fbpx

Saastad Ur mister Rolex!

Tidlig i august skrev vi en artikkel om nye krav til forhandlerne av Rolex, og vi spådde i samme omgang at flere norske butikker ville miste prestisjemerket i sitt sortiment. Kun dager etter kom nyheten om at Askeland Kristiansand mistet merket, og i november stod Urmaker Jørgensen i Tromsø for tur. Nå har enda en norsk forhandler mistet statusen som autorisert forhandler, nemlig Saastad Ur i Porsgrunn.

Vi på Horae er kjent med at Rolex har gjort store endringer i sitt forhandlernettverk i mange land allerede, og nå ser vi konsekvensene også her hjemme. I det som virker å være en markedsstrategi for å høyne merket status ytterligere, ser det ut til at strenge krav til forhandlerne er et av flere virkemidler. Dette har inkludert egne «shop-in-shop»-løsninger som gjerne er en investering i «flere millioner kroner»-klassen for den enkelte butikk. Samtidig virker som det som Rolex også ser på lokaliseringen av sine butikker, med den konsekvens at mindre steder/byer kanskje er spesielt utsatt for å miste klokkene fra verdens mest kjente urprodusent i sine hyller.

Slike investeringer og krav, sammen med rekordlave leveranser, er svært vanskelig å møte for mange av de minste forhandlerne. Vi har også fått informasjon om at Rolex selv har vært uvillige til å forlenge avtaler, selv om butikkene selv har ønsket å investere i utbedringer. Dette har nok derfor sammenheng med lokalisering og en overordnet strategi for merket, hvor detaljene kun vites av Rolex selv.

Annonse

Saastad Ur
Allerede for noen måneder siden fikk vi informasjon om at Saastad Ur i Porsgrunn trolig kunne være en av forhandlerne som kom til å miste Rolex, og nå er dette bekreftet og butikken er fjernet fra Rolex’ offisielle nettsider. Saastad er forhandler av flere urmerker, men få prestisjemerker utover Rolex og Tudor. Vi har fått bekreftet at butikken mister begge merkene som følge av endringen og at siste leveranse var nå i desember. Dette er noe vi finner sterkt beklagelig, fra et entusiastperspektiv. Bakgrunnen for beslutningen er ikke kjent, men vi regner det som nesten sikkert at det er momenter som vi tidligere har skrevet om som ligger bak beslutningen fra Rolex. Saastad Ur selv ikke virker å ha ønsket å miste prestisjemerkene.

At Saastad har vært klar over trenden er nok utvilsomt, og i denne artikkelen i VG sier blant annet Espen Saastad selv at «de store merkene snevrer inn forhandlernettverkene sine og åpner egne butikker». I samme artikkel kommer det frem at Saastad ikke er fornøyd med å kun selge andres varer, men ønsker å skape noe eget. Innkjøp av utstyr for vel 10 millioner nevnes som en investering for å oppnå nettopp det. Vi er mildt sagt spente på dette prosjektet og vil forsøke å holde øye med utviklingen av det nye merket, som vi per nå ikke vet noe navn på.

Avsluttende tanker
Med fjerningen av Saastad Ur som autorisert forhandler er vi nå nede i 5 (6) butikker med Rolex i Norge. Dette er Urmaker Bjerke avd. Bergen, Håkon Lian i Trondheim, Urmaker Bjerke (Karl Johan & Nedre Slottsgate), Lervik Ur i Haugesund og Askeland i Stavanger. Med andre ord en ganske dramatisk reduksjon fra 8 (9) som var tilfellet på våren 2018, og vi kan vanskelig se at dette er en veldig positiv utvikling for norske klokkekjøpere.

Imidlertid kan vi forstå at Rolex ønsker at kjøp av deres klokker skal være en helhetlig og gjennomført affære, som er av en viss standard uansett hvor i verden du befinner deg. Hvorvidt Norge som marked vil få samme antallet klokker som tidligere, med den konsekvens at de resterende forhandlere vil få noe flere klokker å levere til sine kunder, er litt uvisst. Vi håper selvsagt at det er tilfellet, for om ikke vil tilgangen bli enda verre enn tidligere.

Mer om Saastad Ur på de offisielle nettsidene!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.