Uten forhandlere i Norge er ikke klokkene fra Urban Jürgensen blant de som ses mest på hjemlige håndledd, men selskapet med en både historisk og nåværende knytning til våre danske naboer i sør, produserer klokker av svært høy kvalitet. Årets nylanseringer på Baselworld var intet unntak og deres nye limiterte klokke, Urban Jürgensen 1140, er kanskje noe av det vakreste jeg har sett!
Ref. 1140
Nå er ikke klokker fra de små og uavhengige klokkeselskapene det vi omtaler mest her på Horae. Til det blir de ofte for spesielle, dyre eller utilgjengelige her hjemme på berget. Men vi skal forsøke å ta oss litt i nakken fremover, og også se litt mer på alle de selskapene som av mange bare omtales som «the independents».
Historie
For å ta en helt raskt historisk gjennomgang kan det nevnes at selskapet har røtter helt tilbake i 1773, med etableringen av selskapet Urban Jürgensen & Sønner (UJS) i Danmark. Urban Jürgensen selv var sønn av hoffurmaker Jürgen Jürgensen og tok utdannelse innen faget i Sveits, Paris og London, herunder med trening hos kjente personer og selskaper som Houriet i Le Locle, Breguet i Paris og Arnold i London. Gjennom 1800-tallet leverte selskapet blant annet marine kronometre til marinen og utviklingen av flere patenter.
Ved Urban Jürgensens død overtas arven av hans familie og sønner, som fortsetter tradisjonen og mottar flere priser frem mot den siste Jürgensens død i 1912. Selskapet splittes opp og som så mange andre selskaper fra denne tiden har det vært endringer og re-etableringer gjennom årene med forskjellig eierskap. Den moderne historien starter først i 1979 da Peter Baumberger først får tillatelse til å produsere klokker med det historiske navnet, for så og senere kjøpe selskapet i sin helhet. Med hjelp fra blant andre Kari Voutilainen bygger man en bro mellom de historiske røttene og nyskapende urmakeri, blant annet med introduksjonen av sitt patenterte «detent escapement» i sin Chronometer P8-modell i 2009. Selskapet blir senere igjen danskeid, da en gruppe investorer kjøper opp Urban Jürgensen i 2014 og fortsetter med å produsere klokker hvor ekte håndverk av ypperste kvalitet står i fokus.
P4-urverk
Baselworld 2018
Til årets Baselworld hadde selskapet tatt med seg to helt nye kreasjoner som begge inkluderer «guilloché»-skiver som er av aller ypperste klasse, dog i ganske forskjellig utførelse. Begge klokkene har i tillegg Urban Jürgensens eget «P4»-urverk som er et håndtrukket mekanisk verk med 72 timers gangreserve.
Ref. 2140
Klokken som har fått det heller usexye navnet «Ref. 2140», og som inngår i deres «Jules Collection», er en 40 millimeter stor klokke som kommer i en kasse av hvitt gull. Med sine svært karakteristiske horn (som er individuelt loddet på kassen), levner klokken ingen tvil om at dette er en kreasjon fra nettopp Urban Jürgensen.
Skiven har to forskjellige og svært spesielle håndutførte «guilloché»-mønstre og er produsert i sølv. I følge Urban Jürgensen selv tar det en av deres gravører to fulle dager og produsere hver skive med dette mønsteret. Timemarkører og visere er utført i hvitt gull og den store sirkelen ytterst på timeviseren er blitt ett kjennemerke for denne produsenten. Klokken har en «small seconds»-komplikasjon mellom senter og klokken seks og logo plassert like under klokken tolv. Det er safirglass både på fronten (buet) og baksiden av klokken, noe som gir innsyn til urverket.
Klokken, som har en oppgitt vanntetthet til 30 meter, leveres på en matt sort alligatorreim med vanlig C-spenne. Oppgitt pris er 28.900CHF eller rundt 240.000 norske kroner (+ importavgifter), ettersom det ikke finnes noen norsk forhandler.
Ref. 1140
En av de vakreste klokkene på årets messe (og noe av det vakreste jeg har sett) var ref. 1140 i roségull. Med sin sjokoladebrune skive og blå visere, sammen med et guilloché-mønster av ypperste klasse er dette en klokke som seiler rett inn på «grail»-listen.
Visuelt og teknisk deler klokken mange likheter med ref. 2140, men materialvalget, fargene og de arabiske numeralene på timene gjør klokken til en helt annen likevel. Numeralene, som er utført i 1930-tallsstil er produsert i roségull og festet individuelt på skiven etter polering og finisjering. De blå, håndproduserte viserne gir en fantastisk kontrast mot roségullet og den brune skiven. Tåreformede horn, som fester reimen til kassen, er også her individuelt festet i kassen og gir, etter min mening, en voldsom eleganse.
Klokken er limitert til kun 20 eksemplarer og har en veiledende utsalgspris på 37.300CHF eller rundt 305.000 norske kroner + avgifter til staten.
Du finner mer informasjon om klokkene til Urban Jürgensen på de offisielle nettsidene!
Grunnlegger og redaktør av Horae.no! Lidenskapelig interessert i armbåndsur og håndverket som ligger bak. Mangeårig klokkeentusiast, samler, jurymedlem i Watchstars og tidligere skribent for flere nettsider i kategorien livsstil og reise. Skriver nyheter, omtaler og kommer med sine meninger og innspill, med hovedfokus på det norske klokkemiljøet.