Officine Panerai er en naturlig blanding av italiensk design og sveitsisk teknologi – med en sterk lidenskap for havet og en historie som strekker seg helt bak til 1860. Under årets SIHH 2018 fornyet de seg på flere fronter, og nå har også flere av nyhetene begynt å komme til Norge. La oss se litt på årets nyheter fra Officine Panerai.
Detalj fra Panerai L’Astronomo
Et kort historisk overblikk..
Officine Panerai startet sin virksomhet med kun én liten butikk (som også inneholdt en urmakerskole) i italienske Firenze i 1860. Fra den spede starten ble det en stadig sterke knytning utover 1900-tallet til det italienske sjøforsvaret og dermed også etableringen av en grunnleggende testarena for klokkene som ble produsert.
Radiomir (som materiale og modell) kom på tidlig på banen, hvor essensen var et militært behov for høy lesbarhet. Dette var et «radium-basert» pulver som fikk nødvendige detaljer på klokken til å lyse i mørke omgivelser og en forgjenger til dagens selvlysende materialer. Radiomir var Panerai’s egen oppfinnelse som de tok patent på i 1916, og det ble en viktig hjørnestein for Panerai’s utvikling. Den første prototypen av (uret) Radiomir ble levert italienske marinedykkere i 1936 og designelementer fra den første prototypen er beholdt helt frem til dagens modeller.
Radiomir-pulveret ble brukt helt frem til 1949 da det ble erstattet av Luminor, et nytt stoff med lignende egenskaper. Dermed er navnene til de to mest kjente modell-seriene i Panerais kolleksjon slik vi kjenner de i dag etablert. Spoler vi noen år lengre frem til 1997, ble Panerai kjøpt opp av Richemont Group og, i følge seg selv, tok de da i løpet av påfølgende år steget over i high-end delen av markedet. De utviklet et nettverk av butikker i Italia, hvor en rendyrket kolleksjon bestående av Radiomir og Luminor var resultatet.
En ny milepæl ble nådd i 2002 med åpningen av Panerai Manufacture (produksjon) i Sveits og som etter hvert resulterte i at Panerai for første gang kunne benytte sitt eget «in-house» urverk i 2005. Kompetansebyggingen har Panerai utviklet videre og de har i dag utstrakt brukt av både rene automatiske urverk og manuelt opptrekkbare verk i sine modeller.
SIHH 2018
Heller ikke Panerai lå på latsiden i forkant av årets SIHH. De presenterte til sammen 16 nyheter og at Panerai har gjort noen grep for å tilpasse seg nye segmenter er vel hevet over en hver tvil.
Om vi starter i den dyre enden av skalaen fikk vi servert to spesialversjoner; L’Astronomo og Lo Scienziato. Førstnevnte er, tradisjonen tro, et ur laget for å skape litt oppstyr, eller en «snakkis» om du vil. Panerai lanserer ofte «snakkiser» i forbindelse med SIHH, og som reklamestunt fungerer det godt.
Panerai L’Astronomo Luminor 1950 Tourbillon Moon Phases Equation of Time GMT
Bare urets navn alene er vel nok til å skape nevnte «snakkis». Dette er en av de mest kompliserte urene Panerai noen sinne har laget, og ikke nok med det, uret kan tilpasses kundenes ønsker og behov. Her finnes en lang rekke komplikasjoner inkliudert månefase og tidsjevning (equation of time), innsyn til det rikt dekorerte urverket, 4 dagers gangreserve og en 50 millimeter stor urkasse. Med en pris nord om 1,5 millioner kroner blir nok denne for kun noen utvalgte få.
Panerai Lo Scienziato Luminor 1950 Tourbillon GMT
Også dette uret befinner seg i den del av prissjiktet som gjør at den nok forblir med tanken for de fleste. Uret er limitert til 81 utgaver, og det går nok helt fint for min del rent økonomisk. Dette uret er egentlig kun en oppdatering av forgjengeren fra 2016. Som navnet tilsier er det både GMT-visning og tourbillon blant komplikasjonene.
Det spesielle er at kassen er 3D-printet i titan, og til tross for at 3D-printing er forholdsvis vanlig nå til dags er det ikke nødvendigvis det blant klokkeprodusenter. Urkassen er for øvrig 47 millimeter i diameter og urverket leverer 144 timers gangreserve.
Så kan vi gå over til det som etter min oppfatning nok er langt mer interessante nyheter for de fleste av oss, og la oss se på den kanskje største overraskelsen først!
Panerai Luminor Due
Denne kolleksjonen består nå av til sammen 8 ulike ur. Den største nyheten er at fire av disse 8 kommer med en urkasse på kun 38 millimeter. Dette er første gang Officine Panerai har kommet med urkasser i denne størrelsen. Ulike fargevalg i tilknytning til disse gjør at noen av disse kanskje også vil falle i smak hos kvinner. Luminor Due kommer også i mer «normale» størrelser (til Panerai og være) på 42 og 45 mm.
I følge Panerai selv har de ønsket å lage en allsidig kolleksjon med et rent og minimalistisk design, men samtidig beholde det lett gjenkjennelige som er Panerai. Som navnet indikerer er også disse urene utstyrt med et «in-house» urverk med tre dagers gangreserve. Det er verdt å merke seg at Luminor Due for første gang er utstyrt med et dato-vindu, plassert klokken 3. Den legendariske «broen» som omslutter og beskytter kronen er med på alle disse nye urene. Denne broen ble for øvrig patentert av Panerai i 1956, og er selvfølgelig som et varemerke å regne.
Skivene man kan velge mellom i denne kolleksjonen er enten sort eller hvit/elfenben, og alle er utstyrt med en liten sekundviser plassert klokken 9. Urkassene er med to unntak utført i stål. De to siste er utført i en gull iblandet kobber og titan. Kun de to urene på 45 millimeter er utstyrt med et åpent baklokk.
Vanntettheten på disse urene er «bare» 3 bar/30 meter. Det synes jeg er litt lite med tanke på at Panerai er et manufaktur som historisk har utviklet seg for bruk i det våte element. At man nå beveger seg nærmest utelukkende over i et mer estetisk miljø mens funksjonalitet og robusthet legges
Urene leveres med flere ulike fargevalg på skinnremmen, og dermed er muligheten for litt vågale, eventuelt trygge valg til stede.
Panerai Luminor Base og Marina Logo
Denne kolleksjonen har i mange år vært en bestselger for Panerai. Hva de gjør med disse urene er av den grunn alene spennende. Det ble i alt presentert seks nyheter/ oppdateringer, tre Base Logo og tre Marina Logo.
Sterk, enkel og ikonisk er Panerai’s egen oppsummering av disse modellene, med et designfokus på høy grad av lesbarhet. Det blir også gjort et poeng av at det eneste dekorative element på skivene er en «OP» logo. Resten er altså overlatt til lesbarheten av urene, og bare så det er sagt – denne lesbarheten dreier seg både om lyse og mørke omgivelser.
Bokstavene i OP-logoen referer selvfølgelig til Officine Panerai, med en pil som peker opp og en ned, som er en historisk referanse til Panerai’s røtter og militære samarbeid mot sjø og luft.
Med disse urene kommer et nytt in-house calibre, P6000, som er et urverk som skal trekkes opp for hånd, med en kraftreserve på 3 dager. Disse urene kommer inn og fornyer den allerede eksisterende kolleksjonen.
Urkassene på alle seks urene er 44 millimeter og er alle i polert stål. Skivene er enten i sort eller hvitt og med et utvalg ulike skinnremmer. Alle selvfølgelig også utstyr med den krone-beskyttende broen. Urene er vanntett ned til 10 bar/ 100 meter.
Avsluttende tanker
Som nevnt innledningsvis presenterte Panerai hele 16 nyheter på årets SIHH. Disse 16 urene representerer et veldig bredt prismessig spekter, men det er nok utvilsomt lanseringen av Luminor Due-utgaven i 38 millimeter som representerer den store nyheten for oss vanlige klokke-entusiaster.
Personlig har jeg ikke fattet den største interessen for Panerai nettopp med tanke på at jeg har vært skeptisk til størrelsen. Denne modellen fikk jeg derfor umiddelbart litt forventinger til. Jeg har også sett den på dame-arm, og det så kort og godt veldig bra ut og jeg tror dette kan åpne nye dører for merket også mot en kvinnelig kjøpegruppe.
Samtlige ur som er nevnt ovenfor ble altså lansert i januar, og tiden er nå moden for at de begynner å komme til butikkhyllene. Ta turen å se nærmere på de som er tilgjengelig og gjør deg opp din egen mening!
Mer info finner du på de offisielle nettsidene til Panerai!
Medgrunnlegger og fast skribent på Horae.no. Har stor interesse for både natur, fotografering og klokker. Gjerne alt på en gang! For Rune er historien bak et merke og dets urverk viktig og Rune vil formidle noe av sin fascinasjon på Horae.no.