fbpx

En «astronomisk» kveld med Omega!

Når klokkemerker inviterer til ulike pressearrangementer kan det være enorme forskjeller på hva du har i vente. Fra det nær tragikomiske til det ganske storslåtte. Mandagskvelden jeg tilbragte med Omega i København var av sistnevnte variant og sånn sett stod kvelden i stil med begivenheten vi egentlig feiret – månelandingen for 50 år siden!

50th Anniversary – Moonlanding – Omega Speedmaster

De som har lest artiklene mine her på nettsiden vet at jeg ikke alltid strør rundt meg med superlativer når det kommer til Omega og deres markedsstrategi. Kanskje spesielt antallet limiterte Speedmastere har høstet lett kritikk, og spesialutgavene som er lansert i anledning Apollo 11’s landing på månen for 50 år siden har heller ikke høstet ensidig positiv omtale fra undertegnede. Når det er sagt virker begge spesialmodellene å treffe godt i markedet, også utenfor «vanlige» klokkekretser, og på armen har begge klokkene mange kvaliteter som imponerer. Spesielt gullvarianten må jeg si har vært en positiv overraskelse etter å ha studert den nøye ved noen anledninger, og den er utvilsomt et smykke.

Annonse

At Omega har lagt ned mye arbeid i sin Speedmaster-arv siden NASA valgte de som offisiell klokke er ingen overdrivelse. Moonwatch. Smak på ordet og du skjønner at for mange er dette selve gutte- eller jentedrømmen, og det nærmeste de aller fleste av oss kommer det utenomjordiske. Og selv om dette selvsagt har (og har hatt) en markedsmessig gevinst, skal man ikke undervurdere det Omega har lagt i arbeidet for å hedre det NASA og deres ansatte oppnådde på en god måte. Mandag kveld var noen titalls gode kunder og presse invitert til den danske hovedstaden for å feire og hedre månelandingen for 50 år siden, og aller øverst på gjestelisten stod Charlie Duke (Charles M. Duke Jr.). Eneste gjest som har hatt månestøv under føttene!

Charlie Duke & Jean-Claude Monachon

Arrangementet var lagt til The Plant utenfor København og pyntet i tråd med anledningen. Den gamle fabrikken dannet en nær perfekt ramme rundt arrangementet med sitt industrielle særpreg. Lys og dekor med romfartstema var selvsagt tilstede, og den gullfargede astronauten man har sett aktivt brukt i Omegas markedsføring de siste månedene var representert med både store og små varianter. På arrangementet var det representanter fra Omega sentralt, herunder Vice President Product Jean-Claude Monachon, som også hadde med seg en rekke spesialmodeller av Speedmaster. Her kunne klokkeinteresserte se og studere både årets nye utgaver, samt flere tidligere varianter, samtidig som man kunne prate med andre entusiaster og samlere.

Charlie Duke

Charlie Duke
Den nå 83 år gamle amerikaneren har en lang historie bak seg, med oppdragene som pilot på Apollo 16 og som radioansvarlig (CAPCOM) for Apollo 11. Som CAPCOM var det blant annet Duke som kom med svaret «Roger, Twank…Tranquility, we copy you on the ground. You got a bunch of guys about to turn blue. We’re breathing again. Thanks a lot!» etter at Neil Armstrong så vidt hadde klart å lande Eagle-fartøyet på månen med minimalt med drivstoff igjen. På Apollo 16 var det Duke selv som var pilot og i en alder av 36 år ble han den yngste personen som hittil har besøkt månen og den tiende totalt. Sammen med John Young var de på månen i nesten 72 timer, hele tiden med en Omega Speedmaster festet rundt håndleddet.

Charlie Duke / Speedmaster 50th Anniversary / Kristian Haagen

Duke ble intervjuet på scenen i en seanse som strakk seg over ca. én time. Under intervjuet fikk man også sett video fra ferden til Apollo 16, med den unike dimensjonen som astronauten selv tilførte av informasjon og fascinerende opplysninger som levende kommentator. Et «foredrag» fylt med en nydelig blanding av seriøsitet og humor, og som aldri føltes innlært eller påtatt. Duke forsøkte heller ikke å gjøre Speedmaster til noe mer enn den var, men forklarte hvor viktig klokken var som verktøy, referansepunkt og backup for nær sagt alt astronautene foretok seg. Det var en oppriktig stor opplevelse, og at Duke ble værende hele kvelden for å prate med fremmøtte og svare på alle tenkelige spørsmål var noe svært mange satte stor pris på. På armen? Selvsagt en «Moonwatch» med Apollo 16-logoen på underskiven klokken ni.

Så selv om dette i høyeste grad var et arrangement i regi av Omega, var det æresgjesten Charlie Duke som var den største stjernen. Og derfor velger jeg å bruke ordet astronomisk om Omegas kveld i København. Den var imponerende, lærerik, storslått og inspirerende – og en perfekt måte å hedre Omega Speedmasters plass i romfartens historie!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.