fbpx

Hands On: Patek Philippe 5235/50R – Annual Calendar Regulator

Selv om det ofte er de helt nye modellene som kanskje stjeler mest overskrifter og omtale når det kommer til klokkelanseringer, er det ofte at nye varianter eller versjoner av eksisterende klokker er vel så interessante for entusiastene. Ny materialbruk og endring av farge kan ofte være nok til å endre karakteren på uret betydelig, og også Patek Philippe kom med flere nye varianter av «gamle» klokker til årets messe. Vi har tatt en titt på 5235/50R – Annual Calendar Regulator i roségull.

Patek Philippe har nærmest for vane å utfordre grensene hva angår både teknikk og design på klokkene sine, og referanse 5235 passer på mange måter til begge punktene. Klokken ble først introdusert i 2011, da med urkasse av hvitt gull, grå skive og blå detaljer. Årets modell er på alle viktige områder samme klokke som sin forgjenger (som forsvant samtidig som den nye ble offentliggjort), men kommer nå med et helt nytt visuelt uttrykk med en kasse i roségull og mørke partier som skaper kontrast til det grå.

Designet er uvant å se og henter inspirasjon fra klassiske regulatorklokker (opprinnelig laget for å høyne nøyaktigheten), men Patek har inkludert en årskalender (annual calendar) som tar høyde for 30 og 31 dager i de forskjellige månedene, men må justeres ved utgangen av februar.

Annonse

Karakteristisk utseende
Patek har valgt et ganske utradisjonelt utseende ved å plassere to vinduer som viser hhv. dag og måned oppe ved klokken ti og to. Med en usymmetrisk utforming på vinduene, både i seg selv og plasseringsmessig i forhold til hverandre, skaper de nærmest en halvsirkel på toppen av skiven, sammen med underskiven for timer. For mens timene vises i den øvre underskiven, går minuttviseren ut fra sentrum. Dette er uvant, for å si det forsiktig. Nedre del av skiven har en egen underskive for «small seconds» som også rommer datovinduet. Sort farge går igjen på alle underskiver og vinduer, og også langs ytterkanten. Hovedskiven har en ru og stripet vertikalorientert struktur i grått, men denne fargen erfarte jeg at endrer seg en del etter lysforholdet, fra helt lys grå til nærmest brun.

Nyutgivelsen har ingen store endringer fra forrige utgave utover endret materialbruk i kassen og fargevalg på skiven. Urkassen er fortsatt 40.5 millimeter stor og behagelige 10 millimeter høy. Det betyr at bærekomforten oppleves som god og størrelsesmessig ganske korrekt for min smak. Innsiden har Patek Philippe 31-260 REG QA som er flott dekorert og med en mikrorotor i 22 karat gull som trekker opp gangreserven til maks 48 timer. Urverket er både teknisk imponerende, samtidig som det gjør bruk av mange moderne materialer. Klokken leveres på en sort skinnrem.

Avsluttende tanker
Å ha en fotoavtale på de store klokkemessene kan best omtales som speeddating. I vill «krangel» med andre journalister forsøker man, på nærmest kortest mulig tid, å sikre seg noen blinkskudd av årets nyheter. Når andelen nyheter begynner å nærme seg antallet minutter man har til rådighet, skjønner man at det er vanskelig å danne seg noe endelig inntrykk. Det er også grunnen til at det mangler gode bilder av urverket (beklager)..

Men, 5235/50R – Annual Calendar Regulator, er en spesiell og annerledes klokke. Den har utvilsomt en slags appell, selv om skivens oppsett er både uvant og spesielt. Det er på mange måter en klokke jeg tror det tar litt tid å oppdage, men som samtidig ikke tøyer strikken for langt. Enda er det nok en rekke klokker fra både Patek Philippe og andre jeg hadde valgt før denne, men det er på mange måter en herlig unik sak fra den prestisjefylte produsenten.

Mer informasjon på de offisielle nettsidene til Patek Philippe!

Fakta
Modell / Referanse: Patek Philippe Annual Calendar Regulator – Ref: 5235/50R
Skive:
Grå med sorte detaljer – Vertikalt børstet mønster
Urkasse: 
40.5 millimeter (diameter) – 10 millimeter (høyde) – Roségull – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 30 meter
Urverk:
Patek Philippe 31-260 REG QA – Automatisk (selvtrekkende) – Årskalender – 313 deler – 31 juveler – 38-48 timer gangreserve
Lenke/reim: 
Sort skinnrem med spenne i roségull
Veilende pris: 
46.630 CHF ~ Regn med en norsk pris på rundt 500.000 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.