Reise og oppdagelse har alltid hatt en nær tilknytning til klokker og tid, så at mange av historiens mest ikoniske ur er myntet på de som beveger seg gjennom tidssoner er ganske naturlig. Worldtimer-klokker tar det enda noen skritt videre og gir brukeren mulighet til å følge tidssonene i hele verden samtidig – og nettopp det forsøker Omegas nyeste Aqua Terra Worldtimer å gjøre på en elegant og sofistikert måte!
Omega Seamaster Aqua Terra Worldtimer
Komplikasjoner (som er klokkesjargong for funksjoner i mekaniske urverk) kommer i mange former og fasonger. Noen praktiske og noen mer som en ren kuriositet (eller for å vise teknisk kompetanse) fra produsenten. En komplikasjon som mange likevel setter pris på, og faktisk benytter, er muligheten for å vise to tidssoner (GMT). Det gir oss som brukere en følelse av internasjonalitet og eventyrlyst, mens vi suser avgårde på ferie eller jobb til fjerne, eller ikke fullt så fjerne steder. En Worldtimer er på sett og vis en avansert utgave av mange standard GMT, som gjør oss i stand til å se nøyaktig tid gjennom 24 ulike tidssoner i verden, så også på denne nyheten fra Omega.
Vel, faktisk er ikke klokkemodellen i seg selv noen rykende fersk nyhet, for denne ble opprinnelig lansert som en limitert utgave i platina for å feire 15 år med Aqua Terra tilbake i 2017. Nytt av året er imidlertid flere ikke-limiterte varianter, herunder stålutgaven med blå skive som vi her stifter nærmere bekjentskap med. Oppskriften for 2019-utgavene er på mange måter helt lik, men nytt materiale på urkassen, ny skivefarge, ny gummirem og en helt ny og detaljrik jordklode gjør dette til en ganske annerledes klokke både på håndleddet og visuelt.
Omega Seamaster Aqua Terra Worldtimer – Blue
Stålutgaven beholder den 43 millimeter store og 13.5 millimeter høye urkassen fra den nå to år gamle platinavarianten. Mange vil nok tenke at det er ganske voksent, og det er på mange måter sant, men med en bezel som skråner innover blir ikke klokken like stor på håndleddet som man kanskje frykter. Også i ren vekt føles den overraskende lett, underbygget av remmen. Urkassen forøvrig kombinerer børstet og polert finish med vridde remfester som vi kjenner igjen fra et utall modeller i både Aqua Terra- og Speedmasterfamilien. Som seg hør og bør for en klokke i Aqua Terra-serien er også denne vanntett ned til 150 meter, selv uten skrukrone.
Jeg har ikke spesielt store håndledd, men fant likevel klokken behagelig og lett, selv om det selvsagt er en klokke som viser seg litt frem. Det skyldes både den fysiske størrelsen, men også alle detaljene og dybden i skiven som går igjen på mange av de siste års utgivelser fra Omega. Blant annet skråner den ytterste ringen med bynavn lett oppover, mens timemarkørene og viserne ligger betydelig høyere enn skiven forøvrig og gir masse lysspill med sine polerte flater. Både disse og viserne har Super-LumiNova for bedre lesbarhet, og høydeforskjellen gjør også at det å lese av tiden i lite lys er ganske enkelt.
Også de kjente linjene fra Aqua Terra-serien (som normalt imiterer dekket på en båt) er tilstede på skiven, men har nok nå hentet mesteparten av sin inspirasjon fra jordklodens lengdegrader, hvor 0-meridianen naturlig nok er i senter og indikerer London og Greenwich Mean Time. For anledningen er den engelske hovedstaden pyntet med rød skrift som eneste by, i likhet med tuppen på sekundviseren.
Og det er nettopp skiven, og da spesielt den sentrale delen, som er klokkens store stjerne. Jordkloden i midten er laget med det Omega omtaler som «laserablasjon», som i praksis vil si at man bruker laser for å gravere bort overflødig materiale og dermed lage den ganske flotte 3D-effekten man ser på land- og havområdene. Selve disken med jordkloden er forøvrig laget i rent titan og det gir den en helt spesiell og ru overflate. Her er det virkelig en herlig detaljrikdom og bruken av mørke og lysere farger gjør avbildningen både vakker og realistisk, og etter min mening enda flottere enn på den limiterte utgaven fra 2017.
Rundt jordkloden er en ring i «hesalite» inndelt i 24 timer som viser nåværende tid i verdensmetropolene og områdene som står langs ytterkanten. Destinasjonene i sølv bruker sommertid (+1), mens destinasjonene i blått ikke stiller klokka verken frem eller tilbake i sommermånedene. Ettersom denne er delt inn i et helt døgn kan du for eksempel enkelt også se om klokken er 10 på kvelden eller 10 på morgenen i Sydney, Tokyo eller hvor enn du er, skal eller bare må forholde deg til. Er du på reise selv og ønsker å bytte til lokal tid, gjør dette enkelt ved å trekke kronen ett hakk ut og stille timeviseren frem eller tilbake, helt uavhengig av alt annet. Tidssonen som normalt er aktuell for de aller fleste av oss her nord er markert med «Bienne» og ikke Paris eller andre storbyer som er i samme tidssone og som ofte brukes. Forklaringen er selvsagt at Omegas fabrikk ligger i nettopp Biel (tysk) / Bienne (fransk).
Rem
Omega har så absolutt presentert noen fantastisk behagelige remmer de senere årene og gummiremmen som følger med Aqua Terra Worldtimer er intet unntak. Sammen med foldespennen er den nydelig rundt håndleddet og føles både sporty og robust, og ikke halvgæern rent elegansemessig. Sart som jeg er skulle jeg imidlertid ønske at hullene stod enda litt tettere, eventuelt at man hadde en slags mikrojustering i spennen. Nå opplevde jeg at den var ørlite for stram på ett hull og ørlite for stor på neste.
Den mørke blåfargen på remmen kler klokken godt, men personlig ville jeg utelatt de lyseblå kontrastsømmene, selv om de henter sin fargeinspirasjon fra skiven. Dette blir pirk, men jeg føler rett og slett at sømmen fjerner litt av elegansen og blir litt for babyblå. Hva med kontrastsøm i lys grå/sølv istedet? Om du heller ønske lenke kan også dette leveres til klokken og bytte mellom de to er ganske uproblematisk og raskt.
Omega 8938
For å vise deg hele verdens tidssoner brukes Omegas eget Caliber 8938 som bygger på velkjente 8900 fra 2015 (som forsåvidt igjen bygger på 8500). 8900 var første urverk som mottok METAS-sertifiseringen og er et verk som brukes i en rekke modeller fra Omega, med gode tilbakemeldinger og resultater. 8938 har sånn sett et solid baseurverk som er blant de aller beste serieproduserte i dagens marked og som står seg godt mot ytre påkjenninger som støt og magnetisme.
Innsynet til urverket er velkjent om man har sett på en moderne Omega. Det betyr et maskinelt pent dekorert verk uten de kanskje helt store visuelle godbitene. Geneva Waves, som er bølgevarianten av Geneva Stripes, er omfattende benyttet både på rotoren og på platene forøvrig. Juvelene gir det hele et hint av farge, mens skruene, de to fjærhusene og selve balansehjulet er sorte i utførelsen.
Avsluttende tanker
Klokker med verdenstid blir nesten alltid litt rotete og full av informasjon på skiven, men det er liksom helt greit og slik det skal være. Selvsagt finner du unntak fra regelen, med Senator Cosmopolite fra Glashütte Original som et godt eksempel. Uansett, en skive med masse tekst har fort for å ødelegge hvor enkelt du klarer å lese det kanskje viktigste, nemlig lokalt klokkeslett. Med nevnte brede timemarkører og høydeforskjell på skive og visere er likevel dette ganske godt på denne klokken, og noe jeg verdsatte de dagene jeg brukte den. Også datoen klokken seks finner jeg praktisk og passende på en slik klokke, selv om den blir ganske liten og ligger ganske dypt fra glasset. At det likevel er mye som «foregår» på klokken er ingen overdrivelse, og jeg lar meg lett fascinere av spesielt jordkloden i midten.
Dette er neppe den første klokken mange kjøper seg, og kanskje heller ikke noe rent førstevalg som daglig «beater». Til det er den litt for elegant og polert, selv om Omega har utstyrt den med alt av tekniske egenskaper til å overleve å være nettopp det. Ærlig talt er det en klokke som er litt vanskelig å putte i bås, nettopp fordi det er en meget sporty, men samtidig elegant Worldtimer som garantert vil vekke ulike reaksjoner og følelser. Etter å ha tilbragt noen dager med den må jeg likevel si at det er et herlig lite kunstverk med masse sjarm – og som jeg ikke klarer å unngå å like!
Mer informasjon på de offisielle nettsidene til Omega!
Fakta Modell / Referanse: Omega Seamaster Aqua Terra Worldtimer – Ref: 220.12.43.22.03.001 Skive: Mørk blå – Roterende GMT-visning med 24 tidssoner – Dato – Jordklode i titan (laserablasjon) Urkasse: 43 millimeter (diameter) – 13.5 millimeter (høyde) – Rustfritt Stål – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 150 meter Urverk: Omega Caliber 8938 – Automatisk (selvtrekkende) – 25.200 vph – Co-Axial – 39 juveler – 60 timer gangreserve Lenke/reim: Blå gummirem med lyseblå kontrastsømmer – Foldespenne i stål Veilende pris: 81.500 norske kroner |
Grunnlegger og redaktør av Horae.no! Lidenskapelig interessert i armbåndsur og håndverket som ligger bak. Mangeårig klokkeentusiast, samler, jurymedlem i Watchstars og tidligere skribent for flere nettsider i kategorien livsstil og reise. Skriver nyheter, omtaler og kommer med sine meninger og innspill, med hovedfokus på det norske klokkemiljøet.