fbpx

Ny utgave av A. Lange & Söhne Datograph Perpetual Tourbillon

Selv om A. Lange & Söhne produserer en rekke modeller som er teknisk og mekanisk imponerende, er det noen modeller som tar det helt til ytterpunktene av “haute horlogerie”. Blant disse er absolutt den imponerende Datograph Perpetual Tourbillon, og nå kommer modellen med nytt kassemateriale og helt ny fargerik skive.

For de som ikke har inngående kjennskap til A. Lange & Söhne kan vi starte med å dissekere navnet på denne herligheten. Her har man altså tatt utgangspunkt i det som har blitt en av verdens mest anerkjente kronografer, nemlig selskapets Datograph, første gang lansert tilbake i 1999. Dette var det første egenutviklede kronografurverket på flere tiår, som i tillegg bød på en “flyback”-funksjon for å gjøre det hele enda litt mer imponerende. Denne har man så bygget på en evighetskalender (perpetual calendar) som vil vise deg korrekt dag, måned og dato, inkludert skuddår, frem til år 2100. Her har man også tatt med en månefase for å vise månens vandring over himmelen. Når man i tillegg topper det hele med det som kanskje er en av de mest sexy komplikasjonene man finner for klokkeinteresserte, en tourbillon, er man plutselig farlig nært øverste hylle klokkemakeri.

Datograph Perpetual Tourbillon..
.. ble lansert i en limitert utgave på 100 eksemplarer tilbake i 2016. Da kom den i en urkasse av platina med helt sort skive. Ved første øyekast ganske lik en Datograph Perpetual, siden tourbillonen ikke er synlig fra fremsiden av klokken. Men med sine små særtrekk, herunder skivefarge og en millimeter høyere profil, vil imidlertid kjennere raskt se at dette er den kanskje ultimate Datographen.

Annonse

Årets utgave bygges på samme lest som den opprinnelige Datograph Perpetual Tourbillon og vil også produseres som en begrenset utgave på 100 klokker totalt. Her har man imidlertid gjort endringer både på urkassen (som nå kommer i hvitt gull fremfor platina) og ikke minst skivefargen. Denne er nå “pink gold” og gir klokken et helt annet utseende enn originalen. Bortsett fra visuelle endringer beholdes alle tekniske spesifikasjoner, herunder gangreserveindikatoren og skivens oppsett.

Mekanisk herlighet
Som jeg skrev i omtalen av 1815 Chronograph fra samme merke, er det noe helt eget med kronografurverkene fra A. Lange & Söhne, og denne klokken er enda vassere enn sine brødre, takket være et enda mer omfattende urverk, bestående av i alt 729 deler med tourbillonen som kanskje høydepunktet. Enda mer håndfinisjerte deler og nydelige detaljer enn andre utgaver i samme familie, og det sier ikke rent lite.

Delene arbeider sammen for å gi ganske mye informasjon på skiven, men i utgangspunktet ikke mye mer enn utgaven uten tourbillon. Tidsvisning, stoppeklokken (kronografen), den store datoen og underskivenes plassering kjenner man fra standardutgaven. Her har man imidlertid funnet plass til en månefase klokken seks, en gangreserve elegant plassert langt kanten mellom klokken ni og ti, samt fylt underskivene med langt mer enn vanlig. Underskiven klokken fire er minutteller for kronografen (ytterst) og gir deg i tillegg informasjon om aktuell måned. I en halvbue har man også funnet plass til å angi skuddår. Underskiven klokken åtte viser vanlige sekunder, ukedag, samt en dag/natt-indikator.

Avsluttende tanker
En Datograph Perpetual Tourbillon er en vanvittig klokke på svært mange måter. Det er utvilsomt mekanisk finesse av ypperste klasse. Men, det er i tillegg en svært voksen klokke i både fysisk størrelse og ikke minst pris. Prismessig havner denne i samme gate som originalen, og tysk pris er oppgitt til 285.000 €, eller rett rundt 3 millioner kroner.

Personlig syns jeg Lange har klart å balansere mengden informasjon og estetikk på en god måte, til tross for en mengde informasjon på skiven. Nå er bruken av “rosa” skiver av forskjellig nyanse ganske velkjent blant en del produsenter, og enkelte av de er langt vakrere enn man kanskje først skulle tro. Jeg tar høyde for det med denne utgaven også, men har vanskelig for å tro at jeg vil finne at denne forbigår originalen, da skivefargen ikke er noen personlig favoritt. Uansett er det klokker som ligger langt over hva de fleste av oss noensinne vil kunne bruke, så nå skal vi kanskje ikke bekymre oss så voldsomt for valgets kval..

Mer informasjon om A. Lange & Söhne Datograph på de offisielle nettsidene!

Fakta
Modell / Referanse: A. Lange & Söhne Datograph Perpetual Tourbillon – Ref: 740.056 (limitert til 100 eksemplarer)
Skive:
Roségull – Gangreserveindikator
Urkasse: 
41.5 millimeter (diameter) – 14.6 millimeter (høyde) – Hvitt gull – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til ? meter
Urverk:
Lange Caliber L952.2 – Manuelt opptrekkbart – Tourbillon med evighetskalender – 729 deler – 59 juveler – 50 timer gangreserve
Lenke/reim:
Mørk brun skinnrem – Foldespenne i hvitt gull
Veilende pris: 
285.000 € ~ 3.000.000 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.