fbpx

A. Lange & Söhne Zeitwerk Date

For 10 år siden ble den helt spesielle Zeitwerk-modellen lansert for første gang. Nå feirer A. Lange & Söhne modellens tiårsjubileum ved å for første gang kombinere den unike «digitale» tidsvisningen med en ganske spesiell datofunksjon. Møt A. Lange & Söhne Zeitwerk Date!

Jeg tar meg selv i å benytte ordet «klokkeikon» i litt for mange sammenhenger, samtidig som jeg stadig skriver at ordet er blant de mest misbrukte i klokkeindustrien. Men at Zeitwerk er unik, og noe helt annet enn stort sett alt annet i bransjen, er rett og slett ingen overdrivelse, og på sine 10 år har den oppnådd en status blant klokkeentusiaster som er få såpass unge modeller forunt. Når det er sagt er det heller ikke mange modeller som har skapt såpass mye engasjement og uenighet, for der enkelte elsker det spesielle designet, er det mange som ikke finner at dette passer deres smak. Én ting jeg imidlertid har til gode å oppleve er at noen er uimponert av den tekniske bragden man finner i det helt spesielle urverket. Å skape en «digital» tidsvisning i et mekanisk urverk er nemlig ingen enkel oppgave!

Zeitwerk Date
Fra introduksjonen for 10 år siden har Zeitwerk-modellen kommet i flere spesielle utgaver. Dette har inkludert både en egen versjon i «Lumen»-serien, en egen «Handwerkskunst»-utgave, samt flere varianter med fokus på lyd i form av både «Minute Repeater», «Striking Time» og «Decimal Strike». En utgave med dato har imidlertid aldri vært produsert, før nå.

Annonse

Zeitwerk har et helt spesielt utseende, og det er åpenbart at Lange ikke har ønsket å gjøre for store endringer på dette når de nå inkorporerer en datokomplikasjon. For skiven er allerede ganske innholdsrik, med en «small seconds» klokken seks og gangreserveindikator klokken ni. Hadde man valgt selskapets tradisjonelle datovisning, i form av den såkalte «outsize date», ville det nok brutt for mye med klokkens DNA til at man kunne forsvare det. Siden selve tidsvisningen på denne modellen på mange måter er produsert på samme måte, ville det også forkludret lesbarheten.

På modellen har man derimot lagt en glassring ytterst mot bezelringen, hvor nummerne 1-31 er «printet» hele veien rundt sirkelen. En rød markering, trolig montert på en roterende skive av noe slag, hopper ett skritt frem hver dag ved midnatt, og gjør dermed dagens dato tydelig lesbar. Løsningen som A. Lange & Söhne har kommet opp med, minner om det deres nærmeste nabo hos NOMOS Glashütte gjorde med sin Tangente Neomatik 41 Update i fjor. På denne måten beholder man det unike utseende relativt inntakt, samtidig som man får på plass den svært praktiske funksjonen datovisning tross alt er. Den røde fargen er trolig valgt på bakgrunn av den gode kontrasten, men også på grunn av at man allerede har litt rødt i nedre del av skalaen til gangreserveindikatoren.

Zeitwerk Date vokser ørlite fra standardmodellen, med en diameter på 44.2 kontra 41.9 millimeter. Den går imidlertid litt ned i høyden, fra 12.6 til 12.3 millimeter. Urkassen er utført i hvitt gull og det er safirglass på begge sider, noe som sikrer innsyn til det helt spesielle og svært vakre Lange L043.8, som trekkes manuelt for hånd. Gangreserven er på solide 72 timer. Skiven er grå og viserne er i gull som er rhodiumbelagt. Tysk pris er oppgitt til 89.000 €, så regn med et sted i overkant av 900.000 norske kroner her hjemme.

Avsluttende tanker
Zeitwerk har aldri vært min personlige favoritt fra A. Lange & Söhne, men det er likevel en modell som alltid har fascinert meg på grunn av sitt unike indre og ytre. Jeg ser at modellen vokser på meg stadig mer og det er ingen tvil om at det er en rå horologisk kreasjon, som samtidig klarer å beholde en slags klassisk eleganse, nesten på tross av sin visuelle karakter.

Når Lange først har valgt å legge til datofunksjon på klokken, kan jeg ikke tenke meg mange måter å gjøre det bedre på. Glassringen med numeralene gjør utvilsomt designet litt mer forkludret og rotete, men basert på bildene ser det ut til at dette er gjort nesten så elegant som mulig, og det unike med Zeitwerk beholdes. Jeg syns også den mørke grå skiven er et herlig valg som virkelig kler Zeitwerk og jeg gleder meg til å få sett denne i levende live!

Mer informasjon om A. Lange & Söhne Zeitwerk på de offisielle nettsidene!

Fakta
Modell / Referanse: A. Lange & Söhne Zeitwerk Date – Ref: 148.038
Skive:
Grå (sølv) – Gangreserveindikator – Small Seconds – «Digital» tidsvisning
Urkasse: 
44.2 millimeter (diameter) – 12.3 millimeter (høyde) – Hvitt gull – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til ? meter
Urverk:
Lange Caliber L043.8 – Manuelt opptrekkbart – «Digital» visning med dato – 516 deler – 70 juveler – 72 timer gangreserve
Lenke/reim: 
Mørk brun skinnrem – Spenne i hvitt gull
Veilende pris: 
89.000 € ~ 900.000 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.