fbpx

Bulgari Octo Finissimo Chronograph GMT Automatic – Rekordenes tid var ikke forbi!

Vi har tidligere omtalt kappløpet om å lage verdens tynneste klokke innenfor flere ulike kategorier. Nå har det vært stille nesten et helt år, og mange tenkte kanskje at de fleste rekordene var spikret, i allefall for en stakket stund? En av hovedaktørene i kappløpet sa seg imidlertid ikke helt ferdig da Baselworld åpnet dørene. Møt verdens tynneste kronograf!

Flere produsenter har vært med på nevnte kappløp, men en av hovedaktørene har definitivt vært italienske Bulgari. Denne produsenten har kanskje ikke tradisjonelt hatt den største appellen i det norske markedet, men flere av oss ser med beundring på hva de faktisk har fått til siste årene, både teknologisk og faktisk også visuelt. Rent rekordmessig har ikke Bulgari alle rekordene på nåværende tidspunkt, for deres kanskje argeste konkurrent på området, Piaget, holder fortsatt et par, så kappløpet er vel neppe helt ferdig enda?!

Bulgari Octo Finissimo Chronograph GMT Automatic
Dette er den femte rekorden fra Bulgari innenfor temaet verdens tynneste klokke – det være seg tynneste automatiske klokke, verdens tynneste tourbillon, eller som i dette tilfellet: verdens tynneste kronograf, som for sikkerhets skyld også faktisk er utstyrt med en GMT-funksjon. Med en urkasse som måler smått utrolige 6,90 millimeter i høyden, hvor selve urverket, som altså er et automatisk urverk med kronograf, måler 3,90 millimeter blir dette nesten vanskelig å forstå. Man må også ta i betraktning at kronografen som kjent er en langt mer komplisert komplikasjon (funksjon) å utvikle enn utbredelsen av dem skulle tilsi.

Annonse

En ting er at det er imponerende å konstruere så tynne ur i ulike kategorier, men at det her handler om en kronograf gjør det i mine øyne ekstra imponerende. Selv om det tallmessig i antall millimeter ikke ser ut som denne kronografen er så voldsomt mye tynnere enn Piaget sin kronograf (som holdt den forrige rekorden), er nok reduksjonen atskillig vanskeligere, og således «større», enn man skulle tro.

Designmessig føyer Octo Finissimo Chronograph seg helt inn sammen med resten av Octo Finissimo klokkene. Det bekreftes fra Bulgari at de lager en hel kolleksjon av sine ultratynne klokker, så dette er ingen prototype, men en fullverdig produksjonsklar modell. Urkassen har, sammenlignet med den som er (kun!) automatisk, vokst med to millimeter i diameter til 42, og er utført i sandblåst titan. Urverket kan beundres gjennom glasset i baklokket og klokken er vanntett til 30 meter.

Dette uret er, for uten knapper til kronografen, utstyrt med en ekstra trykknapp klokken 9 som styrer GMT-funksjonen. Den ekstra tidssonen vises i en egen underskive, plassert klokken tre. Det er kanskje unødvendig å nevne, men Bulgari har laget dette urverket selv (BVL 318), og det leverer en kraftreserve på 55 timer. Rotoren er av den «perifere» typen, produsert i platina, som ikke er plassert på toppen av urverket, men som ligger som en sirkel rundt. Dette sparer selvsagt viktige millimeter i høyden, selv om det bidrar til å bygge noe mer i diameter.

Avsluttende tanker 
Dette er intet mindre enn svært imponerende urmakerkunst. Jeg har tidligere prøvd en av de ultratynne Octo Finissimo-klokkene på armen og både teknisk og ikke minst utseendemessig holder dette (overraskende) høy klasse. Man kan bli kanskje tro at dette er så tynt at det nesten forsvinner, men jeg opplever at det ikke gjør det, mye på grunn av det skarpe designet. Uret både ser og føles bra ut på armen, med en definitiv tilstedeværelse.

Det blir spennende å se om kappløpet fortsetter og hvor lenge man skal holde på før ting begynner å bli (enda mer) upraktisk smått. På et eller annet tidspunkt når man nok en metning, og jeg tror kanskje sluttbrukeren mettes før produsentene? Til slutt kan det bli for mye av det gode, men enda er det kult å se hva Bulgari og de andre faktisk får til!

Norsk pris er ikke klar, men internasjonalt havner denne på 17.600$, eller om lag 160.000 kroner.

Mer informasjon på de offisielle nettsidene til Bulgari!

Fakta
Modell / Referanse: Bulgari Octo Finissimo Chronograph GMT Automatic – Ref: 103068
Skive:
Såndblåst titan – 3 underskiver
Urkasse: 
42 millimeter (diameter) – 6.9 millimeter (høyde) – Titan – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 30 meter
Urverk:
Bulgari Caliber BVL 318 – Automatisk (selvtrekkende) – Kronograf – GMT – Perifér rotor – 55 timer gangreserve
Lenke/reim: 
Lenke i såndblåst titan
Veilende pris: 
Ukjent. Internasjonal pris 17.600$ ~ 160.000 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.