fbpx

Patek Philippe Nautilus 5711 fornyes?

Vel, at Patek Philippe Nautilus 5711 fornyes vil kanskje for mange fremstå som en liten overdrivelse, men faktum er at når vi snakker om en såpass ikonisk og ettertraktet modell kan selv små endringer være vesentlige for samlere og entusiaster! Og denne endringen er faktisk ikke helt marginal, og kan tyde på at modellen får fornyet levetid?

Årets Baselworld ga oss en rekke nye modeller fra Patek Philippe, herunder en ny versjon av Nautilus ref. 5726 med blå skive som vi kjenner fra søsknene i familien. Det var likevel ingenting kommunisert om endring på selve erke-/basemodellen, Nautilus 5711. Om man tar en titt på nettsidene til Patek Philippe, virker det likevel som om man har gjort endringer på innsiden av denne modellen, nærmere bestemt byttet urverket til en versjon av det helt nye 26-330.

De som kjenner historien til Nautilus vet at modellen ble lansert i 1976 og opprinnelig var designet av “legenden” Gerald Genta. Klokken er udiskutabelt en av de største ikonene i den horologiske verden, enten man liker det eller ikke, med en etterspørsel og pris som reflekterer nettopp det. Første utgave av Nautilus hadde referansen 3700-01A og likheten med dagens 5711/1A er slående, selv om det er gjort enkelte små visuelle oppdateringer, herunder lagt til en sekundviser på den moderne utgaven. 3700 kom faktisk med et urverk som var utviklet av Jaeger-LeCoultre (Calibre 920), som Patek etter sin modifisering ga navnet 28-255 C. Første helt egenproduserte urverk i modellen kom sammen med ref. 3800 i 1981, da Patek valgte å lansere en mindre utgave (37.5 mm) av Nautilus med 335 S C på innsiden. Dette urverket markerte også første gang klokken ble utstyrt med sekundviser (og S C i urverkets navn henspeiler nettopp på “seconde centrale”).

Annonse

Nautilus-kolleksjonen har gjennomgått flere endringer i løpet av sin levetid, og etter at 3700 forsvant fra katalogen i 1990 var det lenge ikke noen basemodell i størrelse over 37.5 millimeter å få kjøpt. I 2004 brakte man tilbake originalversjonens 42 millimeter store kasse, men da kun i hvitt gull, før man i 2006 lanserte den moderne utgaven vi kjenner som 5711/1A i anledning modellens 30-årsjubileum. Side ved side ser man en rekke små visuelle endringer, men likevel beholdes likheten slående og tro mot det originale designet. På innsiden av den nye modellen satt imidlertid Pateks eget 324 S C, som trofast har drevet viserne helt frem til nå. Imidlertid har det vært gjort små endringer også på 324 S C i løpet av årene fra 2006, kanskje mest synlig ved endringen fra “Geneva Seal” til “Patek Philippe Seal” i 2009.

Patek Philippe Nautilus 5711 med 324 S C (Patek Philippe Seal)

324 S C byttes til 26-330 S C
Nå har man, tilsynelatende i det stille, gjort den hittil største endringen på modellen siden introduksjonen i 2006, ved å bytte ut 324 S C med det som virker å være en ny urverksmodell basert på 26-330 – første gang sett ved introduksjonen av Calatrava Weekly Calendar nå i år. Denne modellen hadde likevel en del ekstrafunksjoner som visning av dag og uke, og som gjenspeiles i utgaven av urverket, 26-330 S C J SE. Nyeste utgave av 5711 (i alle farge- og metallkombinasjoner) ser imidlertid ut til å ha fått byttet urverk til 26-330 S C, som da trolig er identisk med utgaven i Calatravaen hva angår tekniske egenskaper.

Om man sammenligner 324 og 26-330 “på papiret” er det imidlertid rimelig marginale forskjeller på de to. Begge er 27 millimeter i diameter, benytter Gyromax® og Spiromax® i balanse/balansefjær og har en oppgitt maks gangreserve på 45 timer. Det er imidlertid noen små forskjeller i antall deler og juveler, men om vi forstår det riktig vil kanskje den mest merkbare forskjellen være at sekundviseren stanser når man trekker ut kronen. På 324 S C har sekundviseren fortsatt å gå og sånn sett vil nyeste versjon gjøre det hakket enklere å stille klokken helt nøyaktig. Vi regner også med at 26-330 kanskje har noen andre marginale forbedringer, gitt at det er et nyere produkt enn foregående, men endringene ser ut til å være små og har nok vel så sannsynlig sammenheng med at man strømlinjeformer produksjonen og derfor ser fordelen ved å kunne bruke samme baseurverk i flere modeller.

Hvorfor er det viktig?
Vi har egentlig ikke for vane å omtale alle mindre endringer på modeller her på Horae (selv om bytte av urverk faktisk kan være en ganske stor nyhet). Det blir ofte for nisjebasert for hver enkelt modell eller produsent, og gjerne kun av interesse for de mest ihugga entusiastene og samlerne. Likevel er det gjerne slike små endringer som kan være med å gjøre en modell spesielt ettertraktet eller yndet blant samlere, og potensielt også føre til verdistigning (eller nedgang) på spesifikke modeller. Et eksempel fra moderne klokker er blant annet introduksjonen av “kronelogoen” mellom “Swiss” og “Made” på nyeste utgave av Sea-Dweller i 43 millimeter (gjerne omtalt som Mk1 og Mk2), hvor skiven uten krone kun ser ut til å ha blitt produsert over en kort tidsperiode. Hvorvidt den ene eller andre vil bli mer ettertraktet gjenstår nok å se, men det er en endring som er lagt merke til blant samlere, og førsteutgaven vil utvilsomt bli produsert i en langt kortere periode enn den nye.

En annen, kanskje vel så viktig ting, er at en slik endring kan indikere at man ikke har planer om å fornye eller bytte ut 5711 med det aller første, selv om modellen nå er over 13 år gammel. Det at man velger å utstyre modellen med nytt urverk er selvsagt ingen garanti for dette, men det virker mer sannsynlig enn ikke at man kanskje da vil beholde klokken i sin nåværende form noen år til?

Uansett utfall ser det ikke ut til at modellen verken blir verken billigere eller lettere å anskaffe seg i nærmeste fremtid. Norsk pris er, så vidt oss bekjent fortsatt 270.000,- for stålmodellen, mens utgaven i roségull ligger en del høyere. Og selv om pengene skulle brenne i lommen vil trolig det å skaffe seg plass på ventelisten, som strekker seg over mange år, være den vanskeligste oppgaven.

Mer om modellen på nettsidene til Patek Philippe!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.