fbpx

Omtale: Bruvik Svalbard Navigator

Norske “Bruvik” har etablert seg godt i det norske klokkemarkedet siden oppstarten i 2009, og tilbyr i dag flere ulike kolleksjoner. Gjennomgående er inspirasjonskilden for disse urene norsk natur, gamle polarhelter og navigasjon. Vi har den siste tiden fått prøve Bruviks ganske karakteristiske “Svalbard Navigator” på hånden, og her er noen av de erfaringene vi har gjort oss.


Fakta
Produsent: Bruvik
Modell: Svalbard Navigator
Størrelse: 45 millimeter
Veilende pris:
16.500,-


Litt bakgrunnsinformasjon
Totalt består Svalbardkollekjonen til Bruvik (pr. i dag) av totalt sju ulike ur. Disse varierer både i størrelse, design, fargevalg og urverk.

Annonse

Bruvik “Svalbard” kommer med en kassediameter på 40 mm. I denne størrelsen kan du velge mellom utgaver med grønn, sort eller blå skive og bezel. Her er det verdt å nevne at utgaven som har blå bezel/skive har et pent fargespill, ved at den nærmest skifter mellom blå og over til nesten sort, avhengig av hvilket lys den utsettes for. Snedig fargespill som for min del hever klokken.

Om 40 millimeter blir for lite og du ønsker en litt større utgave, finner du “Svalbard Navigator” som kommer i 45 mm. Her står valgene mellom en utgave med skive og bezel i blått eller sølv. Felles for alle disse fem urene er at de har et kartutsnitt over øygruppen plassert på skiva.

En annen variant, kalt “Svalbard Signature”, er et ur på 45 millimeter, med skive og bezel i sølv. Den siste utgaven i Svalbardfamilien er “Svalbard Black”. Også Black er på 45 mm, og som navnet tilsier er skiva og bezel svart. Begge disse utgavene kommer uten kartutsnittet på skiva, men til gjengjeld finner du det gravert på baklokket. Det som skiller Black fra de andre utgavene av Svalbard er at den har quartz-urverk (batteridrevet).

Mannen som står bak disse urene er Rune Bruvik, men urene er produsert på flere ulike fabrikker i Sveits. Kombinasjonen mellom sveitsisk kvalitet på innsiden, og et design preget av norsk natur har blitt til Bruvik sitt slagord: «wear a piece of Norway».

Design og inspirasjon
Selv om vi har vært inne på inspirasjonen av norsk natur tidligere, må vi nesten ta det med her også. Dette er en av de tingene jeg setter høyest når vi snakker om urene fra Bruvik. I farten kommer jeg ikke på så mange, om noen, som greier å fange temaet og inspirasjonen i uret på en slik måte som nettopp Bruvik. Der mange klokkemerker forteller oss mye om hva de har latt seg inspirere av, uten at man nødvendigvis ser det i selve uret, klarer Bruvik tydelig å formidle dette i det endelige produktet. For meg er denne inflasjonen av merker som hevder seg inspirert av alt mellom himmel og jord nærmest en uting, all den tid man forsøker å selge en idé som ikke egentlig eksisterer. Dette gjelder ikke Bruvik. Man kan selvfølgelig diskutere lenge og vel om man liker det som kommer til uttrykk i Bruvik-urene eller ikke, da smaken selvsagt er individuell. Men det kan vanskelig hevdes at man ikke ser at urene faktisk gjenspeiler de temaene Bruvik selv viser til som store inspirasjonskilder.

Bruvik Svalbard Navigator
Inspirasjonen til denne spesifikke klokken er ganske tydelig. Øygruppen Svalbard er formet av vind, regn, is og sjø. Man kan på mange måter si at tiden selv har formet Svalbard til å bli det den er i dag. Rune Bruvik selv sier det var som å ta uret hjem da han hadde det ferdige produktet med til Svalbard første gang.

La oss ta det fysiske først. Urkassen i børstet stål er 45 millimeter, som for mange nok regnes som en ganske voksen størrelse. Personlig er jeg mest komfortabel med ur i størrelsen 40 – 42 mm, så jeg var ganske så spent før jeg fikk det på armen. Hvordan skulle mitt håndledd på 18 cm takle et ur på voksne 45 millimeter? Jeg har, som også tidligere nevnt, forkastet ur (jeg har likt godt) på grunn av størrelse tidligere. Med spenningen utløst kan jeg si at jeg er gledelig overrasket. Joda, dette er et ganske voksent ur på mitt håndledd, men det bærer likevel utmerket. De forholdsvis korte lugsene (hornene på urkassen) har nok en del å si for hvordan uret bærer på armen. De er som sagt korte og i tillegg bøyde, noe som gjør at en får urkassen godt ned på armen. Baklokket bygger ikke i nevneverdig, noe som også er med på å gi den gode bærekomforten.

Man kan altså ikke se seg blind på størrelse og 45 millimeter i diameter på kassen her, for dette uret må bare prøves på før en eventuelt bestemmer seg for utgaven i 40 eller 45 mm. Jeg har prøvd begge størrelsene, og holder personlig en liten knapp på den største. At man “glemmer” at man har uret på armen, tenker jeg er en god indikasjon på at
bærekomforten er god.

Detaljene
Så over til det visuelle. Skiva er det som danner hovedinntrykket hvor design og det konseptuelle kommer til uttrykk. Det er her jeg mener Bruvik scorer høyt. Man finner enkelt igjen tematikken, ideen og historien uret forteller. Det mest iøynefallende med denne skiva er nok selve kartutsnittet over øygruppen Svalbard. Markeringer klokken 6, 9 og 12 for himmelretningene gir assosiasjoner til kompass og navigasjon. Bezelen, som er dreibar, har markeringer for de første 15 minuttene, deretter hvert femte minutt til hel time. Skiva er blå, og foruten kartutsnittet i sølv, har den vertikale «furer», noe jeg tolker som et uttrykk for øygruppens røffe natur. «Furene» skiller skiva fra de fleste ensfargede skivene man normalt ser og det er nettopp disse små detaljene som skiller uret ut fra mengden. I tillegg til det norske opphavet, er dette noe som gjør at jeg mener dette er et interessant ur å eie.

Bruvik Svalbard Navigator – Sølv

Uret har vanlig timevisning uten ekstra funksjoner. Viserne for timer og minutter er sverdformet, mens sekundviseren er slank med en dråpeformet spiss i enden. De luminerte timemarkørene, time- og minuttviser er gode og brede nok til at uret har god lesbarhet i både lyse og mørke omgivelser. Bezel er luminert i markeringene for de første 15 minuttene, noe som er en pen detalj.

Bezelen er, foruten de ovenfor nevnte detaljer, utført i en matt blåfarge som er en tanke dypere enn selve skiva. En pen detalj er at siden på bezelen ikke er matt, men skinner litt i direkte lys. Mellom bezel og skive finner vi en sølvfarget ring med minuttmarkeringer som bryter det blå på en fin måte. Glasset kommer i ripefri safir, er dome-formet og har fått anti-reflekterende film for å unngå refleksjoner. På baklokket finner vi inngravert et kartutsnitt over øygruppen Svalbard, med en faktatekst om øygruppen rundt. Dybdeanvisningen står også på baklokket.

Hvilken kategori?
Jeg vet ikke om Bruvik selv har sagt så mye om hvilken kategori man plasserer Svalbard Navigator i, og mulig er det heller ikke så veldig viktig, men min noen ganger kategoriske tenkemåte gjør at jeg føler at jeg må mene noe om dette. Dette er altså et ur som tar for seg natur, Svalbard og elementer av navigasjon. Dette sier meg noe om at det skal kunne fungere ute, kanskje også på en langtur nettopp på Svalbard. Den dreibare bezelen med markeringer for de første 15 minuttene får meg over i dykkerverdenen, og uret er i tillegg utstyrt med skrukrone og er vanntett til voksene 1000 fot (300 meter). Jeg tror ikke jeg vil si dette er noen ren dykkerklokke, men til sammen utgjør alle disse elementene noe som får meg inn i «tool-watch»-kategorien. Den gir definitivt uttrykk for å kunne tåle en trøkk, noe Bruvik selv er klar på at den også gjør. Når det er sagt fungerte klokken meget fint for meg på kontoret med jeans og skjorte også, selv om dette definitivt ikke er noe dress-ur. Alt i alt er dette en klokke som både passer til parkass og snøscootertur på Svalbard, via dagligantrekket og til badeshortsen ved stranda.

Lenke/Rem
Uret som vi fikk til utprøving er levert på en forholdsvis kraftig grå skinnrem med blå sømmer. For å yte uret full rettferdighet skulle man nok ha brukt det nok til at denne reimen fikk «gått seg til». Dette hadde vi dessverre ikke muligheten til, og det førte innimellom til noe justering av uret på armen for å få det til å sitte der det skulle. Jeg trakk imidlertid lett konklusjonen at hva størrelse angår, kan jeg fint bruke dette uret på mine håndledd. Skulle ikke remmen falle i smak opplyser Bruvik at de kan være behjelpelig med å skaffe alternativer, og det finnes nok også flust av muligheter om man ser på after-market reimer.

Urverk
Som vi her på Horae har fått opplyst fra Rune Bruvik selv, var det viktig for han å ha et sveitsisk “hjerte” i urene sine. I dette uret sitter et Sellita SW200 Elabore verk. Dette er et godt og utprøvd urverk som gjør jobben sin på en god måte, og som man finner det i ur fra mange velkjente sveitsiske klokkeprodusenter. Det er altså et selvtrekkende mekanisk urverk, med en gangreserve på ca. 38 timer.

Eske og tilbehør
Klokken leveres i en enkel eske med Bruvik – Fine Timepieces logo på toppen. Det er ellers ikke noe ekstrautstyr eller annet med.

Oppsummering
Bruvik Svalbard Navigator er på ingen måte et helt nytt ur fra Bruvik. Dette uret fant man første gang i butikk i 2013, så det har fått et par år på baken. Vi vet at dette er et av Bruvik sine mest karakteristiske og også mest populære ur, og det er lett å forstå hvorfor. I mine øyne er dette et estetisk vakkert ur, og det tiltaler meg i større grad enn mange ur i prisklasser flere hakk høyere enn det vi snakker om her. Dette er en forholdsvis maskulin klokke med brede og børstede overflater, men den har et design som gjør at den fungerer både som turkamerat og på kontoret. Uret gir rett og slett en bra kvalitetsfølelse på armen under bruk og finishen på uret er meget passende det uttrykket som formidles.

Det røffe norske uttrykket, detaljene og utførelsen, sammen med et urverk av god kvalitet, gjør at det er få (les: ingen) ur rundt 15.000 kroner som frister meg personlig mer enn dette. Bruvik sine klokker treffer med sin røde tråd og tematikk, og klokkene klarer å gi en særegenhet som gjør at de skiller seg fra mengden. Svalbard Navigator føles rett og slett genuin og ekte, og at man får det man betaler for. Om du, som meg, lar seg fascinere av norsk natur kombinert med sveitsisk kvalitet, anbefales det å ta en titt på denne hos din lokale forhandler!

Du finner mer informasjon om Bruvik Fine Timepieces på deres offisielle hjemmesider, samt deres Facebook-profil!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.