fbpx

Rolex – Basel 2017

Det har gått noen uker siden Baselworld lukket dørene og støvet har så vidt begynt å legge seg blant de klokkeinteresserte. Som vanlig var forventningene til mange av de store merkene skrudd høyt opp før årets messe, og jeg skal her ta en titt på fire av modellene som ble lansert Rolex.

Det var som vanlig mange rykter og forventninger til Rolex før årets messe i Basel. Det faktum at deres populære modell Sea-Dweller fylte 50 år hadde ikke gått ubemerket hen, så mange regnet det som nærmest sikkert at de ville lansere en “jubileumsmodell”, slik de også gjorde med lillebroren Rolex Submariner for noen år siden. Mange hadde nok også forventet at man utvidet den keramiske bezelen til flere modeller i Daytona-serien (gull/rosé) og at Datejust 41 endelig ville lanseres også i en ren stålutgave. Det gikk også en rekke rykter om at man kunne forvente en re-introdusering av den berømte “Coke”-utgaven av GMT Master II med sort og rød bezel.

Mange av spekulasjonene viste seg å stemme svært godt, men Rolex overrasket nok også mange da man fikk se en av deres mest avanserte modeller i noe annet enn edelt metall, nemlig Rolex Sky-Dweller, mens en ny utgave av “Coke” dessverre forble en drøm for mange.
Rolex Datejust 41
På fjorårets messe lanserte Rolex nykommeren Datejust 41. Dette var på mange måter en oppdatering og finjustering av den relativt nye Datejust II som hadde blitt lansert noen år tidligere, men som hadde høstet litt blandede kritikker pga. proposjonene på bezel og kasse. Datejust 41 ble en naturlig arvtaker, men fjorårets messe ga kun mulighet for å bestille klokken i edelt metall eller i såkalt two-tone, altså en blanding mellom stål og gull. Nytt av året er altså at klokken er lansert i helstål (den riflede bezelen er i hvitt gull), noe som er høyst velkomment for mange entusiaster, ettersom klokken får en langt mer overkommelig pris.

Annonse

Datejust som modellserie er kanskje Rolex’ aller mest kjente og ikoniske. Den riflete bezelen, cyclopsen over datoen og jubilee-lenken gjør klokken lett gjenkjennelig. Datejust II ble nok aldri den store suksessen som Rolex håpet på, så denne justeringen var nok en nødvendighet sett fra deres side. Tradisjonelt har modellseriens herreutgave vært på 36 mm, mens trendene over flere år nok har gjort det riktig å også lansere en større utgave og 41 mm virker å være en meget passende størrelse for mange.

Modellen ser etter min mening meget flott ut. Den leveres med et utall mulige kombinasjoner av skiver og du kan selv velge mellom flat eller riflet bezel, samt oyster- eller jubilee-lenke, noe som gjør at de fleste nok finner en utgave som kan passe. Klokken passer nok mange best til litt penere anledninger, men mange vil nok også vurdere denne som en hverdagsklokke. Prisen starter på ca. 65.000 for flat bezel og man må regne med ca. 20.000 ekstra om man ønsker den riflete bezelen i hvitt gull.Rolex Daytona
Fjorårets aller største lansering var uten tvil en ny utgave av Rolex Daytona med keramisk sort bezel. Levering av disse urene har vært langt under etterspørselen og flere som satte seg på ventelister direkte etter fjorårets messe har enda til gode å få levert sine klokker. Også bruktpriser på bla. Finn.no og Tidssonen har vitnet om at modellen er en av de absolutt mest populære i både Norge og utlandet. Mange har kunnet heve en fortjeneste på 30-40.000 ved rent videresalg til entusiaster som ikke har orket å vente på å få sin levert fra forhandler.

Ettersom man hadde lansert stålutgaven med keramisk bezel i fjor (og tidligere også hadde lansert utgaven med Everose Gold med slik bezel) var det ingen stor overraskelse at man i år kom med dette alternativet på utgavene i hvitt og gult gull. Klokkene leveres med Rolex Oysterflex, som er Rolex’ egen gummirem (med foldespenne). Jeg har enda til gode å forsøke disse gummiremene på armen, men komforten skal etter sigende være meget god.

Om du ønsker å sikre deg en utgave av nye Daytona må du regne med en utsalgspris rett rundt 250.000, med hvitt gull som litt dyrere enn utgaven i gult gull. På grunn av prisen vil man nok ikke se ventelister som kan sammenlignes med utgaven i stål som ble lansert i fjor!
Rolex Sea-Dweller
Allerede før årets messe kom det en svært seriøs “lekkasje” på internett som viste seg å være helt korrekt. Rolex hadde bestemt seg for en jubileumsutgave som var større enn de tradisjonelle Sea-Dwellerne (som ikke var Deep Sea), og for første gang så man cyclopsen over datoen, til manges fortvilelse. Rolex hadde hentet frem den røde fargen for modellnavnet på denne, noe som falt i god jord hos mange, da dette spiller på noen av de historiske modellene som også hadde dette.

Den nye Sea-Dweller har fått en økt størrelse til 43 mm. Dette er en ganske betydelig økning og jeg ser at meningene er mange om dette i diskusjonsforaene på nettet. Denne nye modellen erstattet Sea-Dweller 4000 som var vesentlig mindre med sine 40 mm, men som også har fått kritikk fra noen for og oppleves litt topptung. Fra før i dykkerfamilien har vi Deepsea-utgaven, og selv den nye Sea-Dweller har en tilsvarende størrelse, er den både lavere og lettere. Den har også fått en bredere oysterlenke som jeg også tror kan påvirke totalopplevelsen og balansen i klokka ganske betydelig. En annen detalj som har vært gjenstand for tidvis krasse meningsutvekslinger er cyclopsen (forstørrelsen) over datovinduet. Dette har ikke vært på tidligere utgaver av Sea-Dweller og for mange har det vært tungt å svelge at de nå har valgt å bruke denne. Samtidig kan man nok se nytteverdien av den og det er utvilsomt en detalj som på mange måter hører hjemme på Rolex.

Selv om størrelsen og cyclopsen er omstridt, tror jeg at den nye modellen vil bli populær på det norske markedet. Det er også verdt å merke seg at modellen har fått det oppdaterte urverket “Rolex 3235” med 70 timers gangreserve. Det virker ikke som om man opplever noen Daytona-tilstander som i fjor, men ventelistene er likevel relativt lange hos mange forhandlere jeg har snakket med. Et spørsmål blir jo også hvor lenge Rolex tenker å ha denne i sortimentet sitt, ettersom de faktisk lanserte den med en tydelig “50th Anniversary Edition”. Prisen pr. nå er rett nord for 100.000,-.
Rolex Sky-Dweller
En overraskelse (som jeg ikke tror mange hadde gjettet på) Rolex dro opp av hatten på Basel var en av deres absolutt mest avanserte utgaver, nemlig Rolex Sky-Dweller i two-tone og stål. Denne klokken har en meget spesiell “Annual Calendar”-funksjon og har tidligere kun vært tilgjengelig i edelt metall, og da med tilhørende høye pris.

Klokken ble omtalt i flere av de store klokkemediene, men de havnet kanskje litt i skyggen av nevnte Sea-Dweller. Likevel er mitt inntrykk at mange våknet litt etterhvert og forstod at dette var en av de virkelig store nyhetene fra Rolex i år. Klokken er etter mitt skjønn meget lekker, men kan nok for mange oppleves som litt for høy på håndleddet. Jeg har tidligere prøvd utgaven i gull og husker at den føltes tung, men dette er en klokke jeg er virkelig spent på å se i levende live. Denne blir fort en slags konkurrent til Datejust 41, da klokkene har et meget likt uttrykk, men en ganske vesentlig forskjell i størrelse (og også pris og funksjon).

Også denne klokken har begynt å få ganske omfattende ventelister hos mange av landets butikker, så her bør man kanskje få satt seg på liste raskt om man ønsker en innen rimelig tid. Nåværende pris er oppgitt til 128.000 for utgaven i stål med hvitt gull bezel og du må regne med å legge på 30.000 om du ønsker den i two-tone.

Oppsummering
Mitt personlige inntrykk direkte etter at de nye modellene var sluppet på Basel var at mange var litt skuffet over nyhetene fra Rolex. Dette virket likevel å endre seg noe utover uken og når man ser på hva som faktisk ble lansert vil jeg tørre å hevde at årets messe ga en rekke godbiter som bør passe for mange. Sea-Dwelleren tror jeg, til tross for litt varierende meninger, blir en salgshit. Det samme bør gjelde Sky-Dweller i stål. Jeg tror også at grepene som er tatt med Datejust 41 kontra Datejust II vil gjøre at denne modellen nok øker i popularitet og er klar for mange år i “katalogen”.

Forhandlerne forventer inn de første nyhetene ila. høsten, så vi må nok enda smøre oss med litt tålmodighet før vi får testet disse på armen! Vi håper å kunne skrive noen gode omtaler på slutten av året og hører gjerne fra leserne og deres erfaringer med nyutgavene.

(Alle bilder i denne artikkelen er Copyright Rolex.com)

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.