Seamaster må kunne sies å være en av de viktigste linjene for Omega, og i 2018 fyller denne kolleksjonen 70 år. Det ble selvsagt markert av Omega på åpningsdagen av årets Baselworld med introduksjonen av helt nye utgaver! Omega har de siste dagene markert seg kraftig i sosiale medier, med videoer som viser en laserstråle som «graverer» på en skive, sammen med ordene «de er tilbake». Spørsmålet har bare vært; hva er det som er tilbake?
Ikke bare er Seamaster som familie 70 år i år, men Seamaster Diver 300M, som ble introdusert i 1993 har i tillegg 25-årsjubileum. Og det er her vi nå finner hele 14 nye variasjoner, hvorav seks stålmodeller og 8 modeller med en kombinasjon av gull og stål. Førsteinntrykket mitt er at dette ser veldig bra ut, og til tross for kosmetiske endringer er det ingen tvil om hvilken kolleksjon disse kommer fra. De er lett gjenkjennelig som nettopp varianter av Seamaster Diver 300M.
Denne kolleksjonen har opp gjennom årene vært utstyrt med en del forskjellige urverk, fra ETA i de tidligste modellene, til disse urene som (ganske naturlig) nå er utstyrt med Omega sitt «in-house» Master Chronometer-sertifiserte caliber 8800. Denne oppdateringen fører også til at urene blir mer motstandsdyktig mot magnetisme, helt opp til 15 000 gauss, noe som kanskje er viktigere enn noen gang med alle de elektroniske hjelpemidlene vi omgir oss med i det daglige.
Dette urverket krever litt mer plass, og det har gjort at urene har økt i størrelse fra 41 til 42 mm. Høyden er oppgitt til 13,56 mm og alle standardmodellene er utstyrt med keramisk bezel. Det lanseres også en limitert utgave som er produsert i titanium og tantalum med et svært særegent utseende!
Endringer
For å svare på det initielle spørsmålet; hva er tilbake, så ser vi at bølgene er godt synlig på skiva, graverte med nettopp laser. De nye modellene byr på en rekke endringer fra de forrige versjonene av familien, også utover bølgene på skiven. Datovinduet er flyttet fra klokken tre til seks, baklokket er utstyrt med safirglass som gir innsyn til det ganske karakteristiske 8800-verket, med sitt særegne Omega-utseende. Også Heliums-ventilen har fått en oppdatering og her har Omega laget en ny løsning, som utseendemessig byr på en koneformet ventil/krone de har tatt patent på. Den store forskjellen skal ligge i at denne lar seg operere mens uret er under vann.
Den tidligere noe utskjelte lenken på Seamaster Diver 300M har også fått en oppdatering, slik at den i det minste fremstår som mer moderne enn forgjengeren. Foldespennen er utstyrt med en mekanisme for forlengelse av lenken, som skal være lang nok også til bruk utenpå en dykkerdrakt. Med tiden får vi se da hvordan brukerne etter hvert tar i mot denne versjonen med dens endringer og oppdateringer.
Som nevnt tidligere som kommer til sammen 14 nye utgaver, og innen disse variasjonene er urene utført i ulike metaller mellom stål og gull, samt at det er limiterte utgaver. Personlig synes jeg flere av disse urene ser veldig bra ut, og de har nok et bra potensiale til å løfte Seamaster Diver 300M opp noen hakk, slik at de nå konkurrerer mer direkte med dykkermodeller fra andre produsenter hvor de tidligere har vært i et litt annet segment? Vi håper å få hendene på disse ila. de nærmeste dagene for å komme med ytterligere inntrykk og tanker!
Prisene på nye Seamaster Diver 300M er satt til 42 200 kroner for den rimeligste versjonen, og øker nok en del opp til utgavene med edelt metall. Urene skal i følge Omega sine nettsider være tilgjengelig i butikk fra juli 2018.
Mer informasjon på Omega sine nettsider!
Medgrunnlegger og fast skribent på Horae.no. Har stor interesse for både natur, fotografering og klokker. Gjerne alt på en gang! For Rune er historien bak et merke og dets urverk viktig og Rune vil formidle noe av sin fascinasjon på Horae.no.