fbpx

TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02T Tourbillon Nanograph

I moderne mekanisk klokkemakeri ser vi stadig flere merker som tar i bruk nye materialer (eller en miks av disse), som gir egenskaper man tidligere ikke har hatt. Nå lanseres TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02T Tourbillon Nanograph, hvor bruken av karbonkompositt i spiralen fremheves som den store innovasjonen.

Bruken av nye, moderne og nyutviklede materialer har fått en voldsom oppsving de senere årene. Dette inkluderer så vel ytre som indre elementer, hvor tradisjonell urmakerkunst får nye og tidligere uante muligheter på grunn av moderne produksjonsmuligheter. Langt frem i minnet er f.eks Zeniths nye patent for drivlinjen i DEFY-serien, og på generelt grunnlag kan vi egentlig si at mange av merkene som ligger under paraplyen til LVMH-gruppen (TAG Heuer, Zenith, Hublot, Bulgari etc) har satset hardt på innovasjon og fremtidsrettede løsninger. Trolig opererer selskapene litt som vi ser hos de andre store konglomeratene, hvor man deler mye kunnskap og patenter seg i mellom gjennom “LVMH Watch Division Research & Development Department”, selv om dette ikke alltid kommuniseres like tydelig utad.

TAG Heuer som merke er ikke, om vi skal være ærlige, blant de man først og fremst tenker på når man snakker om kompliserte urverk. De har en ganske lang og stolt historie, kanskje først og fremst gjennom Heuer-merkets levetid, men tourbilloner er ikke noe de har vært kjent for, i det minste historisk sett. Og med den litt legendariske statusen tourbilloner tradisjonelt har hatt innen urmakeri, var det litt oppsiktsvekkende når nettopp TAG Heuer lanserte en av markedets “billigste” utgaver tilbake i 2016, i form av TAG Heuer Carrera Heuer 02T, hvor “T” viser til at dette er tourbillon-utgaven.

Annonse

Med introduksjonen tok TAG Heuer et skritt oppover stigen for å bevise hva selskapet var i stand til å produsere. For å skille seg ut fra selskapene som tradisjonelt tilbyr slike komplikasjoner, lanserte man denne i det som må sies å være en klokke med et svært “futuristisk” utseende. Det var nok helt nødvendig for å skape oppmerksomhet, for det er ingen tvil om at det er vanskelig for et merke å skulle selge klokker i et dyrere segment enn man normalt opererer i, herunder for TAG Heuer. For selv om utgaven var “billig” og teknisk både avansert og imponerende, var det med en langt høyere pris enn man normalt forbinder med klokkene fra selskapet. Skal man klare å selge klokker da, må man fri til de som verdsetter den tekniske biten av klokken, ettersom svært mange heller vil plassere såpass mye penger i mindre tekniske klokker fra produsenter med enda “sterkere” navn.

Alle selskaper som gjør tekniske innovasjoner fremhever disse med store bokstaver. Noen ganger er det med “rette”, mens det andre ganger dreier seg om mindre eller nesten kun teoretiske forbedringer. For man må ikke glemme at mekaniske klokker i seg selv er fullstendig utdaterte. Sånn sett er det egentlig galskap at det utvikles nye og bedre materialer og løsninger, ettersom nær sagt alle disse “utfordringene” allerede er adresserte i ulike batteridrevne urverk. Det er her nostalgi og historie spiller en så viktig rolle, og her har mange et nærmest romantisk forhold til urmakeri, og lar seg derfor ikke fascinere i like stor grad av det som fort (og mange ganger litt feilaktig og urettferdig) kan ses på som “bare” innovasjon innen produksjonsmuligheter og materialsammensetninger, og ikke urmakeri i sin reneste tradisjonelle form.

TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02T Tourbillon Nanograph
Nylanseringen fra TAG Heuer minner på mange måter om eksisterende utgaver med deres 02T-urverk. Det betyr en sporty og moderne kasse hvor store deler av skiven er borte og dermed skaper innsyn til mekanikken som ligger på innsiden. Den store nyheten fra eksisterende utgaver er nettopp bruken av karbonkompositt i spiralen (balansefjæren), og dette gjenspeiles i hele klokkens design. Spiralen har nemlig et nanoskopisk (en million ganger mindre enn en millimeter) sekskantet mønster, som man har hentet inn flere andre steder i designet. Den åpne skiven gir innsyn til verket som er prydet av et vekselvist sandblåst og børstet sekskantet mønster. Det samme mønsteret kan også sees på rotoren i sort PVD, som er synlig gjennom baklokket i safir. TAG Heuer har også valgt en neongrønn farge for enkelte av elementene, herunder på aluminiums-broen og i inskripsjonen på verket.

Fordelene med den nyutviklede spiralen er flere, herunder at den nesten ikke påvirkes av tyngdekraft og støt, fullstendig antimagnetisme og sin motstand mot temperaturforskjeller. TAG Heuer fremhever også selv at man får perfekte konsentriske svingninger på grunn av spiralens geometri, som sammen med det integrerte festet sikrer enda høyere nøyaktighet enn man normalt ser.

Det teknisk imponerende urverket er pakket inn i en 45 millimeter stor urkasse som vi kjenner fra Carrera-serien. Det betyr en modulær konstruksjon hvor kassen er PVD-belagt titan, mens bezelen er laget av karbon. Safirglass på begge sider sikrer innsyn og motstand mot riper, og klokken er også klassifisert med vanntetthet til 100 meter. Med unntak av ny spiral er urverket det samme som vi kjenner, og det betyr et COSC-sertifisert tourbillon-verk med kronograf, som har 65 timers gangreserve.

Avsluttende tanker
Isolert sett er det ingen tvil om at TAG Heuer satser mye på å være innovative, og de demonstrerer med denne klokken at de har kunnskap og gjennomføringsevne på et horologisk høyt nivå. På mange måter er dette en klokke som viser selskapets evner, og som viser vei for retningen man ønsker i fremtiden. Det er modig og spennende, og det virker samtidig som om karbonkompositt har mange positive egenskaper som kanskje vil føre til en mer utstrakt bruk senere?

For de som liker denne typen moderne, litt uraffinerte og sporty klokkedesign og som samtidig ønsker noe som fokuserer på teknisk innovasjon, kan nok trolig denne være midt i blinken. Likevel tror jeg personlig at få vil finne veien til norske håndledd, gitt at prisen ser ut til å havne godt over 200.000 kroner. Til det er det for mange velkjente og ettertraktede konkurrerende merker som normalt opererer i dette prisleiet, og som til syvende og sist (enda) innehar en høyere status i entusiastmiljøet, rett og slett.

Du finner mer informasjon om TAG Heuer på de offisielle nettsidene!

Fakta
Modell / Referanse: TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02T Tourbillon Nanograph – Ref: CAR5A8K.FT6172
Skive:
Åpen – Selvlysende markører for timer – Underskiver for kronograf
Urkasse: 
45 millimeter (diameter) – ? millimeter (høyde) – PVD-belagt titan – Bezel i karbon – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 100 meter
Urverk:
Heuer 02T – Automatisk (selvtrekkende) – Tourbillon – Kronograf – COSC – Hexagon-mønster på plater og broer – Spiral av karbonkompositt – 28.800 vph – 33 juveler – 65 timer gangreserve
Lenke/reim: 
Sort kalveskinn med kontrastsømmer – Sort PVD-belagt foldespenne i titan
Veilende pris: 
25.500 $ ~ 220.000 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.