgenen. Alt er mer effektivt og man får gjort unna flere reparasjoner fortsetter Langnes, som også understreker at mer plass gjør det enklere å organisere alle smådelene til ethvert urverk. – Alle urmakere har sin egen måte å jobbe og organisere ting på og her har de frihet til å sette sitt preg på ting slik at de kan jobbe mer effektivt.

Avsluttende tanker
Som klokkenerd er det alltid moro å komme tett på mekanikken og selve faget som ligger bak disse mekaniske små underverkene. Det er derfor både interessant og lærerrikt å få en omvisning i lokalene av kyndige fagfolk og se hvordan urmakerne gjør jobben sin, for selv om man er entusiast er jeg svært langt fra noen urmaker selv. Det er nettopp slik besøk som er med å gjøre at fascinasjonen og gleden med mekaniske ur faktisk er så stor som den er!

At tre forhandlere nærmest samtidig velger å utvide verkstedkapasiteten kan jo være litt tilfeldig, men jeg tror så absolutt at Rolex har ymtet frempå (eller vært helt direkte) i hva de forventer fra forhandlere som skal beholde merket. Å investere i verkstedet er en solid kostnad for de aktuelle butikkene, samtidig som det er positivt for både oss som kunder og urmakerne som arbeider der. Forhåpentligvis vil også disse oppgraderingene sikre at de få prestisjeforretningene for klokker vi har i landet består i mange år fremover!

Mer informasjon om butikken på de offisielle nettsidene!

Urmaker Håkon Lian har levert bilder og faktainformasjon til artikkelen. Alle meninger i artikkelen er forfatterens egne.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.