fbpx

Guide: Ord og Uttrykk

Om man er ny innen temaet klokker og armbåndsur, kan det være en del ord og uttrykk som kan virke “greske” ved første øyekast. Vi har på denne siden forsøkt å samle noen av de vanligste forkortelsene, slanguttrykkene og fremmedordene for at de som ikke enda er erfarne i miljøet lettere kan forstå hva som egentlig menes.

AD
Forkortelse for en registrert/offisiell forhandler for det aktuelle klokkemerket. AD stammer fra det engelske “Authorized Dealer”. Mange merker tillater kun salg via AD for at bla. garantier skal gjelde.

Baretter
Dette er de små metallpinnene som fester klokkeremmen/lenken til selve urkassen.

Basel / Baselworld
Stor messe i Basel, Sveits, som avholdes hvert år i slutten av mars. Kjent som den største og viktigste messen for klokkebransjen og et sted hvor mange av de største merkene lanserer sine nyheter.

Beater
En beater er gjerne en hverdagsklokke som skal tåle det meste og som man ikke er redd for at får seg noen riper eller bruksmerker.

Bezel / Bezelring
Dette er den ytre ringen som omkranser skiven på en klokke. På alle dykkerklokker kan denne roteres separat for å enkelt kunne lese av tidsbruk (ifbm. dykking). Også klokker med visning for flere tidssoner (GMT-funksjon) har en dreibar bezel med egne markeringer for 24-timer.

Chronometer
Betegnelse på klokker som er nøyaktige nok til å bli sertifisert av “COSC” i Sveits. Uttrykket er ikke beskyttet i mange land, så misbruk av betegnelsen forekommer ofte på ur/klokker fra mer useriøse selskaper.

COSC
Forkortelse for “Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres”, som er det offisielle sveitsiske testlaboratoriet for “Chronometer”-sertifiserte sveitiske klokker. For at et mekanisk urverk skal bli COSC-godkjent kreves en høy nøyaktighet i urets tidsvisning. Et kvalitetsstempel.

Flipping/Flippesyke
Brukes om å selge klokker videre fordi man har funnet en ny man ønsker seg enda mer, eller at man ønsker å forsøke noe annet.

GG/Goodguy
Dette brukes på klokkefora og nettsteder som et internt karaktersystem. At man omtaler noen som en “Goodguy” vitner om at en brukthandel har vært gjennomført uten problemer. Mange vil henvise til at man har flere “GG/Goodguy”-tilbakemeldinger osv.

GMT
Angir at klokken kan vise to eller flere tidssoner. Henter navnet sitt fra «Greenwich Mean Time» og man benytter gjerne flere visere og/eller en roterbar bezelring for å kunne vise både hjemmetid og reisetid.

Grail
Man har en eller flere “grails”, og uttrykket benyttes stort sett om klokker som man anser som litt uoppnåelige, men som en drøm. En klokke man ikke har planer om å kvitte seg med om man først får tak i den eller får råd til å kjøpe den.

Keeper
Betegnelse som brukes om klokke man anser at man skal beholde alltid/i overskuelig fremtid. Mange har nok likevel måttet bite i seg ordene om fristelsen for andre klokker blir for stor.

Lume
Når man refererer til «lume» er det den selvlysende malingen som brukes på visere/skivemarkører for å kunne lese av tiden i mørket. Mekaniske klokker har ikke batteri, så disse lades opp av dagslys og vil deretter beholde sin selvlysende effekt over en viss periode.

Quartz
Klokker som benytter kombinasjonen av batteri og quartskrystall for å vise tiden. Skiller seg fra mekaniske klokker, som ikke bruker batterier for energi.

Safequeen
Brukes gjerne når man har en klokke som ikke blir benyttet og som fremstår som urørt/mint. Kan være at klokken blir tatt vare på for videresalg/verdiøkning eller at man rett og slett ikke finner tid/lyst til å benytte den.

SIHH
Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) er, i likhet med Basel, en viktig messe for mange urmerker som arrangeres hver januar i Genéve. Omfatter i hovedsak merker basert i eller rundt selve byen Genéve, men også andre store merker lanserer nyheter her.

Unboxing
Et kjent fenomen i klokkemiljøet er at man poster bilder/tekst fra man pakker ut klokken til den sitter på armen.

WIS
En forkortelse for “Watch Idiot Savant” og brukes gjerne om de av oss som er litt mer enn gjennomsnittet interessert i klokker. Kommer gjerne med et lite uformelt krav om at man bør ha en viss innsikt i det som befinner seg inni urkassen.

Er det forkortelser eller uttrykk du savner? Ta kontakt med oss!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.