fbpx

Hands On: Maurice Lacroix Aikon Venturer 43 mm

Et merke som virker å ha fått en ny vår både i Norge og internasjonalt er sveitsiske Maurice Lacroix. Etter å ha svirret litt rundt seg selv noen år har et par svært vellykkede kolleksjoner satt merket på kartet for alvor, og Aikon-serien har utvilsomt vært den største pådriveren for nettopp det. Aikon Venturer er nyeste tilskudd i familien – enda mer sporty og tilpasset det våte element!

Maurice Lacroix Aikon Venturer 43 mm

I sommer intervjuet jeg Theo B. B. M’Bow som er Brand Manager for Maurice Lacroix i Norge og Norden. Og M’Bow var nesten forbløffende ærlig da han pekte på at selskapet nok har gjort mange feil i både produkt- og markedsføringen over en periode. Ikke det at de har produsert dårlige klokker, faktisk ofte det motsatte, men mange har nok vært av det litt for spesielle slaget og stjålet fokuset bort fra det å skape en skikkelig identitet. Introduksjonen av Aikon, først med batteridrevet urverk og to år senere med mekanisk urverk, virker å ha vært medisinen som trengtes for å igjen skape entusiasme.

Annonse

Aikon Venturer er en videreføring av Aikon Automatic. Her har man beholdt mye av suksessoppskriften, men tilpasset klokken fra imaget som en pen sportsklokke til å bli en mer helhjertet dykker. Det betyr også at den har vokst ørlite både i diameter og høyde, for å klare brasene ned til 300 meter. Man har imidlertid i stor grad beholdt kassedesign og lenke (samt foldespennen) urørt, mens de store endringene skjer på bezelringen, skiven og viserne. Det betyr at man fortsatt har det skarpe og karakteristiske kantene som kombinerer store børstede overflater med polerte skråslipte kanter. Kassedesignet og lenkefestet glir over i lenken, noe som også gir en ganske kul look om man bruker denne på gummirem.

Nytt er imidlertid en dreibar bezel med keramisk innlegg som har markeringer for hvert 10. minutt, samt for hvert minutt frem til og med 20 minutter. Sett fra siden ser man også at det er laget et riflet mønster for å bedre grepet når denne skal benyttes. Borte er det karakteristiske Clous de Paris-mønsteret på skiven, som på denne er erstattet av en knallsort “sunbrushed” variant.

Timemarkørene er betydelig endret og benytter ganske rikelig med selvlysende materiale for god lesbarhet, og det samme går igjen på viserne som også har vokst merkbart i bredden. Spesielt nevnte timemarkører har en litt særegen stil hvor de varierer i form, og jeg finner det hele ganske vellykket. Kronen har fått en sort vri og beskyttes av kronebeskyttere som følger kassens ytterside. Sett fra siden er disse skrudd fast og skruhodene gir et litt industrielt og røft uttrykk. Maurice Lacroix’ logo pynter kronen.

Urverk
På innsiden finner man ML 115 som er selskapets navn på det gjennomprøvde Sellita SW 200-1. Det er egentlig helt som forventet, om enn ikke voldsomt spennende, og bør gi masse klokkeglede for brukeren. Å bruke et såpass kjent verk sikrer også enkel service og er også en medvirkende faktor for at klokken beholder en meget attraktiv pris. Aller helst hadde man sett et verk med noe høyere gangreserve og mer moderne tekniske innovasjoner, men da hadde trolig prisen reflektert dette ganske mye.

Nå er ikke Sellita noe mekanisk vindunder å beskue, men det får du uansett ikke muligheten til her, for det er skjult bak et lukket baklokk. Naturlig med tanke på klokkens dybderating og generelle profil. Baklokket er utstyrt med et lett bølgemønster og selskapets logo, festet med skruer langs yttersiden.

På hånden
La meg si det først som sist, byggekvaliteten på Aikon-serien fra Maurice Lacroix er blant de beste i sin prisklasse, og slår godt fra seg også i prisklassen rett over. Det er noe som har overrasket meg positivt helt siden jeg prøvde de på hånden første gang. Alt virker solid bygget og lenken/foldelåsen er solide og behagelige. Lenken (og eventuelt remmen) kommer med selskapets “EasyChange” som gjør det svært lett å bytte uten bruk av verktøy. Det fungerer etter min mening godt, men det jeg (fortsatt) savner er muligheten for mikrojustering. Det er ofte man ønsker å finjustere passformen med noen få millimeter, og det kan ha overraskende mye å si for komforten, så det hadde løftet det hele enda ett lite hakk.

Aikon Venturer er en klokke jeg har vært hakket mer skeptisk til designet på enn Aikon Automatic, men i levende live syns jeg den er mye flottere enn jeg forventet av å titte på typiske produktbilder. Med en størrelse på 43 millimeter trodde jeg kanskje også at den ville føles i overkant stor, men jeg syns for eksempel at den passer min arm langt bedre enn en Rolex Sea-Dweller 43, som da i utgangspunktet har samme diameter. Det er ingen liten klokke, men 43 x 11.6 millimeter syns jeg funker!

Nå har ikke jeg benyttet denne klokken over noen lang periode, men bruk av kronen for å justere urverket føles solid og velkonstruert, og det samme gjør bruken av bezelringen med tydelige klikk. Klokken føles rett og slett vel gjennomført på alt av elementer, herunder de appliserte timemarkørene og logoen. Også lesbarheten er veldig god i ulike typer lys, selv om designet med “klørne” på bezelringen er kanskje ikke helt ideelt for en nøyaktig avlesning av de første 20 minuttene. Jeg har dog vanskelig for å se for meg at det bør by på de helt store problemene.

Avsluttende tanker
At Maurice Lacroix har slitt litt med å appellere til massene en periode er ingen stor overdrivelse. Personlig har jeg heller ikke helt klart å få tak på det utallet referanser de har lansert og de har havnet litt i ingenmannsland, selv om kvaliteten ofte har vært god. Nå er de imidlertid tilbake og de har utvilsomt gjort mye riktig for å definere en stil og retning, noe jeg også tror reflekteres i interessen de opplever. Mange opplever nok at Aikon-serien ligner en annen populær dykkerserie, Audemars Piguet Royal Oak, og elementer i designet er så absolutt sammenlignbare. Side ved side skiller de seg likevel (visuelt) mer fra hverandre enn man kanskje skulle tro, og denne Venturer-utgaven enda mer. Sånn sett klarer Venturer å bli noe litt eget og nytt, samtidig som den tydelig hører hjemme i Aikon-familien.

For med en veiledende pris på rett under 20.000 norske kroner imponerer Maurice Lacroix ordentlig med sin Aikon Venturer. Etter min mening er det en klokke som kvalitetsmessig slår særdeles godt fra seg mot naturlige konkurrenter, også mot de som ligger i prissjiktet over. Jeg savner som nevnt mikrojustering og ideelt sett et urverk med lengre gangreserve. Bortsett fra det er dette svært mye klokkeglede for pengene!

Mer om Maurice Lacroix Aikon Venturer på de offisielle nettsidene!

Fakta
Modell / Referanse: Maurice Lacroix Aikon Venturer 43 mm – Ref: AI6058-SS002-330-1
Skive:
Sort “sunbrushed”
Urkasse: 
43 millimeter (diameter) – 11.6 millimeter (høyde) – Rustfritt Stål – Safirglass (foran) – Vanntett til 300 meter
Urverk:
ML 113 (Sellita SW 200-1) – Automatisk (selvtrekkende) – 28.800 vph – 26 juveler – 38 timer gangreserve
Lenke/reim: 
Lenke med foldespenne (butterfly) – Kan også leveres med rem
Veilende pris: 
19.990 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.