For enkelte er det nærmest det daglige antrekket, mens andre kun finner frem herligheten fra skapet hver julaften og knapt nok da. Vi snakker selvsagt om pendressen. Og når dressen er på, slipset er knytt, mansjettknappen er på plass og skoene er pusset er du nesten klar. Du mangler bare den viktigste detaljen på antrekket, nemlig klokken..
Om man spør entusiaster om hvilke ur og klokker som passer til pen dress vil du trolig få mange forskjellige svar. Blant entusiastene finner du nok få som mener at puls- og treningsklokke er passende bekledning, men likevel vil nok spennet av ur strekke seg fra de enkleste, mest elegante, til langt mer prangende og sporty utgaver. For de virkelig konservative er det kun de helt enkleste klokkene, gjerne uten komplikasjoner/funksjoner, som er helt innafor når man pynter seg skikkelig, og da gjerne utført i edelt metall.
Selv om enkelte mener å tro at trenden med enkle, minimalistiske og klassiske klokker er noe som har kommet de siste årene er dette langt fra sannheten. Nesten alle de store og viktige produsentene har i mange tiår hatt denne typen klokker i sine kolleksjoner, og mange av de tilbys den dag i dag med nærmest samme visuelle uttrykk som sine forfedre. Med introduksjonen av denne typen klokker fra en rekke low-end merker har også ungdom fått øynene opp for disse, noe som kan være positivt også for deres high-end «slektninger» i det lange løp.
Klassisk minimalisme
I denne artikkelen har vi i redaksjonen valgt å trekke frem fem (ultra)klassiske og minimalistiske dressklokker som vi mener er helt i ypperste klasse. Dette er klokker som på en god måte kombinerer absolutt eleganse med historiske røtter, og som samtidig vil være like pene og riktige på håndleddet om både ti, tyve og tredve år. Her er det klokker som er nærmest blottet for funksjoner, uten sjenerende farger og med en enkel og elegant skinnreim. Dette er klokkene du finner frem når du virkelig skal pynte deg. Som passer til den virkelige høytiden eller store livshendelsen, enten antrekket er dress, smoking eller kjole og hvitt. Når det er sagt, i dagens motebilde er det heller ingenting som tilsier at dette er klokker som kun kan brukes til fest. Så her er det store muligheter til å finne en klokke som kan passe til langt mer hverdagslige antrekk, da kanskje uten at de påkaller eller skriker etter oppmerksomhet fra andre enn absolutte klokkekjennere.
Det har vært vanskelig å trekke frem kun fem klokker til denne artikkelen, men vi har forsøkt å ta utgangspunkt i det norske markedet og hvilke klokker og produsenter vi mener er gode valg for nettopp oss her til lands, både hva angår utsalgssteder og popularitet. Når det er sagt finnes det en rekke gode alternativer til de klokkene vi her har trukket frem, så mulighetene er (svært) mange. Som alltid gjelder det å finne en klokke nettopp du liker og som passer din smak og ditt håndledd! Klokkene er ikke rangert og vi er åpne for at det er klokker som virkelig fortjener en plass på listen som har blitt utelatt..
A. Lange & Söhne – Saxonia Thin
Med sine 5.9 mm er Saxonia Thin fra A. Lange & Söhne virkelig en (vanvittig) lavtbyggende klokke som bør passe under en hver skjortekant. Med et urverk som kun bygger 2.9 mm er dette et lite stykke klokkekunst fra den tyske produsenten. Klokken leveres i to størrelser, med en diameter på henholdsvis 37 eller 40 millimeter og kommer (som stort sett alle modeller fra A. Lange & Söhne) kun i edelt metall, nemlig «White Gold» eller «Pink Gold».
Klokken er virkelig av det klassiske slaget med en nærmest klinisk ren forside. Med sine «baton»-formede timemarkører og «Saxonia»-formede visere er hele designet nærmest definisjonen på enkelhet og minimalisme. Her man selskapet til og med utelatt sekundviseren helt. På skiven står den særegne logoen fra ca. klokken ti til klokken to, samt teksten «Made in Germany» nederst under timemarkøren for seks.
Om du snur den svært tynne urkassen rundt vil du se at sidene på urkassen er børstet, noe som har blitt nærmest et varemerke for klokkene fra ALS. Om du fortsetter til baksiden vil du ha innsyn til det manuelt opptrekkbare L.093.1-urverket som, til tross for sine ekstremt tynne profil, har den samme finish som man er kjent med fra Lange. Også den håndgraverte balansebroen viser hvilket håndverk som ligger i dette uret. Her er det ingenting som vitner om at A. Lange & Söhne har tatt noen snarveier med sitt «rimeligste» ur.
Om Saxonia Thin blir for enkel for din smak, finnes det gode alternativer i resten av Saxonia-kolleksjonen og også i A. Lange & Söhnes 1815-kolleksjon. Se bare på Saxonia og Saxonia Automatic med sin «small seconds»-komplikasjon eller ALS 1815.
Dersom du ønsker et eksemplar av Saxonia Thin til å pryde håndleddet, må du regne med å finne en veiledende utsalgspris på rett over 148.000 kroner for utgaven i 37 mm og 217.000 for versjonen i 40 mm hos din lokale forhandler.
Jaeger-LeCoultre – Master Ultra Thin 41
For mange er Jaeger-LeCoultre nærmest synonymt med penere klokker eller dress-ur. Og det er få som kan eleganse som nettopp Jaeger. Deres «Master»-serie byr på en rekke klassiske og flotte klokker, og deres «Master Ultra Thin 41» er kanskje den reneste av dem alle. Her får du en klokke som måler 41 mm på håndleddet, og med en høyde på imponerende 7.48 mm som er nærmest enestående hva angår automatiske urverk. Inni kassen tikker nemlig Jaeger-LeCoultre 898C som har en gangreserve på 43 timer. Dessverre er urverket skjult av en solid bakside.
I likhet med de andre klokkene har også denne et særdeles konservativt og minimalistisk utseende. Jaeger skiller seg litt ut fra noen av de andre klokkene i artikkelen med sine sverdformede visere og også spisse, sverdformede timemarkører. Logoen er plassert rett over senter av skiven, mens man har tilført «Automatique» rett under viserne, samt det kjente «Swiss Made» nederst. Klokken leveres i enten «pink gold» eller rustfritt stål.
Om klokken uten sekundviser er for minimalistisk, har også Jaeger-LeCoultre en rekke utgaver i sin «Master»-serie, herunder «Master Ultra Thin Small Second» & «Master Ultra Thin Date».
For utgaven i stål er utsalgsprisen satt til ca. 79.000, mens man nesten må doble innskuddet om man ønsker utgaven i gull, som er priset til 145.000,-
Zenith – Elite Classic 39
Zenith er fortsatt et merke som i stor grad er forbeholdt kjennere her i Norge. Merket er nok aller mest kjent for sitt «El Primero» kronografurverk (stoppeklokke) som tidligere også har vært benyttet av svært anerkjente produsenter som Rolex. Det er også klokker i forskjellige «El Primero»-utgaver som kanskje høster mest omtale, men Zeniths Elite-familie huser en del veldig vakre og klassiske klokker.
Elite Classic 39 er, som navnet tilsier, 39 mm i diamater. Med en høyde på 9.45 millimeter er de noe høyere enn Saxonia Thin og Jaeger Ultra Thin, uten at det på noe måte er for høyt for en klassisk penklokke. Zenith tilbyr en rekke utgaver, utformet i roségull eller rustfritt stål.
Skivene er enkle og minimalistisk utformet med Zenith-logoen like under klokken tolv og «Swiss Made» ved timemarkøren for klokken seks. Timemarkørene er enkle, med unntak av versjonen med romerske tall som ses helt til høyre på bildet. Viserne er helt lett bladformede som passer en slik klokke meget godt. På baksiden har du innsyn til det automatiske Elite 679-urverket.
Disse klokkene er nye av året, og for utgavene med urkasse i gull er veiledende pris 88.500,-, mens utgavene i stål har en utsalgspris på 43.900,-, noe som gir deg et meget elegant ur til en god pris!
IWC – Portofino Hand-Wound Pure Classic
Vi er jevnt over svært enige innad i redaksjonen om at «International Watch Company» eller «IWC» lager mange fantastisk flotte ur. Dessverre er en del av klokkene i Portofino og også Portuguese-kolleksjonen litt i største laget for våre håndledd. Med sin ganske voksne størrelse på 43.7 millimeter er ikke «Portofino Hand-Wound Pure Classic» noe unntak, og enkelte vil kanskje argumentere mot denne som en ren dressklokke pga. sin ganske voksne størrelse. Men, det finnes absolutt de som både ønsker, kler og passer klokker som er litt større enn de vanlige 37-40 millimeterne, og da er kanskje dette klokken perfekt for deg?
Med sin voksne diameter og også relativt voksne høyde på 12.2 millimeter er dette en betydelig større klokke enn f.eks. ALS Saxonia i 37 mm. IWC leverer likevel her en svært klassisk og elegant klokke, men med sin økede størrelse har man likevel tatt med litt mer på skiven. Timemarkørene er baton-formede, med unntak av klokken seks og klokken tolv, hvor man har valgt å benytte romertall. I tillegg har man satt markeringer med streker og tall for å markere minutter langs ytterkanten av skiven. Viserne er lett bladformede og IWCs logo er plassert rett over senter av skiven, og også på denne er sekundviseren droppet til fordel for det minimalistiske. Også «Swiss Made» er tatt med på denne klokken og er plassert på sin faste plass nederst.
Inni urkassen, som enten er i stål eller rødt gull, er det et manuelt opptrekkbart urverk av typen IWC 59060 som har et gangreserve på hele 8 dager. Urverket er synlig gjennom safirglass på baksiden av klokken, noe som gir klokken en litt ekstra dimensjon. Indikatoren for gangreserve finnes også på baksiden, i form av en blå pil med tilhørende skala.
I Portofino-kolleksjonen finnes også en rekke flotte klokker med sekundviser og dato, så er denne litt for kjedelig, er det verdt å ta en titt.
Denne klokken ble vist frem første gang på SIHH i 2015 og har således fått noen få år på markedet. For utgaven i stål er veiledende pris 87.000,-, mens utgaven i rødt gull ligger på 168.000,-.
Patek Philippe – Calatrava 5196
Når vi snakker om klassiske klokker er det vanskelig å komme utenom Patek Philippe. Av mange regnet som verdens ypperste merke, er deres Calatrava-serie et virkelig ikon. Dette er en av deres virkelige signaturmodeller, lansert allerede i 1932. Denne utgaven, 5196, er den vi i redaksjonen liker best visuelt sett og denne fås i totalt tre utgaver av gull og en utgave i platinum. Platinumutgaven skiller seg visuelt ganske kraftig fra utgavene i gull og ses helt til høyre på bildet ovenfor. Med en størrelse på 37 millimeter er det en klokke som er relativt liten sammenlignet med mange andre, men som derfor sklir uproblematisk under mansjetten.
Viserne er sverdformede og de baton/sverdformede timemarkørene rammer inn skiven. Denne klokken har den såkalte «small second»-komplikasjonen under viserne, uten at den tar for mye plass eller blir forstyrrende. Patek Philippes tekstlogo er plassert like under klokken tolv og «Swiss» er plassert nederst klokken seks. På utgaven i Platinum har man valgt en ganske annerledes utforming, med fulle tall langs skivens kant, samt tallmarkeringer på underskiven til sekundviseren.
Baklokket på disse er dessverre lukket, så noe innsyn til verket får man ikke. Baklokket er heller ikke gravert eller utsmykket på noen måte. Inni klokken sitter Pateks eget kaliber 215 PS, som trekkes manuelt ved hjelp av kronen. Sidene på urkassen er børstet, noe som kler modellen meget godt.
Patek Philippe Calatrava er noe av det enkleste, men samtidig mest elegante, du finner på markedet. Med sin posisjon i urverdenen er det likevel kostbart å kunne ikle seg en av disse, så regn med en pris på 176.000-193.000 for utgavene i gull, og solide 325.000 for utgaven i platinum.
Når slipsknuten så skal knytes..
..er det altså ingen grunn til å ikke ha riktig klokke klar til å komplementere antrekket. Vi skal innrømme at vi har tatt mange runder her i redaksjonen på hvilke ur som vi ville trekke litt ekstra frem, og svært gode alternativer fra store urmerker har blitt utelatt i denne omgangen. Vi håper likevel at artikkelen har gitt litt inspirasjon til de minimalistiske og klassiske klokkene som finnes på markedet, selv om dette kun er et ørlite utvalg av alt som er tilgjengelig!
Har du meninger eller innspill om klokker som hører hjemme på en slik liste? Legg gjerne igjen en kommentar!
Den offisielle kontoen for Horae.no og redaksjonen! Kontoen brukes for å publisere offisiell informasjon og pressemeldinger for nettstedet. Enkelte gjesteskribenter vil også få artikler publisert via denne kontoen.
Fin artikkel om det som for meg er den perfekte type klokke. Samtidig er det en kategori som er en konstant kilde til frustrasjon og sinne.
Saxonia Thin 37 fremstår for meg som den «beste» klokken i verden. Den er 99,5% perfekt, der den eneste endringen jeg kunne tenkt på å be om er at de flytter Made in Germany til baksiden.
Et sensasjonelt eksempel på hvor perfekt en simpel toviser kan være. Dimensjonene er perfekte, fargene er perfekte, viserne er perfekte, timemarkørene er perfekte og som for samtlige Langer burde det vært 18 års aldersgrense for å titte inn bak.
Jeg forstår godt at perfeksjon i denne klassen koster 148.000 kroner. Jeg hadde egentlig forventet at den var langt dyrere.
Det jeg ikke forstår, er at det er så få klokker der ute som er 60-80% perfekte i design (mao. urverket har ingen ingen betydning).
Hvorfor er det tilnærmet ingen som lager simple, men godt designede tovisere til mindre enn 40.000 kroner.
Jeg ønsker å utfordre redaksjonen når dere skriver «Når det er sagt finnes det en rekke gode alternativer til de klokkene vi her har trukket frem, så mulighetene er (svært) mange.»
Når det kommer til time-only, elegante og klassiske dressur mellom 35 og 38mm, finnes det i det hele tatt noen moderne modeller som befinner seg under (gjerne langt under) Zenith Elite Classic i pris?
Hvis dere har gode forslag vil jeg veldig gjerne høre om de, enten som tilsvar her eller i egen artikkel 🙂