fbpx

Hands On: TAG Heuer Autavia Isograph Chronometer

Årets Baselworld for TAG Heuer handlet i all hovedsak om én ting: Den nye klokkeserien Autavia Isograph Chronometer. Selvsagt var det andre lanseringer fra selskapet, men at selskapet fokuserte mye på denne nye familien er ingen overdrivelse – og personlig opplever jeg et slikt klart hovedfokus som både ryddig og fornuftig. Heldigvis viste den nye klokkefamilien seg som et positivt bekjentskap.

For å spole litt tilbake til Autavia kan vi gjenta at navnet spiller på AUTomobile og AVIAtion og har en lang historie innad i selskapet, da spesielt mens selskapet het kun Heuer. Modellen ble brakt frem fra glemselen da man lanserte en nytolkning av Autavia (med kronograf) tilbake i 2017, med senere spesialmodeller og limiterte utgaver som bygger over samme lest. I likhet med en del andre modeller med lang (for)historie valgte man å bruke kun “Heuer” på skiven, noe jeg tror mange entusiaster fant riktig. Det er imidlertid ikke tilfelle med årets nye Autavia-familie og forklares av selskapet selv med at dette ikke er noen relansering av en tidligere modell, men en helt ny klokkefamilie med et klassisk utseende. At man velger navnet Autavia er nok for å kapitalisere på suksessen man har sett på nevnte hovedmodell, samtidig som denne klokkefamilien henter masse inspirasjon fra nettopp sporty klokker for luft- og motorsport.

Da de første pressebildene traff PC-skjermen innrømmer jeg at jeg var undrende til denne nye kolleksjonen fra TAG Heuer. Med i alt syv forskjellige modeller (med ytterligere mange muligheter innen lenke og rem) var det åpenbart en storsatsing fra TAG Heuer, men førsteinntrykket var at jeg ikke helt klarte å plassere disse verken historisk eller “visuelt”. En tydelig retroinspirert familie som ikke hadde noen åpenbare historiske knytninger, paret med Autavia-navnet, men uten kronograf. Her var det flere ting jeg ikke umiddelbart “catchet” helt, men klokkene så i det minste visuelt interessante ut, så det var spennende å besøke TAG Heuer for å ta en nærmere titt.

Annonse

TAG Heuer Autavia Isograph Chronometer
I vår første artikkel om denne nye familien gikk vi gjennom de tørre fakta, men la oss gjenta noen hovedpunkter: Autavia Isograph Chronometer kommer i en 42 millimeter stor urkasse i stål eller bronse med roterende bezelring i keramikk (og én utgave med stålbezel). Markeringer på denne, samt den store (oversized) kronen, er elementer som henter noe inspirasjon fra historiske referanser. Klokkene leveres på enten forskjellige valg av skinnrem eller stållenke, samt muligheter for ulike NATO-remmer som lanseres spesielt for disse. Safirglass på fremsiden, en lukket bakside med rotormotiv og en vannresistanse ned til 100 meter er gjennomgående for alle klokkene i kolleksjonen. Skivene kommer i flere forskjellige farger, men har alle en dus og ru struktur som mørkner i fargen ut mot ytterkanten (fume). Man benytter store og lettleste arabiske numeraler som bygger ut fra skiven, og disse er både i hvit eller beige utførelse, alt etter skivefarge/modell. Datovinduet er plassert nederst klokken seks, mens logoen er plassert under klokken tolv.

Selv om utsiden er tydelig retroinspirert, har man et ørlite moderne ess i ermet på innsiden. Med dette menes en balansefjær i karbonkompositt som er plassert i det velkjente “Caliber 5” som er TAG Heuers versjon av ETA 2824-2/Sellita SW-200 med 38 timers gangreserve, og som i tillegg er COSC-sertifisert. Denne spesielle materialbruken har vi også tidligere omtalt her på nettsiden, når vi så nærmere på TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02T Tourbillon Nanograph. Isograph-navnet henspeiler nettopp på bruken av karbonkompositt i spiralen, og bruken av dette skal gi en rekke fordeler fremfor andre hyppig benyttede varianter, herunder også være bedre enn moderne silisiumvarianter som har begynt å bli benyttet hyppig.

På hånden..
Førsteinntrykket av klokkene da de lå foran meg på bordet hos TAG Heuer var av det positive slaget. Fargevalg, materialvalg og totalopplevelsen virket godt og solid gjennomført med mange fine detaljer, da kanskje spesielt på skivene og bezelene. Urkassene oppleves relativt slanke (i både høyde og bredde) og bærer godt på armen, nær sagt på tross av at de er 42 millimeter store. Nevnte keramiske bezel har en ganske glansfull overflate (med unntak av stålvarianten) og oppleves som lett buet og som kler den ru skiven overraskende godt, selv om de på mange måter bryter helt med hverandre. Safirglasset stikker lett over bezelringen, og underbygger hele klokkens klassiske fokus. Også detaljene på skiven er pent utført, og da kanskje spesielt numeralene som kommer litt opp, og dermed skaper dybde sammen med god lesbarhet. En liten touch av farge finner man på Autavia-navnet, og det kler klokkene godt uten at det blir for mye eller for rotete etter min mening.

Rundt armleddet satt klokkene godt, både med skinnrem og lenke (da kun til utgavene i stål). Lenken er utstyrt med foldespenne og gir et ganske drastisk annet utseende enn skinn- eller tøyrem gjør og disse byttes enkelt uten å måtte bruke verktøy. Lenken oppleves behagelig og solid, og kler klokken veldig bra etter min mening. Lesbarheten er som nevnt god, og kassen har en ganske fin børstet finisjering langs sidene og hornene, både på stål- og bronseutgavene. Kronen er stor og solid, og underbygger det litt flyhistoriske aspektet som man nok har forsøkt å hente frem i designet.

Avsluttende tanker
Jeg tror de nye Autavia Isograph Chronometer har som mål å fange opp en kundegruppe som kanskje har søkt mot andre merker enn TAG Heuer tidligere. Med det mener jeg de som ønsker retroinspirerte, sporty, men samtidig elegante klokker til en overkommelig penge. Kunder som kanskje har gått til konkurrenter som Oris, Tudor eller noen av de andre som har satset hardt i dette segmentet de siste årene. Og det er liten tvil om at TAG Heuer på mange måter leverer et ganske solid og gjennomført produkt som jeg tror vil appellere til mange potensielle kjøpere, og da kanskje spesielt til de litt yngre? Nettopp kombinasjonen av tøff, robust og elegant tror jeg er en oppskrift som mange kan like, og som gjør klokken passende til nær sagt enhver anledning. Som jeg skrev allerede da disse ble lansert: Om stilen er cargobukser eller fløyelsbukser er ikke så viktig, for denne vil nok passe de med en litt røff stil, enten man skal på jobb eller på fest.

Om jeg skal sette fingeren på noe (litt) negativt er det naturlig å trekke frem urverket. Og misforstå meg rett, for Calibre 5 er et svært akseptabelt urverk, som har blitt enda bedre med bruken av balansefjæren i karbonkompositt med tilhørende COSC-sertifisering, men gangreserven på beskjedne 38 timer er litt i laveste laget. Og uansett hvordan man vrir og vender på det er det fortsatt ikke et fullstendig egenprodusert verk. For mange kjøpere har et litt romantisk positivt (og tidvis feilaktig) forhold til nettopp “in house”-produserte utgaver som vi finner hos enkelte av de naturlige konkurrentene. Spesielt vil nok Tudors Black Bay-kolleksjon (som jevnt over også ligger betydelig under i pris), modeller fra Oris og enkelte modeller fra Omega som ligger i samme prisgate, kunne vise seg å være ekstremt sterke konkurrenter.

Jeg tror faktisk også at TAG Heuer kunne appellert til flere “nye kjøpere” om de hadde utstyrt klokken med innsyn til urverket (som f.eks Tudor ikke har på sine modeller). Det er noe som ofte er med å vise de uten inngående kjennskap til mekaniske ur hvorfor disse klokkene koster langt mer enn batteridrevne alternativer og som er lett å la seg fascinere av. For med en pris rett i underkant av 40.0000 kroner for stålutgaven (og rett over for bronsevariantene) er disse litt dyre til å bli kalt en helt ren innstegsmodell, samtidig som de nok for mange kanskje vil bli nettopp en klokke man strekker seg litt økonomisk for å kjøpe som sin første skikkelige klokke?

Alt i alt er likevel TAG Heuer Autavia Isograph Chronometer et overraskende positivt bekjentskap med masse godt gjennomførte elementer og flotte detaljer. Hadde prisen vært noen små hakk lavere hadde de kanskje truffet enda bedre, men jeg tror uansett de har god sjanse til å bli en suksess for selskapet..

Mer på de offisielle nettsidene til TAG Heuer!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.