fbpx

Sea-Dweller 4000 – En god investering?

Tidligere i år var jeg på ferie i USA. I samtale med en ansatt på en større Rolex-butikk kom det frem at de kun hadde én Sea-Dweller 4000 på lager og den ansatte kunne videre fortelle at denne nå ikke var mulig å skaffe lengre for de amerikanske butikkene. Og ganske riktig; Da Rolex introduserte den nye Sea-Dweller 50th Anniversary på årets Basel, forsvant Sea-Dweller 4000 fra listene!
Jeg er ikke noen stor tilhenger av å «investere» penger i klokker for å skaffe seg en gevinst. Det strider liksom litt mot fascinasjonen og gleden man skal ha ved å eie et ur av denne typen. Samtidig må man kanskje erkjenne at mange som tenker på å bruke titusener av kroner på et armbåndsur også tenker seg om en og to ganger på en eventuell annenhåndsverdi om man senere ønsker eller må selge eller gjøre endringer i samlingen.

Rolex Sea-Dweller 4000 med keramisk bezel ble introdusert så sent som på Baselmessen i 2014. Den er på mange måter storebroren til den klassiske Submariner, med samme størrelse (40 mm), men en tanke høyere (15 mm kontra 12,5 mm) og derfor også noe tyngre. Den har en imponerende dybderating på 1440 meter og markeringene på bezelen og den manglende cyclopsen over datovinduet er andre detaljer som skiller den fra en standard Submariner.

Mitt inntrykk er at Sea-Dweller 4000’s utseende (med den manglende cyclopsen som høydepunkt for mange), ble en stor favoritt blant mange entusiaster. Den minnet på mange måter om en Submariner No-date i visuelt uttrykk, samtidig som man faktisk hadde datoen der. Om dette gjorde seg utslag i faktiske salgstall og popularitet er nok derimot mer tvilsomt. Grunnen til dette tør jeg ikke si noe entydig om, men jeg tror at en del opplevde den som litt for tung på armen sammenlignet med en standard Submariner, samtidig som prisen gikk opp med en del tusenlapper. Her er meningene mange, men faktum er at alle forhandlere jeg har snakket med bekrefter at de solgte betydelig færre Sea-Dweller enn Submariner.

Annonse

Introduksjon av nye Sea-Dweller 50th Anniversary
Det var, som jeg tidligere har skrevet litt om her, delte meninger da Rolex lettet på sløret om sin jubileumsutgave for Sea-Dweller. Størrelsen var økt betraktelig (til 43 mm) og cyclopsen hadde funnet veien til modellen (til manges fortvilelse). På det norske markedet virket det som om utgående modell (Sea-Dweller 4000) nærmest over natten fikk en noe høyere pris på bruktmarkedet og jeg tror at flere entusiaster og samlere gjorde noen grep for å sikre seg en slik i samlingen før den forsvant helt fra forhandlerne.

Er Sea-Dweller 4000 en god investering?
I det norske markedet har mange av sportsmodellene til Rolex vært ganske sikre investeringer. Submariner har holdt og økt sin verdi på en meget god måte gjennom en årrekke. Det samme har ikke helt vært tilfelle med den største klokken i familien, Sea-Dweller Deepsea, hvor man ikke har sett samme stabilitet i verdien.

Før Sea-Dweller 4000 forsvant var den ganske stabilt priset på bruktmarkedet, og hadde man kjøpt den allerede ved introduksjonen kunne man stort sett regne med å få pengene tilbake eller til og med tjene en liten slant. Etter at den er bekreftet borte fra Rolex’ kataloger virker det som om man for et tilnærmet mint eksemplar må regne med å betale en plass mellom 85-90.000, noe som er svært nært utsalgsprisen den hadde etter siste prisoppgang.

Om vi ser på de historiske Sea-Dwellerne, har disse gitt god valuta i investeringsbanken og mange tidlige og nyere modeller har gitt eierne en god verdistigning. Mitt tips er at Sea-Dweller 4000, med sitt meget gode urverk, sine meget vakre estetiske egenskaper og svært lave produksjonstid, kan vise seg å bli en meget god investering. Jeg tror ting ligger til rette for at klokken kan bli en «morgendagens klassiker». Det er en klokke med fantastiske egenskaper som tåler å bli benyttet hver eneste dag og at den skiller seg litt fra en «standard» Submariner er noe jeg tror kan appellere til mange.

Hva tror du? Er jeg på viddene eller kan klokken vise seg å bli en god investering? Legg gjerne inn en kommentar!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.